Pemanasan Global: Derajat pembunuhan henteu katingali dina 200 taun di danau sub-arktik

Kananaskis_570x375_scaled_cropp

Kanada Subartic Lakes

Turunna présipitasi dina bentuk salju anu dititénan dina taun-taun ayeuna di zona subarctic Kanada parantos nyababkeun garing anu matak pikahariwangeun ti Kacamatan Tasik.

Ieu mangrupikeun kacindekan anu dicandak ku sababaraha panaliti ti Universitas Laval, Universitas Wilfrid Laurier, Universitas Brock sareng Universitas Waterloo dina panilitian anu diterbitkeun sababaraha minggu ka pengker dina halaman resmi jurnal ilmiah Geofisika Surat Panilitian. Ngungkabkeun hiji deui buktos, upami aranjeunna masih teu cekap tina écésanana pemanasan global.

Panaliti nyandak kasimpulan ieu saatos diajar 70 situ caket Tua Gagak, Yukon sareng Churchill, Manitoba, Kanada. Kaseueuran situ anu ditalungtik jerona kurang tina saméter. Numutkeun ka analisis anu dilaksanakeun, langkung ti satengah situ anu ayana di daérah anu kawilang rata sareng dikurilingan ku bushes, nunjukkeun tanda-tanda katineung.

Masalah ieu asalna utamina tina turunna cai anu asalna tina cair. Salaku conto, ti taun 2010 nepi ka 2012 rata-rata hujan usum di Churchil turun 76 mm dibandingkeun sareng rata-rata anu kacatet antara 1971 sareng 2000. Kagaringan sababaraha danau, anu janten katingali ku mata taranjang pikeun 2010, bahkan langkung diucapkeun dina 2013.

Pikeun jenis situ ieu, présipitasi dina bentuk salju ngagambarkeun antara 30% sareng 50% tina pasokan cai taunan. Jinis drying anu dititénan ku panaliti parantos pernah dilakukeun dina 200 taun ka pengker. Salajengna, analisa isotopic anu dilaksanakeun dina fitoplankton tetep akumulasi di ranjang danau nunjukkeun yén danau ngajaga kasaimbangan akuifer salami 200 taun.

Stabilitas ieu dumadakan kaganggu sababaraha taun ka pengker. Upami tren usum panas garing sareng usum salju sareng salju kirang teraskeun, sapertos diprediksi ku modél iklim, seueur danau sub-arktik anu deet pamustunganana tiasa garing sacara lengkep. Hese pikeun prediksi sadaya akibat tina leungitna habitat ieu, tapi leres yén akibat ékologis bakal signifikan.

Snowmelt mangrupikeun sumber cai anu penting pikeun seueur danau arktik, tapi modél iklim ngaduga yén hujan dina bentuk salju bakal turun di sababaraha daérah, kalayan konsekuensi ékologis anu signifikan. Dina tulisan ieu, digunakeun tilu parameter, sapertos data isotop cai cai danau sasarengan, gradién tutupan vegetasi terestrial (tina tundra kabuka dugi ka leuweung katutup) sareng relief topografi pikeun ngaidentipikasi situ anu rentan ka dépar dina kaayaan peluncuran lemah caina lemah cai dina dua lanskap sub-arktik - The Old Crow Plains, Yukon, sareng Hudson Bay Shoals, Manitoba, Kanada.

Danau anu ayana boh dina cetek sareng baskom tundra kabuka nunjukkeun santunan sistematis antara pangukuran indikator paleoklimatik isotop oksigén cai danau (δ18O) dina sababaraha kampanye sampling, déduksi tina selulosa anu aya dina setoran permukaan anu anyar. Kompensasi ieu disababkeun ku épaporasi anu parah diperkaya dina 18O anu ngaréspon aliran cai salju anu langkung handap tina rata-rata taun-taun ayeuna.

Utamana, seueur situ caket ngarengsekeun garing dina pertengahan usum panas 2010, anu nuturkeun usum salju sareng hujan anu handap sapertos salju. Dumasar kana catetan paleoimnologis tina jinis situ ieu, kaayaan anu garing pisan di taun 2010 panginten henteu kajantenan dina 200 taun ka pengker. Kacindekan ieu nyebatkeun kaprihatinan yén turunna aliran tina snowmelt bakal ngakibatkeun garing sacara éksténsif dina danau deet dina jenis bentang ieu.

Inpo leuwih: WWF prihatin ngeunaan kagancangan sareng intensitas perubahan iklimÉs Arktik ngaleungit dina tingkat catetanLeungiteun és anu matak pikahariwangeun di Arktik

 

Fuentes: Geophysical Hurup Panalungtikan


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.