Naha leres langkung luhur aya kirang oksigén?

nanjak

Pikeun anjeun anu ngagaduhan kasempetan pikeun ngalamanana pikeun nyalira, sabaraha kali anjeun sesek napas nalika naék gunung? Éta ... "Kuring napas." Disebut populér salaku, panyakit jangkung atanapi soroche. Nya éta teu ngarareunah fisik anu tiasa némbongan nyalira ku nyeri sirah, kalemahan bahkan seueul. Hal ieu sering disababkeun ku leungitna oksigén nalika urang naék.

Nya henteu, moal aya anu leungit ogé kaleuleuwihan. Oksigén tetep sami, sok aya 21% naha urang turun atanapi naek.. Tapi… pendaki sareng pendaki gunung anu naék puncak sapertos Everest ... Naha aranjeunna teu nganggo botol oksigén? Leres éta. Dina titik ieu, anjeun panginten nyeri sirah. Faktor konci sanés oksigén tapi, jumlah hawa anu urang gaduh di luhur. Tekanan atmosfir.

Kumaha pangaruh atmosfir pangaruh kurangna hawa?

Kusabab aya kirang tekanan, nyababkeun bayah urang kedah ngalakukeun usaha anu langkung ageung pikeun nyerep hawa ngaliwatan trakea. Sareng éta, oksigén.

himalaya gunung

Salaku conto anu saé, urang tiasa nyandak Anu Everest. Kalayan jangkungna ampir 9.000 méter na, tekanan atmosfir na di luhur nyaéta 0,33 dibandingkeun sareng 1 dina permukaan laut. Kalayan tekanan éta, nyaéta hawa anu bieu asup kana bayah, Sareng peryogi overexertion anu hébat pisan kanggo nyerep. Alveoli bieu tiasa nyandak oksigén pikeun ngangkutna kana saluran getih. Éta pisan aya, dimana kakurangan ieu, nyababkeun sagala panyakit fisik. Dina kasus anu paling parah, edema paru komo infarki miokardial.

Hese dibayangkeun kan? Hawa masih hawa sareng panginten henteu terang teuing. Analogi anu sanésna. Bayangkeun roda sapédah anu dieusi hawa. Anjeun kedah "ngabareuhan pisan", nempatkeun langkung tekanan, nyaéta, langkung seueur hawa. Kalayan seueur tekanan hawa, naha bakal aya deui oksigén, leres, dina volume éta? Ogé, upami urang muka sungut (tong dicobaan!) Kana liang, éta bakal lebet nyalira tanpa ampir diambeu.

Nalika anjeun mendakan diri dina kaayaan sapertos kitu, anjeun terang. Éta sanés oksigén kirang sareng tetep handap, nyaéta anjeun moal bisa nyerep deui.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Zaira cenahna

    Abdi resep pisan, hatur nuhun pisan kana penjelasan anjeun, kuring parantos lami naroskeun ka diri sorangan sareng leres halaman-halaman sanésna nyangking waleran anu teu leres. hatur nuhun! 🙂 Alam saé pisan: 3