Lemah baseuh

lahan baseuh

Diantara ékosistem alam anu penting pisan dina ékologis sareng ngaropea biodiversiti, nyaéta lahan baseuh. Tujuan taunan nyaéta pikeun ngajantenkeun jalma sadar kana perluna ngajaga ékosistem alam anu berharga ieu. Maka, 2 Pébruari unggal taun mangrupikeun Poé Wetlands Dunya. Lemah baseuh mangrupikeun ékosistem dimana taneuhna permanén atanapi périodik beuleum ku cai. Ieu tiasa kajantenan di ékosistem cai tawar sareng di sababaraha daérah kalayan tingkat kaasinan anu tangtu.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun naon éta lahan baseuh, naon ciri utamina sareng kumaha pentingna.

Naon lahan baseuh

ékosistem lahan baseuh

Mangrupikeun ékosistem alam, kalayan kasaimbangan ékologis, dumasarkeun kana taneuh sacara rutin atanapi sacara permanen kabanjiran ku banjir. Ékosistem ieu tiasa muncul di tempat anu aya cai tawar atanapi dimana aya cai uyah. Kusabab ciri ieu, lahan baseuh tiasa ngajaga sajumlah ageung kaanekaragaman hayati sareng mikeun kabeungharan alamiah ku kaanekaragaman hayati anu teu aya bandingna.

Poé Wetlands Dunya nekenkeun pentingna lahan baseuh sabab penting pikeun mata pencaharian sustainable urang ka hareup. Lemah baseuh tiasa alami atanapi buatan manusa. Jinis lahan baseuh alami tiasa ngagedéan janten rawa, sababaraha rawa sareng daérah riparian, lahan gambut, sareng sajabana. Di sisi anu sanésna, urang tiasa ningali lahan baseuh anu didamel sacara artifisial atanapi dirobih. Iraha waé kaayaan lingkungan kéngingkeun, Sacara artifisial tiasa nahan Uap samentawis sareng salamina.

Sacara umum, jenis lahan baseuh anu diwangun diwangun pikeun ngajagi biodiversitas anu résiko punah. Ogé dianggo pikeun kaperluan pariwisata pikeun nyayogikeun jasa lingkungan sareng ngabantosan nyebarkeun nilai perlindungan alam.

Jinis lahan baseuh

pentingna ékosistem alam

Kusabab lahan baseuh ieu beunghar pisan, éta janten alat penting pikeun mayungan alam. Aya sababaraha jinis lahan baseuh, sareng éta diklasifikasikeun numutkeun jinis cai anu ngawangun sareng ciri sanés anu urang kedah nuturkeun. Beda utama antara jinis lahan baseuh nyaéta jinis cai. Kami mendakan lahan baseuh cai tawar sareng lahan baseuh cai asin. Urang ogé tiasa ngabédakeun antara lahan baseuh alami sareng lahan baseuh buatan manusa.

Hayu urang tingali naon rupa-rupa jinis lahan baseuh nyaéta:

  • Lemah baseuh: Mangrupikeun lahan baseuh anu gaduh ciri alami sareng jinis cai tawar. Éta biasana diwangun ku walungan, aliran, sareng curug.
  • Lemah leuweung: Éta kabentuk ngalangkungan situ sareng sababaraha laguna cai tawar alami.
  • Palem tropis: Ngawengku daérah anu gaduh sumber cai alit, oase, dataran banjir, leuweung rawa, rawa, sareng rawa. Karakteristik utama jenis lahan baseuh ieu nyaéta sadayana ngagaduhan sumber alami sareng cai na seger.
  • Lemah laut: Sakumaha namina nunjukkeun, éta lahan baseuh alami, tapi éta diwangun ku cai uyah. Éta biasana némbongan di lingkungan basisir dimana lautna cetek, sapertos sababaraha batu, pantai keusik sareng sababaraha daérah kerikil.
  • Ponggawa: nyaéta lahan baseuh anu dihasilkeun tina hasil karya manusa kalayan tujuan pikeun nyimpen atanapi ngendalikeun sajumlah cai. Di dieu urang tiasa ningali waduk sareng bendungan. Éta ogé ngagaduhan tujuan pikeun ngawétkeun jumlah atanapi spésiés flora sareng fauna anu dijaga.
  • Estuaries: seueur walungan ngabentuk muara sateuacan sungut akhirna sareng sababaraha lahan baseuh dihasilkeun. Karakteristik utami nyaéta aranjeunna diwangun ku cai asin ti muara sareng éta asalna alami. Kadang-kadang sanggup ngabentuk rawa cai asin atanapi daérah bakau.
  • Lemah cai asin danau cai asin: Éta mirip pisan sareng anu tiheula, tapi duanana situ sareng laguna payau sabab éta aya di daérah basisir. Éta ogé ngagaduhan asal alami.

Ciri utama

cai basisir

Pikeun ékosistem dianggap lahan baseuh, éta kedah nyumponan ciri-ciri ieu:

  • Anu dianggap daérah transisi atanapi parobahan bertahap antara sistem akuatik sareng terestrial. Nyaéta, aranjeunna dianggap ékosistem campuran sabab ngajaga sababaraha ciri hiji ékosistem sareng ékosistem anu sanés. Kami mendakan yén sababaraha bagéan langkung fokus kana ékosistem daratan, sedengkeun anu sanés langkung fokus kana ékosistem laut.
  • Éta mangrupikeun zona banjir, janten tiasa janten daérah samentawis atanapi permanén. Daérah samentawis muncul di tempat anu handapna déprési alit, anu gampang banjir nalika hujan ageung.
  • Cai lahan baseuh kedahna cai anu stagnan, aliran leutik, cai tawar atanapi cai asin, sareng kalebet daérah sagara alit kalayan jero anu tangtu. Pangaruh pasang surut tina lahan baseuh pisan handap. Biasana pangaruh ieu moal ngaleuwihan 6 méter.
  • Wates lahan baseuh bakal ditangtukeun ku jinis vegetasi na di unggal bumi. Tutuwuhan mangrupikeun hidropil, nyaéta peryogi kacenderungan pikeun cai. Éta ogé dimungkinkeun pikeun ngabédakeun vegetasi non-hidrofilik sareng pepelakan anu ngagambarkeun wates lahan baseuh, dimana ékosistem anu sanés na tamat sareng dimimitian ku lingkungan anu lengkep darat.
  • Lemah baseuh mangrupikeun habitat anu saé pikeun sajumlah spésiéskhususna manuk hijrah anu tuang sareng istirahat di lahan baseuh di panjuru dunya. Urang ogé tiasa mendakan pepelakan sareng sato sapertos mamalia, réptil, amfibi, lauk sareng serangga.

Pentingna ékologis lahan baseuh

Lemah baseuh mangrupikeun ékosistem anu penting pisan pikeun fungsi normal alam. Éta sanggup nyimpen biodiversitas sajumlah ageung manuk, lauk sareng kelompok sato anu sanés. Éta ogé ngembangkeun pepelakan anu gumantung kana cai.

Upami urang nambihan nilai ka dunya manusa, lahan baseuh tiasa nyiptakeun daérah pikeun ngahasilkeun pangan sareng meryogikeun seueur cai pikeun tumuh, sapertos sangu. Faktor sanés anu penting pisan pikeun ngajaga kalembaban nyaéta pangaturan siklus hidrologis, kalebet permukaan sareng akuifer. Éta ogé aktip aub dina pangendalian érosi sareng pangaturan siklus gizi.

Kusabab kitu, seuseueurna lahan baseuh gaduh rézim panyalindungan dianggap salaku cagar alam. Dina kategori kakuatan ieu sareng rézim perlindungan kagiatan ékonomi diwatesan ku panilitian sareng lebetna wisatawan anu kakontrol pisan. Sadaya ieu dilakukeun pikeun ngalestarikeun kaanekaragaman hayati maksimum.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan naon éta lahan baseuh sareng naon pentingna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.