Laut Cortez

Dinten ieu kami angkat ka Amérika ka Teluk California, ogé dikenal ku nami Laut Cortez. Éta badan cai anu cukup sempit anu perenahna di Méksiko antara semenanjung Baja California sareng nagara-nagara Méksiko Sonora sareng Sinaloa. Laut ieu parantos kawéntar kusabab ngagaduhan kabeungharan alam sareng sababaraha pulau kalayan daérah anu dijagaan dijantenkeun Situs Warisan Dunya ku UNESCO di 2005.

Kituna, urang badé bakalan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sadaya ciri, formasi, kaanekaragaman hayati sareng ancaman Laut Cortez.

Ciri utama

kaayaan laut motong

Mangrupikeun laut marginal anu aya di Samudra Pasipik. Langkung khususna di belah kulon kulon basisir Méksiko. Éta gaduh panyuluhan sakitar sakitar 160,000-177,000 km2 sareng volume cai sakitar 145,000 km3. Éta kawéntar ngagaduhan cai anu saé. Sareng katingalina sapertos lingkungan anu khusus alami sareng cai anu rada haneut, cocog pikeun mandi sareng nada biru jero anu saé. Ieu ngajantenkeun janten salah sahiji pantai paradisiacal anu paling dituntut di ieu daérah. Saolah-olah éta surga alam lengkep.

Di daérah paling lega di Laut Cortez, lébar sakitar 241 kilométer, sedengkeun di daérah paling sempit éta ngan ukur sakitar 48 kilométer. Bagean kalér paling deet, sanaos sababaraha déprési parantos kapendak anu tiasa dugi ka 3.000 méter jerona. Rata-rata jero laut leutik, ngan ukur 818 méter. Nanging, éta sanés variabel anu nyegah pangembangan keanekaragaman hayati sacara lega.

Suhu sareng salinitas

Kusabab éta cai na haneut, dina usum panas éta tiasa ngahontal suhu 24 derajat. Cai ieu sampurna pikeun tukang siram sareng sadaya turis anu nganjang ka daérah ieu dina usum panas. Sabalikna, dina usum salju suhu laut turun ka sakitar 9 derajat. Alesan kisaran suhu ageung ieu antara usum panas sareng usum salju nyaéta jerona deet. Kusabab éta laut anu henteu ngagaduhan cai teuing atanapi jero, maka langkung kapangaruhan ku parobihan suhu di atmosfir. Kusabab henteu gaduh seueur cai, waktos aklimatisasi turun sareng kisaran suhu anu ageung ieu tiasa dititénan antara hiji mangsa sareng musim anu sanés.

Di perairan anu caket kana laut terbuka, éta tiasa ngaleuwihan suhu 24 derajat. Salinitas ogé bénten-bénten di sapanjang basisir. Kusabab aya pangaruh aliran cai salinitas rendah di bagian basisir kulon dimana aya salinitas anu luhur. Beda sareng naon anu kajadian di laut tropis anu sanésna, cai na rada kirang asin sareng kisaran pasang surut anu lega pisan parantos dititénan. Pasang pasang pangaruhna gumantung kana daérah dimana urang sareng siklus bulan. Di beulah kalér Laut Cortez Tingkat cai naék dugi ka 9 méter kusabab pasang ombak.

Walungan Colorado ngabentuk délta anu cukup lega dina bentang terakhir sareng ngosongkeun Laut Laut Cortez. Tiasa disebatkeun yén laut ieu ngagaduhan Walungan Colorado salaku anak sungai utami. Salah sahiji ciri anu ngajantenkeun laut ieu kasohor nyaéta aya 922 kapuloan di jerona, sanaos seueur diantarana henteu cicing. Nanging, aranjeunna ngagaduhan seueur flora sareng fauna anu ngajantenkeun daérah anu cukup euyeub ku kaanekaragaman hayati.

Formasi Laut Cortez

kapuloan laut motong

Aya seueur hipotesa anu asalna tina Laut Cortez. Kusabab éta henteu tiasa dipikaterang kalayan pasti, dipikaterang yén éta laut anu kawilang ngora. Bentuk na anu ayeuna diala dina waktos Miosin telat Nyaéta sakitar 4-6 juta taun. Sababaraha tiori anu negeskeun asal muasal laut ieu nunjukkeun modifikasi akun dina sababaraha kali. Saatos seueur modifikasi, éta tiasa dibentuk ngalangkungan sababaraha prosés tektonik.

Prosés géologis anu nimbulkeun pembentukan laut ieu lumangsung sakitar 60 juta taun ka pengker. Éta waktos éta lempeng tektonik Amérika Kalér sareng Pasipik tempatna dina piring anu dinten ayeuna leungit. Pelat ieu nampi nami Farallón. Dina awal jaman Mesozoic, pelat ieu anu dikenal ku nami Farallon ngamimitian prosés subduksi. Sareng mimiti tilelep handapeun ujung kulon piring Amérika Kalér sareng nyumbang kana pembentukan gunung sareng gunungapi. Ieu tempat seuseueurna seueur pulau anu kalebet Laut Cortez lahir.

Keanekaragaman Laut Laut Cortez

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, éta mangrupikeun laut sareng kabeungharan biodiversiti anu hébat. Sanaos ukuranana leutik sareng ngan ukur ngagaduhan hiji inlet cai, éta mangrupikeun salah sahiji laut anu paling sering ditalungtik di dunya. Sareng éta dingaranan salaku »akuarium dunya» kusabab kabeungharan seueur flora sareng fauna. Diperkirakeun yén Éta tempatna aya 900 spésiés lauk, 90 diantarana endemik, langkung ti 170 spésiés manuk laut sareng ampir sapertilu sadaya spésiés mamalia laut di dunya. Salian ti éta, urang tiasa nyarios yén ogé aya sakitar 5 spésiés penyu anu nyarang atanapi milarian tuangeun di tepas na.

Hal ieu ngajantenkeun laut dianggap salah sahiji anu paling ageung dina kabeungharan kaanekaragaman hayati. Anjeun tiasa mendakan vaquitas laut, kuya kulit balik, kuya héjo, cumi raksasa, sardin, hiu paus, kuda Pasipik, totoabas, ranisapos, kura-kura laut zaitun, gull California sareng kuya loggerhead, diantara sato anu sanés.

Sedengkeun pikeun flora, éta ogé cukup beunghar. Éta ngagaduhan flora unik handapeun permukaan cai. Aya seueur karang, plankton sareng ganggang macroscopic. Diperkirakeun yén éta mangrupikeun tempat pikeun 62 spésiés ganggang mikroskopis sareng dugi ka 626 jinis ganggang macroscopic. Salah sahiji bentang anu paling indah tiasa ditingali ti basisir. Sareng éta mangrupikeun hal anu silih berganti skénario dina béda anu langka antara vegetasi anu langkung leres tina gurun sareng vegetasi bakau diwangun ku keusik sareng uyah, utamina. Aranjeunna sakitar sakitar 696 spésiés tutuwuhan vaskular anu dipimilik ku ékosistem alam na di dinya.

Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Laut Cortez.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.