Kumaha sinar dibentuk

kumaha sinar ngabentuk di langit

Manusa sok kataji ku kilat. Mangrupikeun sékrési éléktrostatik alami anu kuat. Éta biasana lumangsung nalika badai listrik anu ngahasilkeun pulsa éléktromagnétik. Ngaluarkeun kilat ieu dibarengan ku émisi cahaya anu disebut kilat sareng sora anu disebut guludug. Nanging, seueur jalma henteu terang kumaha sinar dibentuk.

Kituna, urang bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun kumaha sinar dibentuk sareng naon rupa-rupa taun.

Ciri utama

kumaha sinar dibentuk

Ngaluarkeun kilat dibarengan ku émisi cahaya. Émisi cahaya ieu disebat kilat sareng disababkeun ku arus arus listrik anu ngionkeun molekul dina hawa. Langsung saatos, sora anu disebut Guntur muter, dikembangkeun ku gelombang kejutan. Listrik anu dihasilkeun nembus atmosfir, éta manaskeun suasana, nyababkeun hawa ngalegaan gancang, sareng ngahasilkeun sora anu aneh tina taneuh. Sinar dina kaayaan plasma.

Panjang rata-rata sinar nyaéta sakitar 1.500-500 méter. Anu matak, dina 2007, mogok kilat pangpanjangna dina rékor lumangsung di Oklahoma, ngahontal panjang 321 kilométer. Kilat biasana ngumbara kalayan rata-rata kagancangan sakitar 440 kilométer per detik, dugi ka 1.400 kilométer per detik. Bédana poténsialna mah jutaan volt mah relatif ka taneuh. Kusabab kitu, sinar ieu ngagaduhan bahaya anu tinggi. Unggal taun aya sakitar 16 juta badai kilat di planét ieu.

Hal anu paling normal nyaéta diantara sababaraha jinis sinar, ieu dihasilkeun ku partikel positip dina taneuh sareng partikel négatip dina awan. Ieu disababkeun ku pamekaran nangtung tina méga anu disebut cumulonimbus. Nalika awan kumulonimbus dugi ka tropopause (daérah akhir troposfera), muatan positip dina awan tanggung jawab narik biaya négatip. Gerakan muatan listrik ieu dina atmosfir ngabentuk sinar. Éta biasana ngabentuk pangaruh bulak-balik. Éta ngarujuk kana visi yén partikel-partikel langsung naék sareng balik nyababkeun cahaya murag.

Kilat tiasa ngahasilkeun 1 juta watt kakuatan instan, anu sabanding sareng ledakan nuklir. Disiplin anu tanggung jawab diajar kilat sareng naon waé anu aya hubunganana sareng meteorologi disebat élmu bumi.

Kumaha sinar dibentuk

bolts kilat

Kumaha shock listrik mimiti janten masalah kontroversial. Élmuwan tacan bisa nangtukeun naon sababna akar. Anu paling kawéntar nyaéta anu nyarios yén gangguan atmosfir mangrupikeun alesan tina asal-usul jinis kilat. Gangguan ieu di atmosfir disababkeun ku parobahan angin, kalembaban sareng tekanan atmosfir. Teuing pangaruh angin surya sareng akumulasi partikel surya anu dieusi dibahas.

És dianggap komponén konci pangwangunan. Ieu kusabab tanggung jawab promosikeun pamisahan biaya positip sareng négatip dina awan cumulonimbus. Kilat ogé tiasa dihasilkeun dina awan lebu tina bituna gunung vulkanik, atanapi éta tiasa akibat tina lebu tina kahuruan leuweung anu telenges anu tiasa ngahasilkeun muatan statis.

Dina asumsi induksi éléktrostatik, muatan listrik panginten didorong ku prosés anu manusa henteu acan yakin. Misahkeun biaya ngabutuhkeun aliran hawa ka luhur anu kuat, anu tanggel waler pikeun muter-muter titik cai ka luhur. Ku cara kieu, nalika titik-titik cai ngahontal jangkungna langkung luhur dimana hawa sakurilingna langkung tiis, pendinginan gancangan bakal kajantenan. Normalna tingkat ieu supercooled dina suhu -10 sareng -20 derajat. Tabrakan kristal és ngabentuk gabungan cai sareng és, disebat hujan es. Tabrakan ngabalukarkeun muatan positip sakedik ditransferkeun kana kristal és sareng muatan négatip kana hujan es.

Arus ngadorong kristal és anu langkung énténg ka luhur sareng nyababkeun muatan positip ngawangun di tukangeun méga. Akhirna, pangaruh gravitasi Bumi nyababkeun hujan es turun sareng muatan négatip, sabab hujan es beuki beurat sabab beuki deukeut ka tengah jeung handapeun méga. Pamisahan sareng akumulasi muatan teraskeun dugi ka poténsialna janten cekap pikeun ngamimitian debit.

Hipotesis séjén ngeunaan mékanisme polarisasi ngagaduhan dua komponén. Hayu urang tingali naon éta:

  • Titisan és sareng cai anu murag janten polarisasi nalika ragrag kana medan listrik alami bumi.
  • Partikel és murag murag sareng ditagihkeun ku induksi éléktrostatik.

Kumaha sinar dibentuk sareng jinisna anu bénten

jinis sinar ciri

  • Kilat paling umum. éta mangrupikeun anu paling sering dititénan, katelah kilat kilat. Ieu mangrupikeun bagian anu tiasa ditingali tina sinar panonna. Kaseueuran aranjeunna kajantenan dina méga sahingga teu tiasa ditingali. Hayu urang tingali naon jinis sinar utama:
  • Kilat awan-ka darat: éta anu paling kawéntar sareng anu kadua paling umum. Mangrupikeun ancaman anu paling ageung pikeun kahirupan sareng harta banda. Éta tiasa pencét taneuh sareng kaluar antara awan kumulonimbus sareng bumi.
  • Mutiara Sinar: ieu mangrupikeun kilat awan-ka-bumi anu sigana dibagi kana sababaraha bagean anu pondok, caang.
  • Kilat Staccato: mangrupikeun baut kilat awan-ka-taneuh anu pondok sareng anu janten hiji-hijina flashna. Éta biasana caang pisan sareng pangaruhna ageung.
  • Balok garpu: aranjeunna sinar tina awan ka darat anu nunjukkeun cabangna jalanna.
  • Kilat bumi awan: nyaéta pelepasan antara bumi sareng awan anu dimimitian ku serangan luhur awal. Éta langkung jarang kedah.
  • Méga nepi ka kilat kilat: lumangsung antara daérah anu henteu aya hubunganana sareng taneuh. Éta biasana lumangsung nalika dua awan anu misah ngahasilkeun bédana dina poténsi listrik.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan kumaha sinar dibentuk, ciri-cirina sareng jinis anu béda-béda.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.