Laut Cina Kidul

Dinten ayeuna urang badé nyarioskeun perkawis jinis laut anu ngagaduhan sababaraha ciri anu unik sareng anu dianggap badan cai anu ageung. Nya perkawis Laut Cina Kidul. Mangrupikeun salah sahiji jinis laut marginal anu aya di Samudera Pasipik sareng namina asalna ti Cina kidul. Daérah anu ditempatan laut ieu sakitar 3.6 juta kilométer pasagi. Tempatna di belah kidul daratan Cina.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan sadaya ciri, formasi sareng pentingna Laut Cina Kidul.

Ciri utama

pentingna laut Cina kidul

Mangrupikeun salah sahiji jinis laut anu wawatesan sareng Pilipina, Taiwan, Malaysia, Singapura, Indonesia, Thailand, Brunei, Kamboja sareng Vietnam. Di belah wétan-kalér nyaéta Selat Taiwan, di wétan Semenanjung Malaya sareng belah kidul nyaéta Kalimantan. Éta dianggap badan cai anu ageung sareng ngagaduhan baskom pusat anu bentukna elips sareng ngandung langkung ti 250 pulau alit, bank, karang, atoll sareng konci. Aya sababaraha kelompok pulau ageung dimana seueur di antawisna sareng wisata parantos réngsé. Sajumlah ageung walungan ngalir kana cai laut ieu, sapertos Mekong, Walungan Mutiara, Min, Jiulong, Rajang, Pajang, Beureum, Rio Grande de la Pampanga sareng Pásig.

Laut Cina Kidul relatif deet. Beda sareng laut sanés anu, kusabab langkung alit, langkung jero, laut ieu sakitar jero rata-rata 1.212 méter. Éta ngagaduhan polos ngingetkeun jalma anu aya handapeun cai sareng éta éta jerona 4.300 méter. Tukeuran cai sareng lautan aranjeunna lumangsung pisan di tempat anu dikenal salaku Selat Luzon. Tempat ieu tanggung jawab ngahubungkeun laut ieu sareng Pilipina janten bagian tina Pasipik wétan.

Suhu Laut Cina Kidul

Laut Cina Kidul

Upami urang analisa permukaan sareng daérah caket éta urang tingali yén cai umumna haneut. Suhu rata-rata aranjeunna sakitar 29 derajat salami usum panas. Leres nalika usum salju hawa beda-beda, tapi éta dilakukeun sababaraha derajat. Éta masih dianggap salah sahiji laut anu paling haneut. Suhu dina bulan usum turun turun kana 21 derajat, tapi tetep ampir konstan kalayan nilai 27 derajat di sababaraha daérah. Beulah kalér paling tiis.

Monsoons mangaruhan pangaruh hébat kana laut ieu. Sareng ieu anu monsoons ieu nyaéta anu ngendalikeun arus permukaan laut sareng angin anu ngagelebug dina bagian ieu. Éta pisan umum pikeun sababaraha topan pikeun ngabentuk nalika usum panas. Éta dianggap salaku salah sahiji laut marginal panggedéna di dunya sareng anu panggedéna di sagara Pasifik kulon.

Formasi sareng asal usulna

Salaku bagian tina Samudera Pasipik, Laut Cina Kidul dibentuk tina sagara hébat ieu sareng dihasilkeun langkung ti 750 juta taun ka pengker. Dina waktos éta, aya hiji buana super anu dikenal ku nami Rodinia. Kedah diémutan yén laut ieu umurna sakitar 45 juta taun, sanaos saacanna kabentuk. Éta asalna salaku hasil tina sababaraha kajadian tektonik anu mungkin saatos daérah ngalih ti sésa daratan kidul Cina.

Aya sababaraha élmuwan anu nganggap yén gerakan pelat tektonik naon relief laut ieu masihan dimimitian ngeunaan 55 juta taun ka pengker. Gerakan ieu beuki parah nalika lempeng tektonik India sareng lempeng tektonik Eurasia tabrakan.

Baskom anu ngahasilkeun laut ieu sanaos masih ngora nyaéta nalika jaman Miosin. Cekungan ieu ngembang dugi ka ngahontal perluasan dasar sagara pikeun ngabentuk kerak anyar saatos pecahna kulit buana ti supercontient Rodinia. Butuh waktu sakitar 30 juta taun pikeun ngabentuk. Laut langkung rada tilelep dina és Jaman anu lumangsung dina waktos tina Pleistosen.

Keragaman Hayati Laut Cina Kidul

Laut ieu beunghar pisan ku kahirupan laut. Aya seueur spésiés lauk anu mangrupikeun bagian penting tina diét di sadaya kota di caket laut ieu. Diantara fauna laut Laut Cina Kidul kami mendakan tuna, sardin, herring, mackerel sareng corvina. Nanging, manusa nyababkeun kagiatan ngabahekeun teuing di tempat-tempat ieu sareng aya sababaraha spésiés anu dina jalan bakal ngaleuyan lengkep. Aya sababaraha spésiés dina bahaya punah anu sanés ngan ukur spésiés lauk anu tiasa didahar. Kami mendakan sareng kuya laut héjo sareng kuya Hawksbill. Dua penyu ieu seueur pisan di jaman baheula, sanaos ayeuna jumlahna kirang. Éta masih tiasa ditingali di sababaraha daérah tapi khusus pisan.

Seueur jinis hiu damel bumi di cai ieu. Sababaraha diantarana predator leres sapertos hiu bodas, basking hiu sareng hiu liar. Di sapanjang basisir, khususna anu aya di belah kidul laut ieu, aranjeunna tiasa ditingali di seueur terumbu karang. Di daérah sanésna aya rumput laut sareng seueur pulau anu tiasa nawiskeun habitat anu sampurna pikeun kahirupan sababaraha spésiés manuk sapertos gannet coklat, tern anu ditagih beureum sareng tern bodas.

Salah sahiji kaunggulan anu ditawarkeun laut ieu sareng salah sahiji alesan dasar pikeun beunghar kaanekaragaman hayati nyaéta Laut Cina Kidul anu éta euyeub pisan sumber daya alam. Éta ngagaduhan cadangan gas alam anu tiasa janten sumber hidrokarbon panggedéna di sakumna daérah. Hal ieu ngajadikeun laut ieu penting pisan pikeun ékonomi. Ngan sababaraha gugus pulau anu parantos kami sebatkeun di luhur leres-leres minyak sareng gas alam seueur. Sacara umum, dasar laut panginten ngagaduhan cadangan ageung. Cai mangrupikeun rute maritim penting anu parantos di navigasi mangabad-abad.

Laut ieu kaancam ku sababaraha faktor. Diantarana urang mendakan langkung seueur nangkap lauk sareng sababaraha situs bycatch anu nyababkeun kagorengan biodiversitas lauk. Teuing seueur tempat nyarang kuya kapangaruhan ku leungitna habitat sareng overfishing. Polusi mangrupikeun salah sahiji masalah hébat anu mangaruhan kaanekaragaman hayati.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Laut Cina Kidul.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.