Naon ari aranjeunna, kumaha kabentukna sareng jinis ombak

lambak

Urang sadayana resep angkat ka pantai sareng nikmati cuaca anu saé, berjemur sareng mandi anu saé. Nanging, dina sababaraha dinten kalayan angin anu kencang, ombak nyegah urang tina mandi anu nyegerkeun. Pasti anjeun kantos mikirkeun kumaha gelombang anu teu aya tungtungna anu teu pernah bérés, tapi anjeun henteu terang naha atanapi naon ombakna anu saleresna.

Naha anjeun hoyong terang naon ombak laut sareng kumaha kabentukna?

Naon gelombang?

ombak ombak

Gelombang henteu lain ngan ukur riak cai anu aya dina permukaan laut. Aranjeunna sanggup ngarambat sababaraha kilométer ngalangkungan laut sareng, gumantung kana angin, aranjeunna ngalakukeun éta dina kecepatan anu langkung luhur atanapi langkung handap. Nalika ombak ngahontal pantai, aranjeunna pegat sareng ngarengsekeun siklusna.

sumber

gelombang mikro dugi ka pantai

Sanaos sering dianggap ombak disababkeun ku kalakuan angin, ieu langkung jauh. Produser gelombang anu sanés sanés angin, tapi Matahari. Surya anu ngagelarkeun atmosfir Bumi, tapi henteu ngajantenkeun seragam sadayana. Nyaéta, sababaraha sisi Bumi beuki panas tina polah Matahari tibatan anu séjén. Nalika ieu kajantenan, tekanan atmosfir teras-terasan robih. Tempat-tempat hawa beuki haneut, tekanan atmosfir langkung luhur sareng zona stabilitas sareng hawa anu hadé didamel, dimana antiklon didominasi. Di sisi anu sanésna, nalika daérah henteu panas teuing tina Matahari, tekanan atmosfir langkung handap. Ieu nyababkeun angin ngabentuk dina arah tekanan anu langkung tekanan-kirang.

Dinamika angin tina atmosfir tiasa dianggo dina cara anu sami sareng cai. Cairanna, dina hal ieu angin, condong indit ti mana aya deui tekanan ka mana aya kirang. Beuki gedé bédana tekanan antara hiji daérah sareng daérah sanés, beuki seueur angin bakal niup sareng nimbulkeun badai.

Nalika angin mimiti niup sareng ngalakukeun éta mangaruhan permukaan laut, partikel hawa ngagosok kana partikel cai sareng gelombang leutik mimiti kabentuk. Ieu disebut gelombang kapilér sareng aranjeunna henteu langkung ti gelombang leutik ngan ukur sababaraha milimeter panjangna. Upami angin ngagelebug dugi ka sababaraha kilométer jauhna, ombak kapiler tambuh ageung sareng ngarah ombak langkung ageung.

Faktor-faktor anu kalibet dina formasi na

ombak di jero laut

Aya sababaraha faktor anu tiasa kaayaan pembentukan gelombang sareng ukuran na. Kabuktosan, angin anu kuat ngahasilkeun gelombang anu langkung luhur, tapi urang ogé kedah tumut kana kagancangan sareng intensitas tindakan angin sareng waktos éta tetep dina kecepatan anu stabil. Faktor sanés anu nyatakeun kabentukna sababaraha jinis ombak nyaéta daérah anu kajantenan sareng jero na. Nalika ombak langkung caket ka basisir, aranjeunna ngalir langkung laun kusabab kirang jero, sedengkeun rujak naék jangkungna. Prosésna diteruskeun dugi ka daerah anu diangkat ngalih langkung gancang tibatan bagian jero cai, dina waktos éta gerakan janten stabil sareng gelombangna pegat.

Aya jinis gelombang sanés anu handap sareng buleudan anu dibentuk ku bédana tekanan, suhu sareng salinitas daérah anu caket. Bedana ieu nyababkeun cai ngalir sareng nimbulkeun arus anu ngabentuk gelombang leutik. Ieu disebat latar laut ombak.

Gelombang paling umum anu urang tingali di pantai biasana aya jangkungna antara 0,5 sareng 2 méter sareng panjangna antara 10 sareng 40 méter, sanaos aya ombak anu tiasa jangkungna 10 sareng 15 méter jangkungna.

Cara séjén pikeun ngahasilkeun

tsunami

Aya prosés alami anu sanés anu ogé nimbulkeun pembentukan gelombang sareng sanés angin. Éta perkawis lini. Gempa mangrupikeun prosés géologis anu, upami éta lumangsung di zona maritim, tiasa ngabentuk gelombang gigantic anu disebut tsunami.

Nalika gempa bumi kajantenan di dasar laut, parobihan anu ngadadak di permukaan nyababkeun gelombang ratusan kilometer dihasilkeun di sakitar daérah éta. Gelombang ieu ngalir kalayan kecepatan anu gancang pisan ngalangkungan lautan, ngahontal 700km / jam. Laju ieu tiasa dibandingkeun sareng kapal terbang jet.

Nalika gelombang pasang jauh tina pantai, ombak naékkeun sababaraha méter jangkungna. Nalika éta ngadeukeutan ka basisir nalika naékna antara 10 sareng 20 méter jangkungna sareng gunung-gunung cai asli anu mangaruhan kana pantai sareng nyababkeun karusakan parah di gedong sakitar sareng sadaya prasarana di daérah éta.

Tsunami parantos nyababkeun seueur bencana sapanjang sejarah. Kusabab kitu, seueur ilmuwan nalungtik jinis ombak anu ngabentuk di laut supados ngajantenkeun pantai langkung aman sareng, salian ti éta, tiasa ngamangpaatkeun seueurna énergi anu dileupaskeun pikeun ngahasilkeun listrik salaku prosés anu tiasa diénggalan.

Jenis ombak

Aya sababaraha jinis ombak gumantung kana kakuatan sareng jangkungna anu dipibanda:

  • Gelombang bébas atanapi osilasi. Ieu ombak anu aya dina permukaan sareng akibat tina variasi permukaan laut. Di jerona cai henteu maju, éta ngan ukur ngajelaskeun belok nalika mudik ampir dina tempat anu sami dimana naékna gelombang na asalna.

gelombang osilasi

  • Gelombang tarjamahan. Gelombang ieu lumangsung caket ka basisir. Nalika aranjeunna maju, aranjeunna némpél dasar laut sareng tungtungna nabrak garis basisir, ngabentuk seueur busa. Nalika cai mulih deui bentuk hangover.

gelombang tarjamah

  • Gelombang maksa. Ieu dihasilkeun ku aksi telenges tina angin sareng tiasa tinggi pisan.

ombak kapaksa

Salaku akibat tina pemanasan global, permukaan laut naék sareng ombak bakal beuki ngarusak basisir. Kusabab kitu, penting pisan pikeun terang sagala mungkin ngeunaan dinamika ombak pikeun ngajantenkeun basisir urang tempat anu langkung aman.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.