Laut Jawa

laut jawa

Dinten ayeuna urang badé nyarioskeun perkawis jinis laut anu aya di wates wétan Samudra Hindia. Nya perkawis Laut Jawa. Éta laut anu ngamandian basisir sababaraha pulau sareng daérah anu aya di Indonésia. Éta ngagaduhan daérah anu lega sareng ngandung seueur misteri anu matak panasaran manusa salami mangtaun-taun.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan Laut Jawa sareng ciri-cirina.

Ciri utama

kapuloan laut jawa

Éta laut anu perenahna di wates wétan Samudra Hindia. Ngaranna henteu dipasihkeun kusabab Pulo Jawa anu nandaan wates na ka kidul. Tempatna lega sakitar 310.000 kilométer pasagi, panjangna 1.600 kilométer (wétan-kulon) sareng sakitar 380 kilométer (kalér-kidul). Tempatna di daérah ieu, éta ngagaduhan batesan geografis nyaéta Kalimantan di beulah kalér, Sumatra di beulah kulon, Jawa di beulah kidul, sareng Sulawesi belah wétan.

Salain ti pulau-pulau anu parantos kami sebatkeun, éta ogé ngamandian sakumna daérah basisir anu ngagaduhan ratusan pulau anu langkung alit sareng kirang penting. Anu pangpentingna dina kelompok pantai anu ngamandian laut ieu ayana di belah kalér-kulon anu ekstrim sareng kapuloan anu disebut Bangka sareng Belitung.

Éta dihubungkeun di belah kalér-kulon sareng Laut Cina Wétan ngalangkungan Selat Karimata sareng di belah wétan-kalér sareng Laut Celebes ngalangkungan Selat Makassar. Éta sanés laut anu jero teuing, kumargi titik paling jero na sakitar 1.590 méter. Titik paling jero ieu nyaéta Laut Bali. Mangrupikeun laut anu tempatna asup ka daratan sareng mangrupikeun anak laut sagara alit caket antara pulau Bali sareng Kangean, maka namina. Aya sababaraha pangarang anu nyebatkeun yén laut ieu milik laut Flores. Sakedik sakedik ieu laut daratan Laut Jawa Wétan 45.000 kilométer pasagi.

Kegiatan ékonomi Laut Java

Kapal perang

Di daérah ieu planét aya cadangan penting minyak sareng gas alam. Kaseueuran na henteu acan dieksploitasi, janten éta henteu dianggap kagiatan ekonomi utama di tempat-tempat ieu. Fishing mangrupikeun kagiatan ekonomi anu paling penting di Laut Jawa. Langkung ti 3.000 spésiés cicing di cai laut ieu, ngajantenkeun euyeub ku kaanekaragaman hayati. Nanging, perikanan dilarang di sababaraha daérah sareng dijagaan ku hukum pikeun ngalestarikeun boh jinis flora sareng spésiés fauna. Sababaraha daérah anu dijagaan ieu nyaéta Taman Nasional Karimunjawa sareng Taman Nasional Sarébu.

Sedengkeun pikeun navigasi sareng angkutan laut, éta ogé kagiatan ékonomi anu penting. Sababaraha palabuan anu paling penting di Indonésia aya di daérah ieu. Pelabuhan anu paling penting nyaéta anu aya di ibukota Jakarta tapi ogé pikeun Semarang, Surabaya sareng Urjung Pandang, sareng anu sanésna.

Ogé perlu ditekenkeun, kagiatan ékonomi wisata. Sareng éta sadaya daérah basisir anu ngurilingan Laut Jawa ngagaduhan tujuan wisata anu penting kalayan matahari sareng pantai anu kualitas. Unggal taun rébuan wisatawan sumping ka tempat-tempat ieu pikeun latihan terjun sareng ngajajah dasar laut. Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, laut ieu ngagaduhan seueur kaanekaragaman hayati sareng, ku sabab kitu, aya seueur guha di jero cai, terumbu karang sareng bangkai kapal anu pikaresepeun pikeun sadaya ahli terjun. Khususna, pulau Bali mangrupikeun tujuan wisata anu paling penting di Laut Jawa sareng sadayana Indonésia.

Misteri Laut Jawa

Perang Dunya

Laut ieu janten saksi perang angkatan laut anu hébat nalika Perang Dunya Kadua. Konfrontasi éta ngancurkeun tujuan utama nyaéta transportasi anu ngangkut pasukan ka Java pikeun invasi darat. 2.200 prajurit maot dina perang, 900 diantarana Walanda sareng 250 penduduk koloni anu dipiboga ku nagara Éropa di Indonésia. Sadaya jasad ieu parantos aya di dasar laut langkung ti 75 taun. Awak ieu ayana di titilar tina 3 kapal perang ageung anu parantos dijantenkeun makam jero cai. Sadayana prajurit parantos dipikahoyong ku ékspédisi. Sésa-sésa kapal ieu katingalina parantos ngaleungit. Henteu gampang pikeun kapal anu sakali beuratna 6.500 ton, sapertos hal salah sahijina, ngaleungit sapertos kieu gancang.

Téori ngeunaan misteri ieu henteu aya hubunganana sareng hal-hal gaib. Bajak laut sareng tukang dagang besi tua mangrupikeun anu parantos nangtang ngabubarkeun potongan-potongan kapal perang anu hébat kusabab éta mangrupikeun harta karun pikeun sadayana anu hoyong ngical deui bahan-bahan mulia. Salami mangtaun-taun, padagang besi tua parantos milarian sésa-sésa kapal sareng parantos maok sadayana bagianana. Diantara bahan anu paling kasohor nyaéta logam, aluminium sareng kuningan. Langkung ti 100 kapal selam sareng kapal karam di perairan ieu nalika perang, ngajantenkeun aranjeunna janten salah sahiji kuburan kapal selam pangageungna di dunya.

Aya seueur pemburu harta karun di perairan Indonesia kusabab perang. Moro scavenger samentawis ieu parantos janten cara anu utami pikeun kéngingkeun artos. Tiasa disebatkeun yén éta mangrupikeun industri harta karun. Ieu ogé parantos janten tempat wisata, sabab seueur jalma anu teuleum ka cai pikeun ngalacak sésa-sésa kapal ieu. Kaseueuran jalma ieu ngalakukeun éta pikeun tujuan rekreasi. Di dinya urang kedah nambihan kasusah yén sesah sareng mahal pikeun ngalestarikeun sareng mayungan seueur kapal anu bobo di handapeun laut. Khususna, hese pikeun ngalestarikeun kapal-kapal éta anu jauh ti metropolis, sanaos kanyataanna aranjeunna ngagaduhan kolaborasi ti aparat satempat.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, laut ieu ngagaduhan sababaraha misteri sareng rahasia anu ngajantenkeun perjalanan langkung pikaresepeun pikeun wisatawan. Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Laut Jawa sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.