Lapisan Bumi

lapisan Bumi

Ayeuna urang terang lapisan suasanana, giliranana at lapisan Bumi. Kusabab ti jaman baheula éta sok hoyong ngajelaskeun naon anu urang handap Kerak bumi. Asalna mineral? Aya sabaraha jinis batu na? Lapisan naon planét urang? Aya seueur kanyahoan anu dihasilkeun sapanjang sajarah sareng anu urang hoyong terang.

Bagéan Géologi anu nalungtik ngeunaan struktur sareng lapisan bumi anu béda nyaéta Geodinamika Internal. Planét urang diwangun ku sababaraha jinis elemen anu ngajantenkeun hirup di Bumi. Ieu tilu unsur nyaéta: Padet, cairan sareng gas. Unsur-unsur ieu aya dina lapisan bumi anu bénten-bénten.

Aya seueur cara pikeun mengklasifikasikan lapisan Bumi. Dina hiji jinis klasifikasi éta disebut spheres. Diantarana waé nyaéta suasana, hidrosfir, sareng geosfir. Éta geosfir anu ngumpulkeun sadaya struktur sareng lapisan internal anu béda-béda anu ngagaduhan planet urang. Lapisan dibagi jadi dua: Éksternal sareng internal. Dina kasus kami, urang badé fokus kana lapisan jero Bumi, nyaéta, permukaan Bumi bakal janten awal.

Lapisan bumi

Pikeun ngamimitian ngajelaskeun lapisan Bumi, urang kedah ngadamel dua bédana. Mimiti, kriteria komposisi kimia tina sababaraha lapisan Bumi parantos ditetepkeun. Mertimbangkeun komposisi kimia, urang mendakan Kulit bumi, mantel sareng inti. Éta nyaéta panggero Modél statis. Kriteria anu sanésna tumut kana sipat-sipat fisik lapisan anu nyarios atanapi disebut ogé modél paripolah mékanis. Diantarana, urang mendakan litosfera, asterosfera, mesosfir sareng endosfera.

Tapi kumaha urang terang dimana lapisan dimimitian atanapi mungkas? Élmuwan parantos mendakan metode anu bénten-bénten pikeun milarian terang jinis matéri na diferensiasi lapisan ku diskontinuitas. Diskontinuitas ieu mangrupikeun bagian tina lapisan internal Bumi dimana jinis bahan anu lapisan na dirobih sakedik, nyaéta komposisi kimia na, atanapi kaayaan dimana unsur-unsur na aya (tina padet dugi ka cair).

Mimiti, urang badé ngamimitian mengklasifikasikan lapisan bumi tina modél kimia, nyaéta lapisan Bumi nyaéta: Kerak, mantel sareng inti.

Pedaran ngeunaan lapisan bumi

Lapisan Bumi tina modél komposisi kimia

Kerak bumi

Kulit bumi mangrupikeun lapisan paling deet tina Bumi. Cai mibanda kapadetan rata-rata 3 gr / cm3 sareng ngan ngandung 1,6% sadaya volume bumi. Kerak bumi dibagi kana dua daérah anu gedé, dibédakeun ogé: Kulit buana sareng kulit laut.

Kulit buana

Kulit buana langkung kandel sareng ngagaduhan struktur anu langkung kompleks. Éta ogé babakan pangkolotna. Éta ngagambarkeun 40% permukaan Bumi. Éta diwangun ku lapisan ipis batu sédimén, diantarana taneuh liat, batu pasir sareng batu kapur nonjol. Éta ogé ngagaduhan batuan beku plutonic-euyeub silika sami sareng granit. Kusabab panasaran, nyaéta dina batu tina kulit buana yén bagian ageung tina kajadian géologis anu parantos kajantenan sapanjang sejarah Bumi parantos kacatet. Ieu tiasa dipikaterang kumargi batu parantos ngalaman seueur parobihan fisik sareng kimia sapanjang sajarah. Salaku conto, ieu dibuktikeun dina bentang gunung dimana urang tiasa mendakan batu-batu kuno anu tiasa dugi ka l3.500 juta taun.

Bagian-bagian tina kerak bumi

Kulit samudra

Di sisi anu sanésna, urang gaduh kulit sagara. Éta ngagaduhan kandel anu langkung handap sareng struktur anu langkung saderhana. Éta diwangun ku dua lapisan: lapisan sedimen anu ipis pisan sareng lapisan anu sanésna sareng basalts (batuan beku vulkanik). Kerak ieu langkung ngora sabab parantos nunjukkeun yén basalts teras-terasan didamel sareng ancur, maka batu-batu kerak samudera langkung lami tibatan aranjeunna henteu ngaleuwihan 200 juta taun.

Dina tungtung bumi bumi nyaéta henteu aya terasna tina Mohorovicic (kapang). Henteu terusan ieu anu misahkeun kerak bumi sareng jubah. Jerona kira-kira 50 km.

Struktur kulit buana sareng lautan

Kulit samudra langkung ipis tibatan buana

Mantel bumi

Mantel Bumi mangrupikeun bagian tina Bumi anu dugi ti dasar kerak dugi ka inti luar. Dimimitian pas saatos Moho lirén sareng lapisan panggedéna di Bumi. Ieu teh 82% tina sadaya volume terestrial sareng 69% tina sadayana jisim na. Dina mantel hiji tiasa ngabédakeun, dina gilirannana, dua lapisan dipisahkeun ku Henteu sambung sekundér Repetti. Henteu terusan ieu jero ngeunaan 800 km sareng anu misahkeun jubah luhur tina anu handap.

Dina jubah luhur kami mendakan "Lapisan D". Lapisan ieu perenahna kurang leuwih 200 km jero sareng dicirikeun ku 5% atanapi 10% na sabagian dilebur. Ieu nyababkeun panas naék tina inti bumi sapanjang mantel. Nalika panas naék, batu tina mantel ngagaduhan suhu anu langkung luhur sareng, dina waktosna, tiasa naék kana permukaan sareng ngabentuk gunung seuneuan. Ieu disebut "Hot spot"

Struktur mantel luar sareng jero Bumi

Komposisi mantel tiasa dipikaterang ku tés ieu:

  • Météorit tina dua jinis: Kahiji diwangun ku peridotites sareng beusi.
  • Batu anu aya dina permukaan bumi tina mantel anu dipiceun ka luar kusabab gerakan tektonik.
  • Liang haseup vulkanik: Éta liang bunder anu jero jerona dimana magma naék sareng parantos ngungkabkeunana. Éta tiasa 200 km panjangna.
  • Tés anu nyingkat gelombang seismik nalika ngalangkungan mantel anu nunjukkeun yén aya parobihan fase. Parobihan fase diwangun ku modifikasi dina struktur mineral.

Dina tungtung mantel bumi urang mendakan Gutenberg discontinuity. Henteu terusan ieu misahkeun mantel tina inti bumi sareng tempatna sakitar 2.900 km.

Inti Bumi

Inti Bumi mangrupikeun daérah jero Bumi. Éta dugi ti génbergasi Gutenberg ka tengah Bumi. Éta téh lingkup anu ngagaduhan radius 3.486 km, janten ngagaduhan volume 16% tina total Bumi. Jisimna 31% tina total bumi kusabab éta diwangun ku bahan anu padet pisan.

Dina inti medan magnet Bumi dihasilkeun kusabab arus konveksi inti luar anu dilebur di sakuriling inti jero, anu padet. Cai mibanda suhu anu luhur pisan anu aya di sakitar 5000-6000 gelar centigrade sareng tekanan anu sami sareng hiji nepi ka tilu juta suasana.

Kisaran suhu lapisan Bumi

Kisaran suhu jero

Inti Bumi dibagi kana inti jero sareng luar sareng bédana dibéré ku discontinuity Wiechert sekundér. Inti luarna berkisar tina 2.900 km jero dugi ka 5.100 km sareng dina kaayaan lebur. Di sisi séjén, inti jero ngalegaan tina jerona 5.100 km ka tengah Bumi kira-kira 6.000 km sareng padet.

Inti bumi diwangun utamina tina beusi, kalayan 5-10% nikel sareng proporsi handap walirang, silikon sareng oksigén. Tés anu ngabantosan terang kanyaho komposisi inti nyaéta:

  • Bahan anu padet pisan, contona. Kusabab kapadetanna tinggi aranjeunna tetep dina inti jero Bumi.
  • Meteorit beusi.
  • Kurangna beusi di luar kulit bumi, anu nétélakeun yén beusi kedah pekat di jero.
  • Kalayan beusi dina inti, médan magnét Bumi kabentuk.

Klasifikasi ieu parantos didasarkeun kana modél anu ngémutan komposisi kimia tina sababaraha bagéan Bumi sareng unsur-unsur anu ngawangun lapisan Bumi. Ayeuna urang bakal terang pembagian lapisan Bumi ti modél sudut pandang tina kalakuan mékanis na, nyaéta tina sipat fisikna tina bahan-bahan anu nyusunna.

Bagéan bumi numutkeun modél mékanis

Dina modél ieu, lapisan Bumi dibagi kana: Litosfera, asthenosfir, mesosfir sareng endosfir.

Litosfir

Mangrupikeun lapisan kaku anu ngagaduhan sakitar 100 km kandelna anu diwangun tina kulit sareng lapisan paling tina mantel luhur. Lapisan kaku ieu kana lapisan litosfer anu ngurilingan Bumi.

Asténosfir

Mangrupikeun lapisan plastik anu saluyu sareng kalolobaan mantel luhur. Di jerona aya arus konveksi sareng éta aya dina gerakan anu tetep. Éta ngagaduhan penting pisan dina téktonik. Gerakan ieu disababkeun ku konveksi, nyaéta parobihan dina kapadetan bahan.

Mesosfir

Tempatna di bojong 660 km sareng 2.900 km. Éta mangrupikeun bagian tina mantel handap sareng bagian tina inti luar Bumi. Tungtung na dipasihan ku diskontinuitas sekundér Wiechert.

Endosfir

Éta kalebet inti jero Bumi anu ditétélakeun di luhur.

Model struktur sareng lapisan Bumi

Sakumaha anjeun tiasa tingali, para ilmuwan parantos nalungtik pedalaman Bumi ngalangkungan sababaraha tés sareng buktina pikeun terang langkung seueur ngeunaan planét tempat urang hirup. Pikeun ngabandingkeun sabaraha sakedik urang terang ngeunaan pedalaman planet urang, urang ngan ukur kedah ngabayangkeun Bumi siga anu apel. Nya, ku sadayana anu urang maju sacara téknologi, survey anu paling jero anu parantos kahontal sakitar 12 km jero. Ngabandingkeun planét sareng apel, éta sapertos urang nembé dikupas kulit ahir tina apel, dimana siki pusatna bakal sami sareng inti terestrial.

Tulisan anu aya hubunganana:
Struktur Bumi

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

2 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   alison tatiana parra jaimes cenahna

    Éta super cool, éta téks lapisan latiera internal

  2.   Fernando cenahna

    Lapisan D¨ («lapisan perdana D ganda») sanés 200 km DEPTH, tapi sakitar. 200 kms kandel. Aya info anu tiasa dianggo, tapi éta umum pisan, sareng dina sababaraha kasus kurangna spésipikasi bakal matak lieur anu maca.

    Entong ngandelkeun ARTIKEL ieu pikeun naon waé padamelan atanapi padamelan.