Samudra Pasifik

laut Pasifik

Sanaos sadaya sagara dunya tiasa dianggap salaku hiji saprak planet Bumi seueurna katutup ku cai, éta laut Pasifik éta ti sagara panggedéna. Mangrupikeun salah sahiji bagéan planét anu ngagaduhan 15.000 kilométer daérah. Penyuluhan na dimimitian ti bering laut sareng dugi ka perairan kidul Antartika anu parantos beku. Diantara cai na aya langkung ti 25.000 pulau anu aya di sapanjang kidul katulistiwa Bumi. Hal ieu ngajantenkeun sagara kalayan jumlah pulau anu pangageungna tibatan sesa sagara anu digabungkeun.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sagala ciri, asal, flora sareng fauna Samudra Pasipik.

Asalna Samudera Pasipik

ciri pasifik

Aya sababaraha tiori ilmiah anu nyatakeun yén cai anu aya di planét urang mimiti muncul kusabab akibat tina kagiatan vulkanik masing-masing ku kakuatan puteran anu ngalibatkeun réalisasi kosmos. Hartina sakitar 10% sadaya cai anu aya di planét parantos aya asal-usulna. Nanging, éta ngan ukur sumebar sacara deet di sakumna wilayah.

Sagara ieu, masih ayeuna, éta masih salah sahiji hal anu henteu dipikaterang hébat dina bidang géologi. Salah sahiji tiori anu paling seueur dianggo pikeun nandatanganan lahirna Pasipik nyaéta kajadian éta kusabab konvergénsi pelat anu ngamungkinkeun simpang. Dina konvergénsi pepelakan ieu, aya liang anu didamel sahingga lava tiasa padet pikeun ngawangun yayasan samudera anu paling jembar di dunya.

Teu aya bukti yén ieu kajantenan, tapi éta mangrupikeun salah sahiji fenomena anu paling populér ayeuna. Sareng rumit pisan pikeun tiasa nunjukkeun téori ieu sareng anu séjén. Téori sanés ngeunaan asal-usulna Samudera Pasipik asalna tina sakumpulan mahasiswa anu ngusulkeun yén nalika pelat tektonik anyar muncul, éta dihasilkeun ku rapat dua anu sanés dina kalepatan. Dina kasus pelat ieu, éta ngalih ka sisi sareng ngahasilkeun kaayaan teu stabil ti mana ayana simpang atanapi liang. Di dieu yén lautan ieu bakal asalna.

Ciri utama

basisir pasifik

Urang badé nyorot ciri utama Samudra Pasipik. Dina watesan lokasi, éta mangrupikeun cai ageung cai sareng ciri asin anu dibentang ti daérah Antartika dugi ka Arktik kalér. Aranjeunna ogé nyebar ngalangkungan Australia sareng Asia kulon sareng dugi ka kidul sareng kalér buana Amérika di beulah wétan. Urang tiasa nyarios yén wates na aya di beulah kulon sareng Oséania sareng Asia sareng wétan sareng Amérika.

Ngeunaan ukuran na, kami parantos nyarios yén éta téh sagara panggedéna di dunya sareng saluyu sareng legana 161,8 juta kilométer pasagi, kalayan jero anu kisaran antara 4280 méter sareng 10 924 méter. Angka terakhir ieu teras-terasan robih kumargi tempatna di Mariana Lombang  sareng ékspédisi dilakukeun kanggo waktos upami tiasa langkung jero.

Ti saprak gaduh jilid 714 839 310 kilométer kubik, ngamungkinkeun anjeun ngahontal kabeungharan ageung tina hal keragaman biologis. Ékosistem na euyeub ku kaanekaragaman hayati sareng ieu ngajantenkeun penting pisan pikeun kasaimbangan ékologis dunya.

Géologi sareng iklim

kapuloan sagara pasifik

Urang bade nganalisis anu mana ciri strukturna sareng formasi géologis. Samudra Pasipik mangrupikeun cekungan sagara pangkolotna sareng paling lega di sadayana. Éta tiasa tanggal sakitar 200 juta taun ka pengker. Diantara ciri struktural anu paling penting boh lamping buana sareng baskom, éta parantos dikonfigurasi berkat sababaraha jinis géologis anu lumangsung di daérah caket pelat tektonik.

Éta buana éta rada sempit di sababaraha daérah Amérika Kidul sareng Amérika Kalér, tapi lumayan lega di Australia sareng Asia. Di daérah ieu seueur ageung kabeungharan biasana akumulasi dina biodiversitas boh bahan géologis. Di pedalaman Samudera Pasipik aya bentang gunung Mesoceanic anu gaduh panyuluhan 8.700 kilométer sareng dipendakan ti Teluk California ka beulah kulon kidul Amérika Kidul. Biasana jangkungna rata-rata 2130 méter di luhur dasar laut.

Sedengkeun pikeun iklim, suhu na tiasa disetél dina daérah iklim anu béda. Khususna, éta dihartikeun dina 5 daérah iklim. Urang ngagaduhan daérah tropis, lintang tengah, daérah topan, daérah muson sareng khatulistiwa. Angin perdagangan ngembang di lintang tengah sareng aya di belah kidul sareng kalér khatulistiwa. Suhu cukup konstan sapanjang taun sareng antara 21 sareng 27 derajat.

Flora sareng fauna Samudra Pasipik

Sering dipercaya yén perairan Samudra Pasipik ngagaduhan sipat anu homogen sareng tenang. Nanging, daérah naon waé, bahkan pelagis, beda-beda pisan sapertos ékosistem darat sanésna. Di dieu sagala rupa arus maritim menonjol sareng, ku alatan éta, vegetasi janten sumber pangan anu paling penting pikeun sato laut. Rumput laut sareng klorofit seueur pisan. Éta mangrupikeun pembagian ganggang héjo anu kalebet dugi ka 8200 spésiés sareng dicirikeun ku ngagaduhan klorofil a sareng b. Aya ogé sajumlah ageung ganggang beureum anu dicirikeun ku nada abong kusabab pigmén fitoksikinin sareng fitokérthrin.

Ngeunaan fauna, sabab penyuluhan na luar biasa, éta nyimpen rébuan spésiés, hususna lauk. Di dieu plankton mangrupikeun dasar tina sadaya kadaharan sareng tina wéb tuangeun. Kaseueuran spésiés anu ngawangun plankton transparan sareng nunjukkeun sababaraha warna nalika ditingali ngaliwatan mikroskop. Kelirna biasana dibasajankeun beureum dugi ka biru. Sababaraha diantarana gaduh luminescence kumargi aya daérah jero anu sinar matahari henteu ngahontal. Di fauna laut aya sagala rupa lauk, hiu, cetacean, crustacea, jsb

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Samudera Pasipik sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.