Laut Alboran

kapuloan laut alboran

Dina bagéan laut pang kulonna di Laut Tengah kami mendakan lautan anu mangrupakeun tempat hirup kaanekaragaman hayati anu hébat. Nya perkawis laut alboran. Wates laut ieu ditandaan di belah kalér ku basisir Andalusian, ka kidul ku pantai Mediterania Maroko, di belah kulon ku Selat Gibraltar sareng ka wétan ku garis imajinér anu ngalir ti Cabo de Gata dugi ka Cabo Fegalo di Aljazair. Éta laut leutik tapi éta penting pisan.

Kusabab kitu, urang bakal nyungkeun tulisan ieu pikeun nyaritakeun sagala ciri, géologi penting Laut Alboran.

Ciri utama

tiburon

Mangrupikeun jinis laut anu panjangna maksimum sakitar 350 kilométer. Lebar na kirang langkung kirang langkung 180 kilométer, sanaos sacara drastis dikirangan nalika urang dugi ka beulah kulon tempat Arco de Gibraltar ayana. Ieu ngandung harti yén jero rata-rata total anu tiasa dipanggihan di laut ieu sakitar 1.000 méter. Titik paling jero tina 2.200 méter, mampuh janten tuan rumah sajumlah ageung spésiés flora laut sareng fauna.

Upami urang ngitung sadaya daérah basisir anu ngarusak Laut Alboran urang mendakan Spanyol, Inggris, Maroko sareng Aljazair. Di laut ieu kami mendakan arus anu béda-béda di bagéan Laut Tengah ieu sareng aranjeunna khususna kuat kusabab pendak sareng badan cai anu ngagaduhan hawa anu bénten-bénten. Tempat dimana arus ieu ngariung aya di daérah anu asalna ti Atlantik sareng Selat. Kami terang yén arus permukaan Laut Alboran aranjeunna tiis sareng ngagaduhan arah aliran ka wétan. Di sisi anu sanésna, upami urang analisa arus jero cai, urang tingali yén éta ngalir ka sisi anu sabalikna. Ieu nyababkeun aliran cai jero cai mindahkeun cai Mediterania anu langkung haneut sareng asin ka arah Atlantik.

Kira-kira 180 kilométer lébar arah kalér-kidul, sedengkeun bujur dina arah wétan-kulon ti sakitar 350 kilométer.

Keanekaragaman Laut Alboran

lokasi laut alboran

Hatur nuhun kana konvergénsi anu aya di antara sagala rupa arus laut di Laut Atlantik, Laut Alboran ngagaduhan rupa-rupa spésiés sareng ékosistem. Ékosistem sareng spésiés mahluk hirup ieu aya hubunganana sareng kaayaan laut anu unik anu lumangsung di daérah ieu. Hatur nuhun kana kaanekaragaman geomorphologis spektakuler di dasar laut, Anjeun ogé tiasa ningali formasi vulkanik sareng gurun jero cai.

Anu nyababkeun ayana kaanekaragaman hayati hébat di laut ieu nya éta jalan anu wajib pikeun sadaya sato anu ngagaduhan cara hirup hijrah. Ti dieu urang mendakan sajumlah ageung spésiés cetacean, manuk, penyu laut sareng spésiés planktonic sanés. Seueur spésiés ieu ukuranana anom atanapi alit pisan sareng dibawa ku arus salaku bagian tina siklus kahirupan. Hatur nuhun kana ayana seueur plankton dina bagian deet tina aliran, urang ngagaduhan suplai nutrisi anu saé salaku dasar jaringan trofik.

Nanging, mangtaun-taun sareng evolusi kagiatan ékonomi manusa, kabeungharan ékologis ieu kaancam ku manusa. Sareng aya seueur pisan patalimarga maritim boh tina kapal kontainer, feri minyak, jst. Éta sering ngalirkeun Laut Alboran. Ieu kusabab aranjeunna ngagaduhan rute nyambungkeun antara Atlantik sareng Laut Tengah. Diperkirakeun yén taunan Aya langkung ti 800.000 kapal Han anu ngangkut wilayah ieu unggal taun.

Dina hal fauna, laut ieu mangrupikeun habitat tina populasi lumba-lumba hidung pang ageung anu aya di Mediterania kulon. Salaku tambahan, aya langkung atanapi langkung populasi umum sareng seueur seueur penyu laut. Laut ieu sanés ngan ukur euyeub ku kaanekaragaman hayati, tapi ogé sumber penting tina perikanan sardin sareng lauk todak. Ku alatan éta, éta dieksploitasi ku manusa.

Kapuloan Laut Alboran

keanekaragaman hayati laut

Sanaos laut ieu henteu lami pisan, aya sababaraha pulau anu terkenal sareng penting pisan. Urang bade nganalisis hiji-hiji anu janten pulau utami sareng ciri-cirina.

Alboran

Pulo ieu ngagaduhan nami kusabab laut tempat na ayana. Mangrupikeun pulau leutik anu asalna ti gunungapi sareng tempatna jarak antara Afrika sareng Éropa. Éta bagian beulah wétan laut. Sanaos alit, sajarahna janten titik stratégis penting dina bidang militér sareng bahari.

Kiwari éta leres-leres teu aya padumukan sareng lingkungan alam na dijagi ku sababaraha inohong hukum internasional. Aksés na dilarang lengkep kusabab éta tempat spésiés endemik flora sareng fauna.

Pulo séjén

Laut Alboran mangrupikeun bumi pikeun kapuloan anu langkung alit sareng aranjeunna kirang dikenal. Sakabéh basisir Afrika Kalér dihijikeun sareng pulau alit sareng nusantara. Sababaraha pulau ieu aya dina wilayah Spanyol kusabab caketna sareng kota otonom Ceuta sareng Melilla. Hayu urang analisa mana ieu pulau-pulau leutik:

  • Batu of Velez de la Gomera: éta mangrupikeun hiji pulau anu ngan ukur 190 méter pasagi, sabab éta dianggap islét. Saatos gempa bumi anu kajantenan di taun 1930, aranjeunna nempelkeun ka basisir kalayan keureutan keusik. Éta ngan ukur dicicingan ku garnisun alit Angkatan Darat Spanyol.
  • Batu Alhucemas: malahan langkung alit tibatan pulau sateuacanna anu ngan ukur 150 méter pasagi. Éta dijagaan ku gawir sareng ogé ngandung bénténg militér.
  • Kapuloan Chafarinas: Tempatna legana 500 méter pasagi sareng mangrupakeun nusantara alit. Tempatna di wétaneun Melilla sareng caket pisan sareng wates laut antara Maroko sareng Aljazair. Hijina padumukna militér sareng ilmiah dina jero stasiun biologis.

Pentingna ékologis

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, Laut Alboran mangrupikeun pentingna ékologis sabab éta tempat ayana seueur kaanekaragaman hayati. Nanging, éta nyanghareupan masalah anu béda sapertos mancing henteu pilih kasih, pembuangan rereged anu teu terkendali sareng pariwisata massal. Salaku tambahan, dina taun-taun ayeuna laut ieu parantos janten rute imigrasi ilegal ti Afrika ka Spanyol, anu seueur kapal karam parantos kajantenan sareng ngotorkeun dasar laut.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Laut Alboran sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.