Lapisan ozon nunjukkeun pamulihan saatos tilu dasawarsa

liang lapisan ozon

Pikeun ngawaskeun kaayaan liang dina lapisan ozon, konsentrasi ozon dina stratosfer parantos diukur salami tilu dasawarsa ngalangkungan satelit. Saatos waktos pangukuran ieu, tungtungna tanda-tanda pamulihan global lapisan ozon parantos kapendak, hatur nuhun kana usaha anu dilakukeun di panjuru dunya pikeun ngabatesan panggunaan zat anu ngancurkeunana.

Sakumaha positip hasilna anu anjeun mendakan ngeunaan kandel lapisan ozon?

Peran lapisan ozon

lapisan ozon

Lapisan ozon henteu langkung ti daérah stratosfér dimana konsentrasi gas ieu langkung luhur. Gas ieu minangka pelindung ngalawan sinar ultraviolét anu ngabahayakeun panonpoé. Hatur nuhun kana éta, urang henteu kaduruk kulit urang ngan ku ngalaan panonpoé, pepelakan tiasa hirup sareng ngalaksanakeun fotosintésis, jst.

Kusabab kitu, lapisan ozon dina kaayaan anu saé mangrupikeun hal anu fundamental sahingga hirup sakumaha urang terang di planet ieu tiasa berkembang. Kalayan pamekaran téknologi, émisi gas anu ageung dikaluarkeun anu ngancurkeun lapisan ozon, sapertos klorofluorokarbon. Gas ieu diréaksikeun partikel ozon dina stratosfir, ngancurkeunana. Kusabab aranjeunna liang anu kawéntar dina lapisan ozon parantos kabentuk.

Liang dina lapisan ozon sanés liang nyalira, sabab upami éta, éta bakal bahaya teuing pikeun planét, kumargi tempatna di Antartika sareng bakal ngamungkinkeun lebur és gancang tina buana ieu. "Lubang" ieu mangrupikeun panurunan konsentrasi lapisan ieu di sakuriling Antartika.

Nalika ozon anu ngarugikeun ngamungkinkeun sinar ultraviolét ngabahayakeun tina panonpoé, paparan sinar ieu ningkat, nyababkeun urang kanker kulit, katarak sareng gangguan sistem imun. Éta ogé mangaruhan sato, tutuwuhan, sareng bahkan fitoplankton mikroskopis.

Pamulihan ozon

pamulihan lapisan ozon

Ozon, tempatna di stratosfir, sakitar 11-50 km di luhur permukaan bumi mimiti turun dina 70an abad ka tukang. Pangirangan anu paling penting ti saprak éta lapisan ozon antara 4 sareng 8% per dékade.

Hatur nuhun kana perjanjian internasional sapertos Protokol Montreal, anu nyegah panggunaan sareng pangirangan zat anu ngancurkeun lapisan ozon, tren ngirangan parantos kaganggu.

Satelit anu terus-terusan ngawaskeun sareng ngawaskeun konséntrasi ozon di sadaya daérah Bumi parantos berhasil ngadeteksi tanda-tanda mimiti pamulihan. Satelit nawiskeun pangukuran anu cukup, sanaos watesan temporalna ngahambat aranjeunna tina langkung seueur panoramas konsentrasi ozon. Élmuwan iklim memperkirakan yén bacaan ozon satelit bakal dugi 30 taun atanapi langkung na aranjeunna diperyogikeun pikeun tiasa nganalisis tren dina konsentrasi ozon kalayan presisi anu langkung ageung.

Gumantung kana usum taun dimana urang aya sareng kagiatan surya, konsentrasi ozon henteu teras-terasan stabil sapanjang taun. Kusabab kitu, penting pikeun nganalisis tren dina konsentrasi mangtaun-taun sareng sanés konséntrasi khusus. Kusabab kitu, tindakan diperyogikeun salami mangtaun-taun pikeun nguatkeun naha manusa nyababkeun liang dina lapisan ozon mimiti pulih.

Pikeun ngajawab masalah ieu, para ilmuwan ti Inisiatif Parobihan Iklim ESA Aranjeunna nyaluyukeun pangukuran tina satelit anu béda pikeun kéngingkeun pandangan jangka panjang tina variabilitas ozon.

 "Ku ngagabungkeun data tina Inisiatif Perubahan Iklim sareng data ti NASA, urang jelas ningali tren négatip dina ozon atmosfir luhur sateuacan taun 1997 sareng tren positip saatos tanggal éta. Tren di stratosfer luhur saluareun kawasan tropis sacara statistik signifikan sareng nyiapkeun sababaraha paningkatan ozon, "saur anjeunna. Viktoria Sofiava, Élmuwan Panalungtikan Senior di Finlandia Meteorological Institute.

Hatur nuhun kana ieu, urang tiasa terang ayeuna tren lapisan ozon.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.