Naha kutub magnet Bumi dibalikkeun?

Kutub magnet bumi parantos dibalikkeun sababaraha kali salami sejarah

Planet bumi urang henteu sapertos anu sapertos ayeuna. Salami milyaran taun ti saprak Bumi dibentuk, parantos aya épisode jaman és, punah, parobihan, pangbalikan, siklus, jst. Éta henteu kantos dibereskeun sareng stabil pisan.

Salah sahiji hal anu parantos robih sareng anu henteu sapertos kieu saumur hirup urang nyaéta kutub magnét Bumi. Sakitar 41.000 taun ka pengker, Bumi ngagaduhan polaritasitas anu dibalikkeun, nyaéta, kutub kalér nyaéta belah kidul sareng sabalikna. Naha anjeun hoyong terang kunaon ieu kajantenan sareng kumaha para élmuwan terangna?

Inversi dina tihang magnét Bumi

Di jero bumi aya inti sareng mantel bumi

Sapanjang sajarah Bumi, pergeseran dina kutub magnét parantos lumangsung sababaraha kali, salami ratusan rébu taun. Kanggo terang ieu, para ilmuwan ngandelkeun tés mineral anu ngaréspon rangsangan magnét. Nyaéta, ku analisa alignment mineral magnét, tiasa terang naon orientasi ti kutub magnét Bumi anu jutaan taun ka pengker.

Tapi éta henteu ngan ukur penting pikeun nunjukkeun yén kutub magnét Bumi parantos robih sapanjang sajarah, tapi naha éta parantos dilakukeun. Élmuwan parantos mendakan Lampu lava raksasa anu aya bintik-bintik batu anu périodik naék sareng murag ka jero planét urang. Peta batuan ieu tiasa nyababkeun parobihan kutub Bumi sareng nyababkeun éta malik. Pikeun mendakan hal ieu, para ilmuwan dumasarkeun studi kana sinyal anu ditingalkeun ku sababaraha lini anu paling merusak di planét ieu.

Ampir di ujung inti Bumi aya suhu 4000 ° C sahingga batu padet laun ngalirkeun jutaan taun. Arus konveksi ieu dina mantel nyababkeun buana ngalih sareng ngarobih bentuk. Hatur nuhun kana zat beusi anu dibentuk sareng dijaga dina inti Bumi, Bumi ngajaga médan magnét na anu ngajagi urang tina radiasi panonpoé.

Hiji-hijina cara pikeun élmuwan terang bagéan Bumi ieu nyaéta ku diajar sinyal gempa anu dihasilkeun ku lini. Kalayan inpormasi kagancangan sareng intensitas ombak gempa aranjeunna tiasa terang naon anu urang gaduh handapeun suku urang sareng komposisi naon anu aya.

Naha aya modél anyar Bumi?

Bahan-bahan di jero Bumi siga lampu lava

Ku cara diajar Bumi ieu tiasa dipikaterang yén aya dua daérah ageung di bagéan luhur inti bumi dimana ombak gempa perjalanan langkung laun. Daérah-daérah ieu cukup aya hubunganana sareng kumaha mangaruhan sakabéh dinamika mantel, sajaba ti AC cara inti na janten tiis.

Hatur nuhun ka gempa bumi panguatna dina puluhan taun ka pengker jalma anu ngamungkinkeun diajar gelombang ieu anu ngalir ngaliwatan wates antara inti sareng mantel Bumi. Panilitian pang anyarna ngeunaan daérah-daérah interior Bumi ieu nunjukkeun kumaha bagian handap inti na gaduh kapadetan langkung luhur (maka bagian handap) sareng bagian luhur kapadetan langkung handap. Ieu nunjukkeun hal anu cukup penting. Sareng éta bahan naék dina permukaan, nyaéta, aranjeunna ngalih ka luhur.

Daérah tiasa kirang padet kusabab langkung haneut. Sapertos sareng massa hawa (anu paling panas condong naék), hal anu sami kajadian dina jero mantel sareng inti Bumi. Nanging, tiasa waé komposisi kimia bagéan mantél paripolah sapertos tetes tina lampu lava. Nyaéta, mimitina aranjeunna panas sareng ku aranjeunna naék. Sakali nepi, teu aya hubungan sareng inti Bumi, éta mimiti tiis sareng janten langkung padet, janten lalaunan turun deui ka inti.

Paripolah siga lampu lava ieu bakal ngarobah cara élmuwan ngajelaskeun panyabutan panas tina permukaan inti. Salaku tambahan, éta tiasa sampurna ngajelaskeun kunaon, sapanjang sajarah Bumi, kutub magnét parantos dibalikkeun.

Sumber: https://theconversation.com/a-giant-lava-lamp-inside-the-earth-might-be-flipping-the-planets-magnetic-field-77535

Ulikan lengkep: http://www.sciencingirect.com/sains/article/pii/S0012821X15000345


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.