Laut Thetis

laut tetis

Dina sababaraha tulisan anu aya hubunganana sareng waktos géologis urang parantos namina sababaraha kali Laut Thetis. Mangrupikeun laut anu ngamandian kota Cabra, kota ieu janten tujuan favorit para penyelam profesional. Sareng, di jaman kuno, sadaya daérah ieu dimandian ku cai anu dikenal salaku Laut Tethys atanapi Samudra Tethys. Mangrupikeun badan cai anu saé sareng sumber kahirupan anu nandaan sajarah sareng géografi planét urang.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun ngeunaan sagala ciri sareng pentingna laut Tethys.

Sejarah laut Tethys

Kota Enchanted

Laut Thetis mangrupikeun hiji cai ageung anu sakitar ukuran Asia. Éta dibentuk sakitar sakitar 250 juta taun ka pengker nalika sadaya buana Bumi dihijikeun dina super buana anu dikenal ku nami Pangea. Anjeun kedah terang yén supercontinent ieu dibentuk sareng ngagaduhan bentuk C. Nalika éta Laut Tethys mangrupikeun awak cai anu tetep aya di jero buana sareng dikurilingan ku tilu sisina. Éta laut darat kalayan ciri cai haneut sareng deet. Nanging, éta ngeusi mahluk laut, batu karang, karang warna-warni, pulau alam, jst.

Pondokna, urang tiasa nyarios yén Laut Thetis mangrupikeun hiji cai ageung anu dieusian ku kahirupan sato sareng pepelakan sareng éta pasti bakal kasohor pisan upami aya ayeuna. Kitu jumlah kaanekaragaman hayati sagara ieu dimana seueur mahluk anu nyicingan laut ieu dilestarikan ayeuna ngalangkungan fosil. Sadaya fosil ieu tiasa ditingali di Jurassic Cabra Interprétation Center. Pusat ieu sapertos ngumbara ka jaman baheula sareng tiasa ningali biodiversiti anu aya di sagara ieu.

Urang terang yén Laut Thetis mangrupikeun bagian luar bumi supercontinent, tapi jaba ogé dikurilingan cai. Ka ieu sagara disebut Panthalassa sareng éta anu dikenal ayeuna salaku Samudera Pasipik. Aya seueur jalma anu yakin yén Samudera Pasipik henteu saageurna sigana, tapi urang kedah terang yén éta nyicingan ampir sapertilu tina sakabéh permukaan planét.

Évolusi laut Tethys

Laut Tengah

Kami terang éta alatan arus konveksi tina jubah Bumi aya gerakan lempengan tektonik anu katelah Hanjangan buana. Pergeseran buana ieu nyababkeun patempatan di super buana Pangea sareng pamisahan sareng perpindahan lempeng buana ku jembar sagara. Urang kedah terang yén Laut Tengah mulai ngawujud ti laut hébat Thetis. Kaseueuran kaanekaragaman hayati anu aya di Laut Tengah diwariskeun ti Samudra Tethys. Nanging, Éta sanés Laut Tengah anu urang terang ayeuna, Sabalikna, éta mangrupikeun cai anu ngabahekeun bagéan Jazirah Iberia sareng Éropa, anu dina waktos éta sanés ngan ukur hiji nusantara pulau.

Kalayan sadaya sato, pepelakan sareng karang anu aya di Laut Tengah kuno, henteu dipikaterang naon anu kajantenan dugi ka élmu tiasa mendakanana. Sareng éta Laut Tengah garing. Sanaos sigana luar biasa, éta leres-leres nyata. Pangeringanna Laut Mediterania ieu lumangsung kusabab gerakan pelat tektonik. Pelat ieu nutup selat Rifeño sareng Betic, anu mangrupikeun hiji-hijina tempat dimana cai ti Atlantik tiasa lebet ka Laut Tethys. Kusabab kitu, ieu baskom Mediterania anu urang terang ayeuna janten gurun uyah bodas anu mengesankan. Sadaya uyah ieu aya dina cai anu leyur. Momen ieu dina kamekaran planét sareng waktos géologis éta katelah Krisis Salinitas Messinian. Episode anu luar biasa ieu ditambah ku patalimarga ngahasilkeun punah ampir sadayana tina kahirupan laut.

Teras, ratusan taun ka hareup, Selat Gibraltar dibuka sareng Laut Tengah ngeusian deui cai ti Samudra Atlantik. Nya dina waktos ayeuna dimana Laut Tengah kabentuk yén urang terang di jaman ayeuna urang dianggap putra ti Laut kuno Thetis.

Fauna laut

laut tetis itaca

Urang bade terang naon éta fauna laut anu aya di Laut Tethys nalika éta. Kira-kira 50 juta taun ka pengker cetaceans munggaran asalna. Cetaceans mangrupikeun mamalia munggaran anu parantos tiasa adaptasi lengkep sareng kahirupan akuatik. Mangrupikeun salah sahiji keajaiban evolusi spésiés sareng ayeuna Éta nutupan sajumlah ageung spésiés anu disebarkeun di sagara dunya. Sagara Tethys henteu bakal kirang. Éta ogé mangrupikeun rébuan réptil laut unik anu nyicingan cai basisir sareng cai deet. Hayu urang tingali sababaraha spésiésna:

  • Urang Amon
  • Mixosaurus Ichthyosaur
  • Placodont Placodus
  • Prolacertiform Tanystropheus
  • Sauropterygian Nothosaurus

Perlu dipikaterang yén kota Cabra sareng Geopark anu tempatna di Subbética kantos janten bumi sadaya mahluk laut ieu.

Saha namina?

Aya seueur jalma anu naroskeun naha laut ieu disebatna sapertos kieu. Eduard Suess mangrupikeun ahli géologi Austria anu cukup kasohor anu sumanget kana dunya géologi. Ti yuswa 44 taun anjeunna mimiti diajar tektonik pelat sacara jero sareng nyebarkeun buku Die Enststehung der Alpen. Dina buku ieu ditingalikeun yén gunung-gunung dibentuk ku gerakan-gerakan horisontal anu nolak bumi, bertentangan sareng anu dipikirkeun dina waktos éta.

Edward Suess nuluykeun diajar géologi dugi ka umur 62 taun, dimana anjeunna deui ngareuwaskeun komunitas ilmiah nalika anjeunna mendakan éta fosil-fosil anu kapendak di gunung leres-leres mahluk laut. Kusabab kitu, penting pisan aya cai ageung anu anjeunna namina laut Thetis.

Ngaran Thetis asalna tina titan sareng cai ti dinya anu géologis ngabaptis sagara ieu ku nami ieu.

Tapi ti anu nembé diwangun aranjeunna tiasa diajar langkung seueur ngeunaan laut Tethys, ciri sareng evolusi na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.