Bentang Kutub

Bentang Kutub

Nalika urang ningali langit wengi anu bentang urang tiasa ngahargaan rasi-rasi. Aya sababaraha cara dimana urang tiasa ngaidentipikasi bintang-bintang tangtu anu janten orientasi sareng pituduh pikeun nandaan jalan anu tetep sareng henteu musna. Baheula, sababaraha béntang sareng rasi dipaké pikeun nandaan rute laut. Dina hal ieu urang bade nyarios Pole Star. Tempatna caket sumbu rotasi Bumi sareng kagolong kana rasi Ursa Minor.

Naha anjeun hoyong terang pentingna Star Kalér sareng kumaha ngaidentipikasiana di langit? Baca deui pikeun diajar ngeunaan éta.

Pentingna Bintang Kutub pikeun Urang Maya

ngaidentipikasi béntang kutub

Star Kalér dianggap salaku jinis déwa dina mitologi Maya. Peradaban ieu mayar upeti sareng penghormatan ka anjeunna pikeun kagunaanana. Aya seueur padagang sareng padagang anu ngagunakeun béntang ieu salaku pedoman pikeun tiasa ningali tujuanana sareng henteu leungit. Éta tiasa dititénan sacara sampurna di Yucatan sareng, ku sabab kitu, aranjeunna ngarasa paduli sareng berorientasi dina perjalanan anu panjang.

Éta ogé ngagaduhan hartos simbolis sareng spiritual pikeun urang Maya, kumargi éta siga kakawasaan kana jalan anu kedah dituturkeun ku jalma dina kahirupan. Éta henteu ngan ukur janten pedoman pikeun perjalanan bisnis, tapi ogé ngajantenkeun jalan maju dina kahirupan.

Seueur urang Maya anu nyebut bintang ieu Dewa peuting atanapi Dewa usum. Sanaos panginten anu anjeun pikirkeun, urang Maya ngagaduhan élmu anu éksténsif ngeunaan astronomi sareng henteu ngan ukur aranjeunna tiasa nungtun nyalira ngalangkungan bintang-bintang anu tangtu, tapi aranjeunna ogé percanten sareng diajar béntang di luhur langit. Aranjeunna parantos ngaidéntifikasi seueur rasi anu tiasa urang titénan ayeuna. Kieu carana aranjeunna tiasa ngajaga kasaimbangan spiritual anu sampurna sareng kosmos.

Simbolisme spiritual na ngagambarkeun milarian ayana nyalira. Salah sahiji kagunaan Star Pole nyaéta éta tiasa mendakan sadaya jawaban pikeun patarosan kahirupan. Salah sahiji mamang anu paling umum dina waktos éta nyaéta peran naon anu dilakukeun di alam dunya. Pikeun urang Maya, Star Tiang ngagaduhan jawaban.

Rasi bintang Ursa Minor sareng Star Kalér

Bentang Kutub di langit

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, Star Pole aya dina konstelasi Ursa Minor. Ieu mangrupikeun rasi anu jelas tiasa ditingali di langit urang sapanjang taun. Urang ngan ukur tiasa ningali éta jalma-jalma anu cicing di beulahan bumi beulah kalér. Ursa Minor diwangun ku 7 bentang anu kalebet Polaris. Éta tiasa gampang diidentifikasi salaku raksasa konéng dicirikeun ku lumayan bercahya sareng ku ngalangkungan Sun dina ukuran. Sanaos ieu sigana henteu leres, éta mangrupikeun bintang anu langkung ageung tibatan Matahari. Nanging, jauh langkung jauh tibatan éta sareng, ku sabab kitu, urang henteu tiasa ningali éta ukuran anu sami atanapi ngantepkeun éta bakal caang ku cara éta.

Sateuacan aya penemuan radar sareng sistem lokasi geografis, kitu deui GPS, Pole Star dipaké salaku pituduh dina navigasi. Ieu tiasa sabab berorientasi kana tihang langit géograpis.

Mangrupikeun bintang anu, sanaos sésa-sésa bintang siga anu ngalir ngalangkungan langit, éta henteu. Éta gampang pikeun ngaidentipikasi sabab leres-leres leres pisan. Éta caket kana konstelasi Ursa Major. Duanana rasi sami-sami sabab diwangun ku 7 bentang sareng bentukna sapertos mobil.

Éta dipikaterang salaku konstelasi Ursa Minor sabab béntang anu nyusunna langkung caang tibatan Ursa Major. Ieu sababna anjeun kedah terang sakedik perkawis astronomi sareng kumaha ngaidentipikasi konstelasi pikeun tiasa niténan éta ti langit. Upami langit lengkep jelas sareng bébas tina polusi cahaya, lumayan gampang ditingali di langit.

Hubungan sareng rasi Ursa Major

béntang kutub panggedéna

Béda sareng sésa béntang sabab éta anu tetep statik di langit. Sésa-sésa béntang tiasa ditingali muterkeun sumbu puteran Bumi. Perjalanan anu dilakukeun ku bintang-bintang lumangsung 24 jam, sapertos planét sareng Matahari. Kusabab kitu, upami urang hoyong terang dimana Pole Star aya dina waktos anu tangtu, urang kedah niténan rasi Ursa Major.

Hal ieu dilakukeun sabab mangrupikeun rasi anu kawilang gampang ditingali sareng Star Kutub caket na. Upami urang hoyong ningali, urang kedah ngagambar garis imajinér anu janten titik rujukan dua bintang dina rasi Ursa Mayor anu disebut Merak sareng Dhube. Dua béntang ieu cukup gampang pikeun diidentifikasi di langit. Sakali aranjeunna ditingali, urang kedah ngagambar garis imajinasi anu sanésna jarak 5 kali antara dua di antawis ieu mendakan Pole Star.

Utiliti sareng sajarah

pituduh navigasi polestar

Pole Star ogé parantos dikenal salaku Star Kalér kusabab lokasina ngan ukur aya di Hémisfér Kalér. Ngaran séjén anu dipikaterang nyaéta Polaris. Éta alatan deukeutna sareng Kutub Kalér.

Sapanjang sajarah, béntang ieu parantos dianggo salaku titik rébuan rébuan pelaut anu nyebrangan sapanjang laut. Émut yén ngan jalma anu balayar ngaliwatan Hémisfér Kalér anu tiasa ningali éta. Atuh ka bintang ieu anu parantos janten pedoman pikeun seueur jalma, aranjeunna tiasa ngahontal posisi kota-kota ogé.

Dinten ieu masih ngalayanan salaku metode ngukur lintang sareng azimuth. Azimuth mangrupikeun sudut anu ditetepkeun di antara meridian sareng anu nembus titik khusus di planet urang. Atuh ka Star Polar urang tiasa ngagentoskeun arah ka arah kalér, sanaos bakal gumantung pisan kana lokasi paniténna. Ukuran anu cukup dipercaya nyaéta ukuran anu diperhatoskeun dina jangkungna dimana Star Pole aya di cakrawala.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, béntang ieu ngagaduhan seueur sajarah sareng pentingna, malahan ayeuna ogé kasohor ku para astronom sareng hobi.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.