Kumaha sasatoan tiasa janten batu. Éta fosil.

fosil tyrannosaurus

Sarerea dina sababaraha waktos resep ngadangu carita ngeunaan dinosaurus sareng mahluk baheula anu nyicingan Bumi. Nalungtik, teu tiasa dilawan mendakan diri urang payuneun fosil, buktina paling langsung tina mahluk anu punah jutaan taun ka pengker.

Hatur nuhun ka aranjeunna, urang tiasa ngarekonstruksikeun sato naon anu dicicingan nalika éta. Saperti teka-teki anu saé anu laun ngawangun deui diri sareng nunjukkeun kumaha kaayaan sateuacanna. Tapi naon anu leres-leres nyandak mahluk daging sareng tulang janten batu?

Naon ari fosil?

Fosil asalna tina kecap Latin "fossilis", anu hartosna "digali." Sésa-sésa organisme ogé kagiatanana, contona tapak suku fosil, tiasa dianggap fosil. Titinggal ieu biasana disimpen dina batu sédimén, anu panginten parantos ngalaman transformasi dina karanganana. Salah sahijina nyaéta ku diagenesis, nyaéta formasi batu sédimén tina sédimén. Anu sanésna ku metamorphism dinamis, nyaéta nalika batu ngalaman transformasi tanpa robih kaayaan kusabab tekanan sareng suhu anu bénten sareng anu asalna.

fosil sagala rupa jinis

Pikeun disebat "fosil", umurna kedah sahenteuna 10.000 taun. Nyaéta, urang tiasa mendakan duanana dina Holocene, anu waktosna ayeuna, dugi ka Archaic Aeon, sakedik langkung ti 4 milyar taun ka pengker. Ukuranana tiasa bénten-bénten tina naon anu dikandungna, tina mikrométer pikeun baktéri fosil dugi ka seueur méter sapertos dinosaurus ageung. Tangtosna, aya fosil anu beuratna handap pisan pikeun anu sanés seueur ton.

Kumaha kabentukna?

Pembentukan fosil tiasa dilakukeun ku sababaraha jinis prosés fosilisasi. Anu paling umum nyaéta petrifikasi, disebat ku mineralisasi. Prosés anu sanésna nyaéta karbonisasi, casting sareng cetakan, sareng mummification. Salajengna urang bakal ningali béntenna.

Formasi ku mineralisasi

Hal pangheulana ngaleungit nalika sato maot nyaéta sésa-sésa organik na. Prosés ieu, anu paling umum dina ngawangun fosil, ninggali tempat anu aya dina rorongkong, exoskeleton, tulang, huntu, sareng sajabana. Upami teu aya anu sanés kajadian, antukna, sakedik-sakedik sésa-sésa ieu dikubur. Cai anu seep sanaos aya sababaraha lapisan bumi di luhur, mawa mineral kana sésa-sésa tulang anu aya di handap ieu. Laun-laun, sareng ku jalanna waktos, éta nyababkeun sésa-sésa janten batu. Kusabab kitu éta ogé disebut petrification.

daun fosil

Conto fosil ku karbonisasi

Formasi karbonisasi

Kaleungitan zat gas, utamina oksigén, hidrogén sareng nitrogén, ngantepkeun pilem karbon dina tempatna. Jenis fosilisasi ieu langkung sering di tutuwuhan khususna, sapertos nalika, contona, daun atanapi dahan ditumbuk diantawis batu.

Ngabentuk ku casting na kapang

Jenis fosil ieu lumangsung salaku kesan négatip atanapi positip. Nyaéta, dina négatip éta bakal janten salinan anu dibalikkeun tina naon éta sareng sacara positip éta mangrupikeun salinan anu aya. Dina hal ieu, aranjeunna tiasa dipidangkeun ku 3 cara:

  1. exterior: Éta ngabentuk kesan négatip tina organisme, éta tiasa tina kulit sato atanapi permukaan cangkang, contona. Awak katutupan dina permukaan na ku sababaraha bahan, sapertos leutak. Kalayan waktosna batu ngajagi profil sato anu ditutupan.
  2. interior: Éta lumangsung nalika bahan asup kana awak, dina conto cangkang contona, éta dieusian ku sababaraha waktos ku bahan. Sasatoan ngompét kana waktosna, sareng bahan-bahan anu kajebak di jero ngagaduhan bentuk sato anu éta.
  3. Ngalawan kapang: Mangrupikeun salinan idéntik sato, sanaos langkung sesah dihasilkeun. Pikeun ieu kajantenan, kapang anu munggaran kedah aya internal atanapi éksternal, sahingga, kapang anu kadua di tempat anu bertentangan, nyiptakeun réplika kumaha organisme na.

ammonit fosil

Formasi ku mummification

Dina prosés ieu organisme dilestarikan meh aya. Pikeun ieu, perlu yén sato kajebak dina matéri, sareng tahan ka dékomposisi sareng ogé tahan cai. Salaku conto, reungit kajebak dina ambar, atanapi mamalia kajebak dina és.

Sareng ayeuna pikeun nalungtik! Kami arepkeun ti ayeuna ayeuna lamun ningali fosil, anjeun ogé tiasa ningali prosés anu parantos dimungkinkeun!


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.