Laut karang

fauna laut karang

Dinten ayeuna urang badé nyarioskeun perkawis laut anu ngandung seueur pulau di pedalaman na anu ayana di luhur sadaya sistem terumbu karang panggedéna di dunya. Nya perkawis laut karang. Mangrupikeun laut anu mangrupikeun bagian tina Samudra Pasipik Kidul sareng legana sakitar 4.800.000 kilométer pasagi. Éta penting pisan tina sudut pandang konservasi keanekaragaman hayati kumargi aya Great Barrier Reef, nyatakeun Situs Warisan Dunya ku UNESCO di 1981.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan sagala ciri, kaanekaragaman hayati sareng pentingna Laut Karang.

Ciri utama

laut karang

Mangrupikeun salah sahiji jinis laut anu ngamandian pantai nagara-nagara ieu: Australia, Kalédonia Anyar (Perancis), Papua Nugini, Kapuloan Solomon sareng Vanuatu. Nami na asalna tina ngempelkeun seueur pulau sareng sistem terumbu karang pangageungna di dunya. Éta nyambung ka belah kalér-kalér sareng Laut Arafura, ngalangkungan Selat Torres. Wates ieu dibatesan ku Laut Solomon di belah kalér, Laut Tasman di beulah kidul sareng Laut Pasifik kabuka belah wétan.

Éta laut anu jero rata-rata na nyaéta 2.394 méter, sanaos dina titik na jerona ngahontal 9.140 méter. Laut ieu ngagaduhan rasa panasaran sareng éta arus utama na ngabentuk gyroscope dina arah anu anti jarum jam. Ieu kusabab titik anu pangjerona ngahasilkeun arus anu dirobih ku tindakan pangaruh Coriolis. Sistem anu ayeuna ngagabungkeun arus Australia Wétan. Arus ieu tanggung jawab ngangkut perairan anu langkung haneut ti belah kalér ka Laut Tasman, anu umumna langkung tiis. Kontras dina suhu ieu anu nyababkeun ngagaduhan arus anu langkung kuat. Arus anu mawa bagian anu haneut tina cai tiis naékkeun intensitasna dina bulan Pébruari sareng langkung lemah dina bulan Agustus.

Iklim Laut Karang

Panghalang karang

Laut Karang ngagaduhan suhu rata-rata taunan anu beda-beda numutkeun garis lintang dimana urang aya. Salaku conto, di beulah kidul kami ngagaduhan cai anu langkung tiis anu sakitar 19 derajat. Di sisi sanésna kami gaduh bagian kalér, perairan anu langkung haneut kalayan nilai sakitar 24 derajat. Éta ngagaduhan indéks salinitas anu sakitar 34.5–35,5 ‰ (bagian per rébu), janten henteu asin teuing. Sareng éta perairan Laut Karang menonjol sabab tingkat ketajamanna langkung luhur, utamina di daérah-daérah dimana aya terumbu karang.

Dina meteorologi laut ieu urang mendakan siklon tropis anu kuat anu sering di dinya. Siklon tropis ieu biasana umum sareng janten ancaman pikeun penduduk anu hirup di basisir sareng navigasi. Siklon tropis kajadian paling sering nalika usum panas.

Kapuloan Laut Karang

Karang karang

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, éta mangrupikeun laut anu ngagaduhan seueur pulau di jerona. Salain ti Great Barrier Reef kami mendakan kelompok pulau anu penting. Karang sareng pulau na khususna beunghar ku kaanekaragaman hayati. Diantarana urang mendakan manuk sareng sajumlah ageung kahirupan akuatik. Kabeungharan kaanekaragaman hayati ieu henteu ngan ukur resep kana kagiatan mancing, tapi éta ogé mangrupikeun tujuan wisata anu populér. Éta ngagaduhan seueur pulau anu janten tujuan wisata boh sacara nasional sareng internasional. Hatur nuhun kana ieu, perekonomian nagara-nagara sakitar Laut Karang tiasa sejahtera ogé. Hayu urang tingali anu mangrupikeun pulau utama Laut Karang:

Éta tempatna caket basisir timur laut Australia sareng diwangun ku sakitar 30 pulau sareng atoll sareng sakitar 50 pulau alit. Pulo ieu dibagi kana sababaraha kelompok anu béda sareng ieu di handap:

  • Grup Kalér, numana daérah anu paling penting nyaéta Karang Osprey, Karang Lihou jeung Pulo Willis.
  • Karang Mellish, karang anu ayana langkung ti 300 kilométer ti basisir Australia.
  • Grup Tenggara, diwangun ku karang Frederick, Kenn, Saumarez, Wreck sareng Cato, dimana tempat anu paling luhur di Pulo Jawa ieu ayana, ngan 6 méter dpl.
  • Grup kidul, diwangun ku karang Middleton sareng Elizabeth.

Kapuloan Chesterfield aya di Perancis sareng tempatna sakitar 550 kilométer kalér-kalér New Caledonia. Aya 11 pulau anu lengkep teu aya padumukan anu papanjanganna sakitar 11 kilométer pasagi. Sadaya pulau alit sareng terumbu karang rada sumebar dina bujur 120 × 70 kilométer. Pulo anu aya di sagi opat ieu dibéré ngaran ieu:

  • Isla Renard.
  • Karang Bampton.
  • éta murag Rorongkong.
  • Pulo Chesterfield tengah.
  • Islets Avon
  • Ile Longue.
  • Islets of Mouillage.
  • Islets Anchorage.
  • Islet Golongan.
  • Karang Bellona.

Pentingna terumbu karang

Kami terang yén terumbu karang sapertos leuweung hujan laut anu bentukna béda-béda, ukuran, sareng warna. Sareng éta mangrupikeun koloni rébuan sato alit anu penting pikeun salamet ratusan jutaan jalma sanés sareng ngawakilan 25% fauna laut dunya. Dina karang ieu anjeun bakal mendakan lauk alit sareng moluska sareng penyu, manuk cai sareng hiu. Ékosistem ieu rada rapuh sareng salametna aya dina résiko kusabab akibat tina pemanasan global.

Terumbu karang henteu ngan ukur nyayogikeun sareng tuangeun kanggo perséntase fauna laut dunya, tapi ogé mangrupikeun daya tarik wisata anu ngahasilkeun pendapatan jutaan dolar. Tina sudut pandang ékologis, éta ngajagi urang tina banjir, tsunami sareng nyumbang kana kaamanan pangan ngalangkungan mancing. Urang ogé kedah terang yén seueur ubar antikanker anu sasari tina terumbu karang.

Urang kedah terang yén éta mangrupikeun habitat alami tina sababaraha spésiés kaancam sapertos bulu laut, anémon, gorgonian, sareng anu sanésna. Laporan UNEP ogé nyorot pentingna batu karang pikeun ékonomi Mesoamerica sareng Indonésia, dua daérah anu Langkung ti $ 34.000 milyar masing-masing tiasa dikantongkeun antara ayeuna sareng 2030 upami urang ningkatkeun kasihatan karang.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Laut Karang sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.