Ngalenyepan tihang

Ngalenyepan tihang

Salami sababaraha dasawarsa ayeuna, aranjeunna parantos nyarios cair dina kutub disababkeun ku pemanasan global. Suhu rata-rata planét naék kana titik anu nyababkeun pecahna topi kutub sareng leburna. Parobihan iklim mangrupikeun salah sahiji akibat langsung tina kanaékan pangaruh rumah kaca. Data ngeunaan cair ieu rada pikasieuneun sabab tiasa dititénan yén prosésna beuki gancang.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan lebur tiang.

Naon hartosna lebur tina kutub

Nalika urang nyarios yén aya lebur tina kutub, éta hartosna yén és és tina kutub téh lebur. Kaleungitan és anu minyak dina cai janten kaayaan cair nyababkeun kanaékan tingkat sagara sareng laut. Éta kedah diperhatoskeun yén beku sareng cair mangrupikeun prosés alami sabab bumi ngalaman periode glasiasi sareng pemanasan anu béda. Nanging, anu urang sieun sanés aya anu cair kusabab siklus alami planét urang, tapi a Gancang prosés kusabab polah sareng kagiatan manusa.

Masalahna nyaéta lebur és na aya dina laju anu langkung gancang tibatan éta lumangsung sapanjang sajarah dina siklus glasiasi sareng pemanasan planét urang. Ieu disababkeun ku kagiatan manusa anu hébat anu nyababkeun émisi gas rumah kaca sanggup nahan panas di atmosfir. Kusabab langkung panas akumulasi, suhu rata-rata langkung naék sareng nyababkeun lebur tina tutup kutub.

Ngalelebkeun ieu masihan urang sacara alami sareng éta kedah ditingali salaku masalah anu serius sareng penting pikeun manusa sareng sesa mahluk hirup anu cicing di planét ieu.

Pamasangan Antartika

Thaw tina kutub konsékuansi

Cai ngajantenkeun és anu aya di Antartika anu haneutna langkung gancang tibatan rata-rata global. Urang terang yén sakumna planét janten haneut, tapi manaskeun dimana-mana. Daérah Antartika atanapi Kutub Kidul manaskeun dina laju anu langkung gancang tibatan sésana kusabab sirkulasi sabuk conveyor. Sabuk conveyor nyaéta perpindahan udara anu ngangkut massa hawa tina Ékuator kana kutub. Upami massa hawa ieu mawa gas rumah kaca di jerona, éta mulai konsentrasi dina proporsi anu langkung ageung di daérah kutub. Ieu nyababkeun seueur gas rumah kaca aya di kutub, sanaos langsung ngaluarkeun urang ti ditu.

Antartika nambahan suhu rata-rata dina laju 0.17 darajat Celsius sedengkeun sésana ngalakukeun laju 0.1 derajat per taun. Nanging, urang ningali cair umum di seluruh planét. Kusabab lebur és ieu, permukaan laut naék di sakumna dunya.

Aya sababaraha data anu nunjukkeun paningkatan és di Antartika. Éta sigana rada paradokis sanaos kanyataanna aya kajadian cair anu nyebar. Dina total istilah, és laut parantos turun sanaos és Antartika parantos ningkat. Ieu anjeunna parantos ngalakukeun teras-terasan ti saprak 1979 sareng urang kedah nambihan yén Greenland sareng sadaya glasier di planét ogé leungit. Ku alatan éta, bisa disebutkeun kalayan pasti pisan yén bumi kakurangan és és ku kabisat sareng wates.

Kaleungitan panutup és darat anu nyebar ieu nyababkeun permukaanna henteu ngagambarkeun énergi surya anu kirang. Ieu katelah albedo. Albedo nyaéta kamampuan bumi tiasa balikkeun bagian tina kajadian radiasi surya ka permukaan deui ka luar angkasa. Kanyataan yén bumi ngagaduhan albedo anu langkung handap ngajantenkeun pemanasan global langkung sengit sareng, ku alatan éta, prosésna dieupan deui ku cara anu gancang. Kukituna, cairanana lumangsung dina kecepatan anu langkung luhur. Kedah disebatkeun yén ieu mangaruhan permukaan laut, anu nyababkeun naékna langkung gancang sareng drastis.

Sanaos sadaya data anu parantos dibandingkeun sareng para ilmuwan, aya bukti anu jelas yén henteu ngan ukur aya pemanasan global tapi ogé ngagancangkeun di sababaraha waktos ayeuna. Sababaraha média terus ngirangan konsekuensi parobihan iklim pikeun fokus kana aspék séjén.

És Antartika ningkat dina 2012

Ieu hurung rada paradokalisasi yén aya deui és laut Antartika. Élmuwan yakin yén anu nyababkeun fenomena ieu nyaéta angin. Aya tren anu béda dina és laut anu caket hubunganana sareng angin lokal. Éta kusabab parobihan gaya angin anu tiis anu nyandak és jauh ti basisir. Angin ieu sanggup ngabekukeun cai. Ogé dituduhkeun yén liang ozon di beulahan bumi kidul mangaruhan fenomena ieu.

Kaseueuran és Antartika bahkan di darat. Mangrupikeun daérah anu lega anu nutupan permukaan bumi sareng ngalegaan ti sagara sakurilingna. Lambaran és Antartika nyusut laju rata-rata 100 kilométer kubik sataun.

Ngalenyepan kutub sareng akibatna

Sabalikna anu leres di Arktik. Kaseueuran di dieu aya lautan sedengkeun Antartika dikurilingan ku darat. Ieu ngajantenkeun paripolah sateuacan cuaca béda. Sanaos és laut ngambang ngalembereh, éta teu aya pangaruhna kana naekna permukaan laut. Ieu sanés kasus glasier gunung atanapi gletser Antartika.

Data anu pang anyarna ngeunaan lebur kutub nunjukkeun yén di Antartika aya salah sahiji glasier panggedéna anu dikenal ku nami Totten anu lebur kusabab naékna suhu laut. Aranjeunna kaleungitan sajumlah ageung permukaan és sareng sadaya ieu bakal kapangaruhan ku naékna permukaan laut. NASA parantos ngumumkeun yén sigana urang parantos dugi kana kaayaan lebur di kutub teu tiasa dibalikkeun.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan ngalembereh dina kutub.

Teu gaduh stasiun cuaca?
Upami anjeun sumanget ngeunaan dunya meteorologi, kéngingkeun salah sahiji stasiun cuaca anu kami nyarankeun sareng mangpaatkeun tawaran anu sayogi:
Stasion Météorologi

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.