Lapisan ozon

lapisan ozon ngajaga urang tina sinar UV panonpoé

Dina béda lapisan suasanana  aya lapisan anu konsentrasi ozon na anu pangluhurna di sakumna planét. Ieu anu disebut lapisan ozon. Daérah ieu aya di stratosfer sakitar 60 km dpl éta ngagaduhan épék anu diperyogikeun pikeun kahirupan di planét.

Kalayan émisi gas ngabahayakeun tangtu kana atmosfir ku manusa, lapisan ieu ngalaman ipis anu ngabahayakeun fungsina pikeun kahirupan di planét. Nanging, dinten ayeuna sigana bakal pulih. Naha anjeun hoyong terang naon fungsina lapisan ozon sareng kumaha pentingna pikeun manusa?

Gas ozon

ozon gaduh konsentrasi na pangluhurna di stratosfer

Pikeun ngamimitian terang naon fungsina lapisan ozon, urang kedah terang heula sipat gas anu nyusunna: gas ozon. Formula kimia na nyaéta O3, sareng éta mangrupikeun bentuk alotropik oksigén, nyaéta salah sahiji modalitas anu tiasa dipendakan di alam.

Ozon mangrupikeun gas anu terurai janten oksigén biasa dina suhu sareng tekanan anu biasa. Kitu ogé, éta ngahasilkeun bau sulfur anu tembus sareng warnana na warna biru lemes. Upami ozon aya dina permukaan bumi éta bakal toksik pikeun pepelakan sareng sato. Nanging, éta alami sacara alami dina lapisan ozon sareng tanpa konsentrasi luhur gas ieu di stratosfer urang moal tiasa kaluar.

Peran lapisan ozon

ozon nyaring radiasi UV tina panonpoé

Ozon mangrupikeun pelindung penting kahirupan di permukaan Bumi. Ieu kusabab fungsina salaku saringan pelindung ngalawan radiasi ultraviolét ti Surya. Ozon tanggung jawab nyerep utamina sinar Matahari anu aya dina panjang gelombang antara 280 sareng 320 nm.

Nalika radiasi ultraviolét ti Surya nyerang ozon, molekulna janten oksigén atom sareng oksigén umum. Nalika oksigén umum sareng atom patepang deui di stratosfat aranjeunna ngahijikeun deui ngawangun hiji molekul ozon. Réaksi ieu konstan dina stratosfer sareng ozon sareng oksigén hirup babarengan dina waktos anu sami.

Karakteristik kimia ozon

ozon permukaan nyaéta toksik pikeun pepelakan sareng sato

Ozon mangrupikeun gas anu tiasa dideteksi dina badai listrik sareng caket voltase anu luhur atanapi alat-alat percikan. Salaku conto, dina mixer, nalika percikan dihasilkeun ku kontak sikat, ozon dihasilkeun. Éta tiasa gampang dikenal ku bau na.

Gas ieu tiasa ngembun sareng némbongan salaku cairan biru anu teu stabil pisan. Nanging, upami beku bakal nampilkeun warna hideung-ungu. Di dua nagara ieu mangrupikeun zat anu ngabeledug dibéré kakuatan pangoksidasi anu hébat.

Nalika ozon terurai janten klorin, éta tiasa ngoksidasi kaseueuran logam sareng, sanaos konséntrasina alit pisan dina permukaan bumi (ngan sakitar 20 ppb), éta sanggup ngoksidasi logam.

Éta langkung beurat sareng langkung aktif tibatan oksigén. Éta ogé langkung teroksidasi, naha éta dipaké salaku disinféktan sareng germisida, kusabab oksidasi baktéri anu pangaruh ieu. Éta parantos dianggo pikeun nyucikeun cai, ngancurkeun zat organik, atanapi hawa di rumah sakit, kapal selam, jst.

Kumaha ozon dihasilkeun dina stratosfer?

lapisan ozon buruk sareng CFCs

Ozon dihasilkeun utamina nalika molekul oksigén tunduk kana énergi anu ageung. Nalika ieu kajantenan, molekul ieu janten radikal bébas oksigén atom. Gas ieu teu stabil pisan, janten nalika pendakan sareng molekul oksigén umum anu sanés, éta ngiket janten ozon. Réaksi ieu lumangsung unggal dua detik atanapi langkung.

Dina hal ieu, sumber énergi anu tunduk kana oksigén umum nyaéta radiasi ultraviolét tina panonpoé. Radiasi ultraviolét nyaéta anu ngasingkeun oksigén molekul kana oksigén atom. Nalika molekul oksigén atom sareng molekular patepung sareng bentuk ozon, éta musnah dina gilirannana ku aksi radiasi ultraviolét éta sorangan.

Lapisan ozon teras-terasan nyiptakeun sareng ngancurkeun molekul ozon, oksigén molekular sareng oksigén atom. Ku cara kieu, kasaimbangan dinamis dihasilkeun dimana ozon musnah sareng dibentuk. Kieu kalakuan ozon salaku saringan anu henteu ngantep radiasi ngabahayakeun ieu ngalirkeun ka permukaan Bumi.

Lapisan ozon

lapisan ozon dina aktipitas teras-terasan

Istilah "lapisan ozon" sorangan umumna disalah paham. Nyaéta, konsépna nyaéta dina jangkungna tangtu dina stratosfer aya konsentrasi luhur ozon anu nutupan sareng ngajagaan Bumi. Kurang leuwih ngagambarkeunana siga langit ditutupan ku lapisan mendung.

Nanging, ieu henteu kitu. Kabeneran aya yén ozon henteu konséntrasi dina stratum, ogé henteu aya dina jangkungna khusus, tapi éta gas langka anu diincer pisan dina hawa sareng, sajaba ti éta, muncul tina taneuh dugi ka luar stratosfer . Anu urang sebut "lapisan ozon" mangrupikeun daérah stratosfér dimana konsentrasi molekul ozon kawilang luhur (sababaraha partikel per juta) sareng langkung luhur tibatan konsentrasi ozon séjén dina permukaan. Tapi konsentrasi ozon dibandingkeun sareng gas-gas sanés anu aya di atmosfir, sapertos nitrogén, nyaéta miniskule.

Upami lapisan ozon ngaleungit, sinar ultraviolét panonpoé bakal nyerang langsung permukaan bumi tanpa aya jinis saringan sareng bakal ngabalukarkeun permukaan disterilkeun ngancurkeun sadayana kahirupan darat. 

Konsentrasi gas ozon dina lapisan ozon nyaéta sakitar 10 bagian per juta. Konsentrasi ozon stratospheric beda-beda ku luhurna, tapi éta henteu pernah langkung ti saratus rébu tina atmosfir dimana ayana. Ozon mangrupikeun gas langka anu, upami urang misah ti sésa hawa sakedap sareng narik kana tingkat taneuh, éta bakal janten kandel 3mm.

Karuksakan lapisan ozon

liang ozon mimiti dideteksi dina taun 1970

Lapisan ozon mimiti buruk deui dina taun 70an, nalika aksi ngabahayakeun gas-gas nitrogén oksida di dinya katingali. Gas ieu diusir ku pesawat supersonik.

Oksida nitrous ngaréaksikeun sareng ozon hasilna oksida nitrat sareng oksigén umum. Sanaos ieu kajantenan, tindakan dina lapisan ozon minimal. Gas anu leres-leres ngarusak lapisan ozon nyaéta CFC (klorofluorokarbon). Gas ieu mangrupikeun hasil tina panggunaan bahan kimia sintétik.

Pertama kali anggapan turunna lapisan ozon nyaéta di 1977 di Antartika. Dina taun 1985 dimungkinkeun pikeun ngukur yén radiasi sinar ultraviolét anu ngabahayakeun tina Surya parantos ningkat 10 kali sareng lapisan ozon di Antartika parantos turun ku 40%. Ti dinya éta nalika mimiti nyarioskeun liang ozon.

Penipisan lapisan ozon panjang misteri. Penjelasan anu aya hubunganana sareng siklus surya atanapi ciri anu dinamis tina atmosfir siga anu henteu didasarkeun sareng ayeuna sigana kabuktosan éta akibat kanaékan émisi freon (Chlorofluorocarbon atanapi CFC), gas anu dipaké dina industri aerosol, Plastik sareng kulkas sareng sirkuit AC.

CFC mangrupikeun gas anu stabil pisan di atmosfir, kumargi éta henteu toksik atanapi henteu kaduruk. Ieu masihan aranjeunna umur panjang, ngamungkinkeun anjeun ngancurkeun molekul ozon anu aya di jalan anjeun pikeun waktos anu lami.

Upami Lapisan Ozon ancur, kanaékan radiasi UV bakal memicu séri musibah réaksi biologis sapertos kanaékan frékuénsi panyakit tepa sareng kanker kulit.

Di sisi anu sanésna, produksi gas rumah kaca (dipancarkeun tina permukaan Bumi ku tindakan utamina manusa) anu ngahasilkeun anu disebut "Pangaruh rumah kaca", éta bakal ngahasilkeun pemanasan global sareng parobihan régional dina suhu, anu bakal ngahasilkeun naékna permukaan laut salaku akibatna, diantara faktor anu sanésna, lebur laun tina és polar ageung.

Ieu ibarat lauk anu ngegel buntut na. Langkung ageung jumlah radiasi surya anu mangaruhan permukaan bumi, maka pangaruhna ageung kana suhu. Upami urang nambihan pangaruh pemanasan global disababkeun ku ningkatna pangaruh rumah kaca sareng kajadian sinar UV anu langkung luhur ti Surya dina massa és sapertos Antartika, urang tiasa ningali yén Bumi beuleum dina kaayaan panas teuing didorong ku sadayana éta.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, lapisan ozon penting pisan pikeun kahirupan di planét, boh pikeun manusa, ogé pikeun pepelakan sareng sato. Ngajaga lapisan ozon dina kaayaan anu saé mangrupikeun prioritas sareng pikeun ieu, pamaréntah kedah tetep ngerjakeun larangan émisi gas anu ngancurkeun ozon.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

2 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Leslie paidanca cenahna

    Catetan anu saé! Hatur nuhun .
    Janten langkung waspada pikeun jaga planét urang

  2.   NESTOR DIAZ cenahna

    penjelasan anu saé pisan ngeunaan lapisan ozon, naroskeun sakumaha kandelna lapisan ozon