kumaha sagara kabentuk

formasi sagara

Sapanjang sajarah aranjeunna geus wondered kumaha sagara kabentuk. Dina awal abad ka-XNUMX, Bumi jeung planét séjén dipercaya dijieun tina bahan nu dipetik tina panonpoé. Gambar bumi ieu glowing ka panas lajeng laun cooling. Sanggeus cukup tiis pikeun cai ngembun, uap cai dina atmosfir panas Bumi robah jadi cair sarta mimiti hujan badag. Sanggeus sababaraha taun hujan luar biasa ieu cai ngagolak, bouncing na roaring sakumaha eta hits taneuh panas, basins dina permukaan kasar Bumi tungtungna tiis cukup keur nahan cai, ngeusian sahingga ngabentuk sagara.

Naha ieu leres-leres kumaha sagara kabentuk? Dina artikel ieu kami ngajelaskeun sacara rinci.

kumaha sagara kabentuk

nalika sagara dieusi

Ayeuna, para ilmuwan yakin yén Bumi sareng planét sanés kabentuk tina panonpoé, tapi tina partikel anu ngahiji dina waktos anu sami ngembangkeun panonpoé. Bumi henteu pernah ngahontal suhu panonpoé, tapi éta rada panas alatan énergi tabrakan sadaya partikel nu diwangun. Sahingga massana kawilang leutik mimitina teu bisa ngandung atmosfir atawa uap cai.

Atawa sarupa kitu, padet Bumi karek kabentuk ieu teu boga atmosfir atawa sagara. Ti mana asalna?

Tangtosna, cai (sareng gas) sacara bébas kabeungkeut kana bahan batu anu ngawangun bagian padet planét. Pedalaman janten langkung panas sareng langkung panas nalika bagian padet langkung ketat dina gaya gravitasi. Gas jeung uap cai diusir tina pakaitna saméméhna jeung batu sarta ninggalkeun zat padet balik.

Gelembung nu kabentuk jeung akumulasi wreaked bencana di Bumi ngora, sedengkeun panas dileupaskeun ngabalukarkeun bitu vulkanik telenges. Teu aya hiji tetes cai cair anu turun ti langit mangtaun-taun. Ieu leuwih kawas uap cai, sizzling up ti kerak lajeng condensing. Sagara ngawujud ti luhur, lain ti handap.

Anu teu satuju ku ahli géologi ayeuna nyaéta laju ngabentuk sagara. Naha sakabeh uap cai ngaleungit dina kira-kira samilyar taun pikeun sagara jadi ukuranana kiwari saprak mimiti hirup? Atawa éta prosés slow nu sagara geus tumuwuh sarta terus tumuwuh sapanjang waktu géologis?

hujan di laut

kumaha sagara kabentuk

Jalma anu nganggap yén sagara kabentuk mimiti di buruan jeung geus tetep konstan dina ukuran kantos saprak nunjuk kaluar yén buana mucunghul janten ciri permanén Bumi. Baheula, nalika lautan dianggap leuwih leutik, aranjeunna henteu sigana langkung ageung.

Di sisi séjén, jalma anu yakin sagara geus steadily rising nunjuk kaluar yén bitu vulkanik masih spew jumlah badag uap cai kana hawa: uap cai asalna tina batu jero, teu sagara. Salaku tambahan, aya gunung laut di Samudra Pasifik anu puncak datarna aya dina permukaan laut tapi ayeuna ratusan meter di handap permukaan laut.

Panginten kompromi tiasa dihontal. Disarankeun yén nalika sagara naék, beurat cai nangtung nyababkeun dasar laut runtuh. Hartina, nurutkeun hipotésis ieu, sagara geus meunang deeper, tapi teu lega. Ieu bisa ngajelaskeun ayana dataran samudra submerged ieu, kitu ogé ayana buana.

Pelat tektonik

kumaha sagara mimiti kabentuk

Kabentukna sagara di Bumi mangrupa hasil teu langsung tina prosés convective dina mantel megatkeun up kerak. Eta sadayana dimimitian ku tekanan anu exerts magma dina beungeut cai. Tekanan ieu nyababkeun mimiti lemahna kerak bumi teras beubeulahan. Sanajan tekanan anu ditimbulkeun ku magma boga orientasi vertikal, tina sumbu tekanan maksimum magma. gaya horizontal dihasilkeun nu megatkeun kerak. Hasilna, retakan éksténsif kabentuk anu ngembang kana waktosna.

Salaku massa crustal lalaunan narik eta, beungeut cai laun tilelep sarta depressions badag kabentuk (kusabab narik eta stresses). Aktivitas vulkanik lumangsung dina depresi ieu (dimana magma geus boga potensi kabur), sarta leuwih waktos sakumaha depressions ngaronjat lebar, aranjeunna ngeusi cai, ahirna ngabentuk awak cai badag salaku urang terang aranjeunna. Kawas sagara jeung sagara. Lamun gunung seuneuan katutupan, eta janten dasar sagara, sarta ridges vulkanik sapanjang fissures disebut ridges pertengahan sagara. Rift mangrupikeun daérah anu lega tina muka, pamisahan, retakan, sareng retakan dina kerak bumi.

Sababaraha misteri kumaha sagara kabentuk

Hipotesis yén météorit sareng komét jauh pinuh ku cai ngabutuhkeun prosés kompléx pangaruh gravitasi antara planét raksasa sareng benda-benda celestial ieu pikeun mawa ka dieu ti orbit anu jauh. Laurette Piani sareng tim ti National Center for Scientific Research (CNRS, akronim Perancis) sareng Universitas Lorraine (Perancis) aranjeunna nyobian nunjukkeun kamungkinan anu diusulkeun pikeun ngajelaskeun naha éta planét biru.

Bumi didamel tina campuran bahan tina nebula anu nyababkeun tatasurya. "Ayeuna urang terang yén planét terestrial, kalebet Bumi, henteu ngabentuk ujug-ujug, tapi dirakit tina ratusan benda langit," terang Josep Maria Terri, investigator poko tina Objék Leutik sareng Grup Meteorit di Go Space Sciences Institute. CSIC).-IEEC), di Barcelona. "Objék anu ngabentuk bumi bakal ngabentuk langkung caket kana panonpoé, sareng 80 dugi ka 90 persén bakal janten kondrit enstatit [anu mineral anu paling seueur] atanapi umum," tambah anjeunna.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung jéntré ngeunaan kumaha sagara kabentuk.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   eureun cenahna

    Saban poé Kuring keur awaiting kiriman ka email abdi pangaweruh metot ieu patali jeung Blue Planét urang geulis nu urang kudu tetep cageur keur generasi saterusna ... Hiji salam effusive.