Kurcaci coklat

kurcaci coklat

Diantara objék bintang anu urang tiasa mendakan di luar angkasa urang ngagaduhan sababaraha anu rada misterius sareng anéh. Éta perkawis kurcaci coklat. Éta henteu langkung ti hiji bintang tapi bénten sareng sésana ku alesan saderhana: éta henteu acan tiasa ngamimitian prosés fusi nuklir bahan na. Béntang ngagaduhan bahan di jero anu ngamimitian réaksi fusi nuklir kusabab ciri na. Nanging, aranjeunna mangrupikeun bintang anu cukup gampang disalahkeun pikeun planét anu dikenal salaku raksasa.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, asal sareng misteri tina kerdil coklat.

Ciri utama

ciri dwarf coklat

Mangrupikeun jinis obyék lintang kalayan seueur misteri di sakurilingna. Sareng sanés mangrupikeun bintang sanés, janten tiasa bingung kalayan gampang ku planét raksasa anu disebut. Janten, urang ngahartikeun dwarf coklat salaku obyék substellar éta éta henteu sanggup ngahasilkeun réaksi nuklir sapertos béntang konvensional. Henteu gaduh massa anu cukup pikeun tiasa ngahasilkeun bajingan nyalira sapertos béntang. Ieu alesan utama kunaon tiasa gampang bingung sareng planét.

Mangrupikeun obyék astronomi anu aya di tempat panengah antara planét sareng bintang. Tiasa disebatkeun yén aranjeunna mangrupikeun objék anu aya di luar angkasa sareng anu nempatan tempat ieu kusabab teu gaduh jumlah massa anu diperyogikeun pikeun tiasa bersinar sapertos béntang konvensional, sanaos ukuranana kadang langkung ageung tibatan planét. Aranjeunna henteu caang sapertos béntang konvensional tapi aranjeunna caang dina infra merah.

Aranjeunna condong ngagaduhan massa kirang ti 0.075 panonpoé atanapi sakitar 75 kali massa planet Jupiter. Seueur astronom ngagambar garis wates antara dwarf coklat sareng planét saukuran 13 Jupiter massa. Ieu mangrupikeun jisim anu diperyogikeun pikeun ngawangun fusi nuklir. Sareng éta ngagaduhan kamampuan ngahasilkeun énergi ngalangkungan deuterium, anu mangrupikeun isotop hidrogén. Ieu lumangsung dina yuta juta taun munggaran. Kurcaci coklat nyegah kontraksi kahirupan salajengna sabab inti na cukup padet pikeun nolak tekanan anu ditimbulkeun ku degenerasi éléktron nalika prosés fusi nuklir.

Asalna tina dwarf coklat

obyék langit

Kaseueuran dwarf coklat mangrupikeun dwarf beureum anu gagal memicu peleburan nuklir. Éta ngagaduhan kamampuan pikeun gaduh planét di sakurilingna sareng tiasa ngaluarkeun cahaya sanaos rada lemah. Karakteristik anu séjén nyaéta aranjeunna cukup tiis pikeun ngajaga suasana sapertos planét. Éta mangrupikeun salah sahiji alesan kunaon sering lieur ku planét ukuranana ageung. Suhu permukaan kurcaci anu langkung ageung gumantung kana jisim kerdil sareng umur na. Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, nalika dwarf coklat langkung ngora aranjeunna ngagaduhan suhu dugi ka 2800K, nalika aranjeunna nuju tiis handapeun suhu bintang sakitar 1800K.

Éta biasana diwangun ku hidrogén molekular sareng tiris pisan kumargi suhu na henteu langkung ti 100 derajat Kelvin. Upami ditingali ngalangkungan teleskop, tempat anu poék sareng buram tiasa ditingali. Ieu awan diwangun ku bahan baku anu didamelna kurcaci coklat. Asalna katurunan coklat asalna salaku produk anu timbul tina épolusi bintang anu gagal. Sareng nyaéta nalika awan gas runtuh dina nyalira, éta nimbulkeun pembentukan protostar. Anjeun tiasa nyarios yén protostar mangrupikeun émbrion bintang. Protostar sering ngatur pikeun kéngingkeun jisim anu cekap sareng suhu anu pas pikeun memicu peleburan nuklir. Peleburan nuklir kajantenan sareng bahan anu inti coklatna inti na. Ku cara kieu, janten bintang dina fase sekuen utama.

Aya kasus dimana dwarf coklat parantos ngeuyeumbeu sareng henteu tiasa kéngingkeun jisim anu cekap pikeun ngabalukarkeun hidrogén ngamimitian damel sareng hélium. Kami émut yén pikeun fusi nuklir lumangsung henteu ngan ukur suhu tinggi anu diperyogikeun, tapi ogé tekanan tinggi anu disababkeun ku massa anu luhur. Ku cara kieu, suhu tiasa distabilkeun sateuacan tiasa janten bintang.

Kurcaci coklat dina tata surya urang

Élmuwan ogé parantos nalungtik kamungkinan tiasa cicing di planét anu ngorbit kerdil coklat. Kamungkinan ieu parantos diulik mangtaun-taun sareng panginten yén kaayaan pikeun salah sahiji bintang ieu ngagaduhan planét anu tiasa dihuni lumayan ketat. Alesan utama nyaéta zona anu dihuni anu dingaranan ku para ilmuwan, cukup sempit. Anjeun moal tiasa cicing dina kerdil coklat kusabab éksentrisitas orbit kedahna lemah pisan pikeun nyegah panyiptan pasang surut. Gerbang pasang surut ieu tanggung jawab pikeun ngahasilkeun pangaruh rumah kaca anu teu terkendali anu bakal ngajantenkeun lingkungan henteu tiasa dicicingan.

Kurcaci coklat dipanggihan dina tata surya urang dina jarak 98 taun cahaya ti panonpoé. Kapanggihanana didamel ngalangkungan halaman wéb anu ngabantosan seueur jalma mendakan objék langit anu tempatna langkung jauh ti orbit Néptunus.

curiosities

obyék langit

Hayu urang tingali sababaraha rasa panasaran anu gaduh dwarf coklat:

  • Warna aslina tina béntang coklat henteu coklat. Éta warnana oranyeu semu beureum.
  • Objek langit ieu ngagaduhan aurora anu langkung kuat tibatan aurora anu parantos dideteksi sareng dipendakan dina tata surya urang.
  • Aya sababaraha dwarf coklat anu suhu na handap pisan. Sababaraha diantarana tiasa keuna tanpa diduruk sabab suhu di handapeun 100 derajat Celsius.
  • Nanging, aranjeunna ngagaduhan gravitasi anu cukup sahingga henteu kénging aya. Dina acara anu urang nyobian urang bakal ditumbuk langsung.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan dwarf coklat sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.