Naon lampu anu katingali di Méksiko nalika gempa bumi?

Gempa anu parantos ngoyagkeun Mexico kidul, parantos dibarengan ku sababaraha lampu mahiwal di langit. Seueur pangguna Internét parantos buru-buru ngadaptar aranjeunna, kalindih ku kumaha anéhna sareng kagetna henteu ningali aranjeunna sateuacanna. Masing-masing, dina nyanghareupan kabodoan, parantos disababkeun ku sababaraha sabab. Aya ogé anu lulucon perkawis éta, sapertos "Tom Cruise parantos nyarios naon anu aranjeunna dina perang dunya." Anu sanésna parantos ngaitkeun kana HAARP, bahkan aya anu pareum atanapi percikan listrik di kota.

Kaleresan aya fenomena ieu, sanaos henteu biasa, caket patalina sareng lini hébat anu parantos kasiksa di daérah éta. Kusabab kitu, seueur jalma anu tiasa nyaksianana, kumargi éta parantos ditingali ti seueur kilométer sakitar. Fénoména ieu ogé parantos didokumentasikeun pikeun ratusan taun. Istilah anu terang lampu ieu dikenal nyaéta "triboluminescence." Hésé pisan terang naon éta, kumargi éta tiasa disaksian jarang pisan.

Triboluminescence. Lampu-lampu anéh di awang-awang

Triboluminescence nyaéta émisi cahaya saatos deformasi atanapi narekahan cara mékanis atanapi termal. The tekanan hébat sareng tegangan disababkeun ku gerakan lempeng tektonik nalika gempa bumi, parantos janten tanggung jawab utama. Éta sababna éta tiasa ditingali ti sateuacanna sareng bahkan saatos gempa bumi.

Ogé kawanoh salaku "Lampu gempa", Kedip-kedip ieu kajantenan kusabab kagéser dina sela-sela piring ngahasilkeun muatan listrik ageung. Numutkeun panilitian anu dilakukeun ku panaliti di Universitas Rutgers, Amérika Serikat. Nanging, ahli géologi ogé ngajentrekeun yén sana upami pembuangan ieu memang aya, éta henteu teras tungtungna ditarjamahkeun kana lampu-lampu nalika aya lini. Salaku tambahan, beuki luhur gedena, khususna tina 5, langkung-langkung kamungkinan kajadianana.

Ahli di lapangan ogé mastikeun yén sanaos nafsirkeun sinyal cahaya ieu moal nyegah gempa bumi, ngaidéntifikasi aranjeunna bakal ngabantosan pisan pikeun nyegah sareng ngantisipasi hiji ngajaga diri.

Naha anjeun ogé terang yén aya jinis lampu anu langkung henteu biasa di langit?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.