Lantai termal

lanté termal

Dina widang meteorologi botani, anu lanté termal ngabagi pita anu béda anu ditetepkeun ku luhurna di gunung dimana aya variasi suhu sareng unsur sanésna. Faktor iklim anu ditangtukeun nyaéta luhurna di luhur permukaan laut sareng variabel meteorologi utama anu kapangaruhan ku sikap ieu nyaéta suhu.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan sagala ciri sareng pentingna lantai termal.

Ciri utama

jinis lanté termal

Lantai keramik dihartikeun salaku variasi iklim anu lumangsung di daérah pagunungan. Perhatosan ogé mangaruhan présipitasi, kumargi angin anu dibebaskeun ku uap tabrakan sareng gunung sareng condong naék. Lantai termal biasana langkung ngaapresiasi dina zona intertropis, nalika di zona sedeng aranjeunna kirang dihartikeun. Ieu disababkeun kanyataan yén suhu dina zona sedeng sareng tiis langkung kapangaruhan ku variasi taunan dina radiasi panonpoé.

Upami urang analisa kontéks na, urang tingali yén aya sababaraha variasi dina luhurna sareng aranjeunna anu ngartikeun variasi anu signifikan dina suhu. Ieu kumaha sahenteuna 5 lantai termal diadegkeun, anu panghandapna mangrupikeun lantai haneut teras lantai anu sedeng, tiis, moor sareng tiris. Pikeun unggal lantai, amplitudo dina variasi jangkungna suhu ditangtukeun, ogé ciri anu pakait.

Bedana lanté termal asalna dasar tina kisaran suhu anu jelas ayana di zona intertropis. Di zona sedeng, suhuna turun kalayan luhurna, tapi éta henteu sapertos pangaruh anu dicirian. Ieu kusabab di zona sedeng aya faktor sanés anu langkung tangtosna, sapertos lintang. Lintang nyaéta salah sahiji variabel anu dipangaruhan ku radiasi panonpoé anu ditampi gumantung kana orientasi lamping. Dina bagéan daérah tropis ampir aya laporan radiasi panonpoé anu sumping sareng kajadian angin sareng hujan.

Lantai termal, suhu sareng jangkungna

rupa-rupa flora sareng fauna

Suhu jeung lintang mangrupakeun variabel utama anu ngartikeun lanté termal anu béda. Hawa panas kusabab pemilihan ulang anu dugi ka bumi sareng hawa panas ngirangan intensitas, janten, langkung enteng, éta condong naék. Suhu rata-rata biasana turun antara 0.65 sareng 1 derajat pikeun unggal 100 méter anu luhurna naék.

Gunung sareng luhurna unggal gunung ogé mangaruhan rézim angin sareng hujan. Hal ieu disababkeun ku kanyataan yén upami gunung campur dina jalur angin anu dibebaskeun ku beueus, aranjeunna naék sareng tungtungna najis dina bagian luhur gunung. Upami jangkungna gunung luhur, angin bakal tiis sareng kalembaban handap dina jangkungna janten nyababkeun présipitasi. Di pagunungan anu luhur, susukan biasana dikaluarkeun pikeun ngaleueut dina zona angin sareng dina lamping leeward biasana langkung garing.

Latitude mangrupikeun posisi daérah anu aya hubunganana sareng Equator sareng mangaruhan lantai termal dina kajadian radiasi matahari sapanjang taun. Tina lintang urang mendakan yén cara radiasi panonpoe mangaruhan jalur intertropis nyaéta seragam. Henteu janten masalah dimana posisi na kira-kira matahari, kumargi zona tropis sok nampi radiasi na. Di sisi anu sanésna, urang ngagaduhan yén, dina lintang anu luhur, ieu henteu kajantenan. Éta sabab tina condongna sumbu bumi maka sinar panonpoé mogok Ku cara condong sareng luhurna henteu ageung ngarobih suhu, sabab kirangna radiasi matahari.

Jinis lanté termal

pepelakan Éropa

Aya sakitar 5-6 jinis lantai termal di zona intertropis. Beda dasar tina lantai ieu nyaéta suhu. Hayu urang tingali naon sababaraha jinis anu aya:

Lantai termal haneut

Éta mangrupikeun suhu anu luhur dina kisaran 28 derajat rata-rata dina wates anu handap sareng 24 derajat dina luhurna 900-1000 méter dpl. Dina lanté termal ieu ékosistem leuweung hujan tropis, leuweung geledegan, sabana sareng sababaraha daérah gersang sareng semi gersang dunya ditepikeun. Di bagéan handap daérah anu aya di Ékuador, jumlah hujan ageung ditampi kumargi konferensi angin beueus ti kadua belahan bumi.

Lantai termal Premontane

Ogé kawanoh ku nami lantai semi-haneut kaasup daérah anu aya antara 900-1700 méter dpl. Éta ngahontal suhu rata-rata 18-24 derajat. Ieu mangrupikeun leuweung awan gunung anu handap sareng hujan orografis lumangsung. Hujan ieu disababkeun ku massa hawa naék anu ngembun ngawangun awan sareng ngahasilkeun hujan.

Lantai termal suhung

Ogé dipikaterang ku nami mesothermal. Daérah di antara 1000-2000 méter dpl. Suhu rata-rata na sakitar 15-18 derajat, ngahontal 24 derajat di sababaraha daérah. Di lintang ieu leuweung awan anu luhur kabentuk sareng di lintang subtropis leuweung konifer. Di dieu ogé aya fenomena hujan orografi dina hujan horizontal.

Lantai termal tiis

Ogé dipikaterang ku nami microthermal. Éta lanté dimana suhu handapna langkung dominan, rata-rata sakitar 15-17 dugi ka 8 derajat. Aranjeunna biasana di ketinggian antara 2000-3400 méter dpl. Di dieu wates tangkal kahontal, janten jangkungna maksimum pikeun jinis kahirupan jinis ieu berkembang. Ngan ukur spésiés anu diluyukeun sareng iklim ieu anu tiasa ngembangkeun.

Lantai Moor

Éta strip termal anu aya diantara 3400-3800 méter di luhur permukaan laut sareng suhu turun tina 12-8 dugi ka 0 derajat. Suhu wengi parantos ngahontal titik katirisan sareng bahkan presipitasi anu aya dina bentuk salju. Dina sababaraha kasus aya cukup curah hujan, tapi dina kaseueuran kasadiaan cai mangrupikeun watesan.

Éta biasana lumangsung utamina di daérah anu paling luhur sareng garing kusabab angin anu sumping parantos ngaleupaskeun sadaya kalembabanna di jalan.

Lantai tiris

Biasana ayana di antara 4.000-4.800 méter dpl sareng pakait sareng zona salju anu salamina. Di dieu endapanana aya dina bentuk salju sareng suhu handap nyegah leburna, ngabendung daérah surya dina jumlah anu seueur.

Kuring miharep éta kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan lantai termal sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.