Laut galilieun

danau galilee

El laut galilieun Hal ieu dipikaterang di seueur beulahan dunya salaku laut, tapi di daérah sanésna katelah danau. Sareng éta mangrupikeun konsép anu langkung saluyu sareng ciri sakumaha anu bakal urang tingali dina tulisan ieu. Dipikawanoh di Wétan Deukeut salaku Danau Tiberiades atanapi Danau Generaset. Mangrupikeun danau cai tawar anu tempatna jangkungna 209 méter handapeun permukaan laut sareng gaduh ciri khas.

Kituna, urang bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sagala hal anu anjeun kedah terang ngeunaan ciri, pembentukan sareng asal-usulna Laut Galilea.

Ciri utama

laut galilieun

Esa danau tawar 209 méter handapeun permukaan laut, perenahna di belah wétan-wétan Israél, kaléreun Lebak Yordan sareng di basisir kota Tiberias. Baskomna kalebet daérah Israél, Siria sareng Libanon. Umat ​​Kristen nganggap éta mangrupikeun adegan tina sababaraha bagian dina Alkitab, kalebet Yesus leumpang dina cai.

Laut Galilea mangrupikeun hiji-hijina situ cai tawar alami di Israél. Daérah na sakitar 164-166 kilométer pasagi, panjangna 20-21 kilométer, anu paling lega 12 dugi 13 kilométer sareng jilidna 4 kilométer pasagi. Titik pangjerona aya di belah wétan-kalér, 44-48 méter, kalayan jero rata-rata 25,6-26 méter. Éta disayogikeun ku sumber cai di jero taneuh sareng utamina ku Walungan Yordania. Walungan ngalangkungan danau sareng neraskeun kidul sakitar 39 kilométer. Awak cai leutik sanésna, sapertos aliran Golan sareng boulevards, ngalirkeun cai na tina bukit Galiléa.

Daérah laut biasana panas dina usum panas sareng sedeng dina usum salju, kalayan suhu rata-rata 14ºC. Sababaraha situs sejarah sareng kaagamaan penting dilestarikan di daérah basisir, sapertos Kapernaum dina Alkitab.

Formasi Laut Galiléa

Laut Galilea diwangun ku prosés tektonik. Lebak tempat tempatna nyaéta produk tina pamisahan pelat Arab sareng Afrika sareng perluasan dasar laut. Déprési kabentuk dina akhir Pliocene, sareng saterasna sédimén danau sareng sajumlah alit cai nempatan bagian daérah na. Ku alatan éta, Laut Galilea sareng Laut Mati mangrupikeun papanjangan ti Laut Beureum Rift Valley.

Kanyataan anu pikaresepeun nyaéta Bumi ngalaman jaman anu khusus baseuh di Kuarternér, teras Laut Mati, ayeuna di kidul Laut Galiléa, ngalegaan sareng nyebar dugi ka dugi, tapi cai mimiti surut sababaraha waktos 20.000 taun .

Biodiversitas

danau yesus

Iklim anu pikaresepeun sareng cai anu cekap nyiptakeun taneuh anu subur, anu langkung saé pikeun tumuh sababaraha rupa pepelakan. Ngokolakeun kurma, cau, sitrus sareng sayuran parantos tumuh mangabad-abad, sareng alang-alang di daérah basisir henteu umum. Cai diwangun ku zooplankton sareng sababaraha rupa crustacea akuatik sareng semi-terestrial (salaku Umbi kentang), moluska (siga Unio terminalis y Falsipygula Barroisi), mikroalga sareng lauk (sapertos Tristramella simonis, Sacristella sacra, Acanthobrama terraesanctae, Kulawarga Damsel, Silurus). kulawarga sareng lele), tentakel sareng spésiés tilapia (Tilapiini), katelah San Pedro. Sababaraha lauk pakait pisan sareng lauk sanés anu hirup di situ Afrika.

Dugi ka pertengahan abad ka-XNUMX, otter Éropa (Lutra lutra) mangrupikeun mamalia anu nganjang ka cai daérah Galiléa.

Ancaman ti Laut Galilea

laut galilee garing

Fishing parantos janten kagiatan ékonomi dasar di Laut Galilea ti saprak jaman kuno. Nanging, nunjukkeun yén kota kuno anu aya hubunganana sareng sajarah Kristen diwangun di sakurilingna, pariwisata parantos maju. Dinten ayeuna, éta mangrupikeun daérah anu populér dimana anjeun tiasa nyéépkeun liburan di salah sahiji pantai. Tangtosna, kagiatan manusa ngagaduhan pangaruh kana kaséhatan ékosistem.

Dina taun-taun garing, tingkat cai turunna handap pisan, anu ngahariwangkeun ékologis, sabab sagara nyayogikeun cai nginum pikeun penduduk Israél sareng, nalika penduduk naék, permintaanana naék. Jalma-jalma prihatin yén cai bakalan asin kusabab aya sumber cai asin di handapeun na. Di sisi séjén, spésiésna Tristramella sacra teu acan katingali ti taun 1990an, kitu éta sabenerna dianggap punah.

Nilai sajarah jeung budaya

Injil-injil Kristen nyarios yén Yesus ngalakukeun bagian tina pelayananna sareng kaajaiban-kaajaiban tinangtu di basisir danau deet. Padumuk Yahudi ngadegkeun kibbutz anu caket munggaran. Dina nubuat Islam tinangtu nembongan yén sababaraha sumber cai bawah tanah ngalir ka danau, tapi kaseueuran cai na asalna tina Walungan Yordan, anu ngalir ti Libanon di belah kalér ka Israél sareng Walungan Yordan di beulah kidul.

Laut Galilea (sakapeung disebat Danau Tiberias atanapi Danau Kinneret) aya dina lebak Yordania Rift, déprési sempit anu mimiti kabentuk nalika Piring Arab misah ti Afrika puluhan jutaan taun ka pengker. Seueur dataran banjir anu rawa di sakuriling danau sareng di kidul aranjeunna parantos janten lahan pertanian, nunjukkeun warna héjo caang.

Laut Galilea parantos lami janten tujuan populér pikeun jamaah haji. Nanging, dina sababaraha dasawarsa ka pengker, kaayaan situ parantos beuki rapuh. Dina dua dekade ka tukang, tingkat cai turun sacara dramatis, ngahontal ampir tingkat panghandapna dina sajarah di 2018. Kirang cai ngajantenkeun situ langkung asin, ngajantenkeun kirang giat salaku sumber cai minum. Parobihan ieu ogé ngancam populasi lauk sareng ngadorong mekar ganggang masalah.

Ngartos turunna tingkat cai sareng milarian cara pikeun ngajaga tetep stabil janten seueur seueur panalitian di daérah éta. Alesan pikeun turunna kalangkungan kurangna curah hujan, panggunaan cai ningkat di hulu luhur Libanon, hawa anu langkung luhur (anu bakal ningkatkeun penguapan) sareng perluasan lahan pertanian sareng daérah anu aya cai di sakitar danau.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Laut Galilea sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.