Kumaha pepelakan salamet di gurun

kumaha pepelakan salamet di gurun adaptasi

Gurun mangrupikeun daérah dunya anu ciri-ciri iklimna ekstrim. Aya kaayaan anu mumusuhan pikeun kahirupan pikeun berkembang dina kaayaan anu saé. Kusabab kitu, seueur pepelakan sareng sato kedah ngahasilkeun adaptasi énggal pikeun salamet dina lingkungan ieu. Dinten ieu urang badé nyarioskeun kumaha pepelakan salamet di gurun. Aya adaptasi luar biasa anu ngantepkeun pepelakan salamet di gurun anu lega ieu.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun kumaha pepelakan salamet di gurun pasir sareng adaptasi naon anu kedah dilakukeun ku aranjeunna.

Iklim gurun

kumaha pepelakan salamet di gurun

Dina iklim gurun, prosés épapotranspirasi kakuasaan. Éta leungitna Uap anu dilokalisasi dina permukaan kusabab évaporasi langsung disababkeun ku radiasi panonpoé sareng paningkatan suhu. Pikeun ieu ditambihan sakedik kesang anu aya tina cai pepelakan. Fenomena evapotranspirasi nyababkeun jumlah curah hujan tetep dina a nilai pisan low sapanjang taun. Nilai-nilai anu tetep dina 250 mm per taun. Mangrupikeun data anu cukup langka, anu janten ciri kurangna vegetasi sareng kalembaban di lingkungan. Salah sahiji tempat anu paling dikenal di planét salaku conto skénario iklim gurun nyaéta gurun Sahara.

Iklim padang pasir umumna dicirikan ku ayana caket daerah tropis. Latitude numana seueur gurun anu dipendakan sakitar 15 sareng 35 derajat. Dina cuaca sapertos kieu évaporasi langkung ageung tibatan endapan. Tingkat évaporasi ngagaduhan nilai langkung luhur tibatan laju présipitasi. Ieu anu ngajantenkeun taneuh henteu kéngingkeun kehamilan kahirupan pepelakan.

Di daérah Wétan Tengah aranjeunna gaduh rata-rata hujan 20 séntiméter per taun. Tapi, jumlah évaporasi ngaleuwihan 200 séntiméter. Ieu ngandung harti yén tingkat évaporasi dugi ka 10 kali langkung luhur tibatan tingkat présipitasi. Kusabab ieu, asorna handap pisan.

Kumaha pepelakan salamet di gurun

lambar-adaptasi panas

Sakali kami terang naon ciri-ciri iklim padang pasir, urang bakal ningali séri adaptasi naon waé anu dilakukeun pikeun pepelakan pikeun salamet di iklim ieu. Hayu urang tingali naon éta:

Pelestarian cai anu langkung ageung

Tutuwuhan anu diajar kumaha salamet di padang pasir langkung saé tiasa ngawétkeun cai. Kami terang yén pepelakan kaleungitan cai ngalangkungan prosés evapotranspirasi. Proses ieu mangrupikeun gerak cai ngalangkungan pepelakan kana atmosfir. Tutuwuhan anu ngagaduhan permukaan anu langkung ageung nyaéta anu ngésang langkung gancang sareng kaleungitan jumlah cai anu langkung ageung. Aranjeunna kedah ngagaduhan cai anu seueur pikeun salamet. Seueur pepelakan gersang ngagaduhan daun atanapi duri anu miniatur anu ngirangan luas permukaanna pikeun ngirangan leungitna cai ngalangkungan prosés evapotranspirasi.

Duri henteu ngan ukur ngirangan leungitna cai tapi ogé ngabantosan sato tina tuang pepelakan. Aya seueur sato anu hungkul Aranjeunna tuang pepelakan di gurun kanggo nyuplai cai na. Salah sahiji kelompok tutuwuhan anu ngagaduhan strategi konservasi cai ieu nyaéta Sclerolaena.

Perlindungan panas

Strategi sanés pikeun diajar kumaha pepelakan salamet di gurun nyaéta panyalindungan tina panas. Kami terang yén padang pasir ngagaduhan suhu anu luhur pisan siang sareng lemah pisan wengi. Tutuwuhan kalayan daun héjo tiasa nyerep panas. Ieu ngajantenkeun aranjeunna henteu unggal pikaresepeun di gurun. Di gurun pasir, nyerep panas mangrupikeun hal terakhir anu dipiharep ku pepelakan. Maka, adaptasi tina pepelakan ieu nyaéta ngagaduhan daun kalayan warna abu, biru atanapi campuran warna abu, biru sareng héjo. Campuran warna ieu ngabantosan ngirangan nyerep panas. Salaku conto, rungkun atanapi abu-biru biru tiasa ngirangan nyerep panas daun na berkat warna biru-kulawu na.

Kumaha pepelakan salamet di gurun: baranahan

pepelakan gurun

Baranahan mangrupikeun aspek sanés anu kedah diperhatoskeun nalika teuing panas di hiji tempat. Jalma-jalma sering kabur panas ku cicing di jero rohangan. Ieu ogé dilakukeun ku sajumlah spésiés tutuwuhan taunan. Sareng aya sababaraha tutuwuhan taunan anu lengkep siklus kahirupan pondokna nalika usum hujan. Siklus na pikeun tumuh, ngahasilkeun siki sareng paéh. Sikina tetep bobo sareng tiasa bertahan dina lingkungan anu garing.

Nalika kaayaan lingkungan di luar pikaresepeun, siki bérés sareng pepelakan tiasa nyandak kauntungan tina kaayaan asor anu pikaresepeun. Biasana dina waktos ieu nalika aranjeunna ngagaduhan langkung asor nyaéta nalika di gurun pasir anjeun tiasa ningali deui pepelakan.

Kasabaran halodo

Salah sahiji adaptasi anu dihasilkeun ku pepelakan di gurun pasir nyaéta toleransi kana usum halodo. Salami sasih usum panas atanapi mantra garing anu berkepanjangan, pepelakan anu kasabaran teu garing biasana katingali maot. Éta tutuwuhan anu ngirangan kagiatanana minimal. Hal anu paling normal nyaéta katingalina sapertos pepelakan saderhana sapertos kakurangan daun sareng tanpa dedaunan anu maot. Nanging, aranjeunna dina kaayaan asrama bari ngantosan hujan.

Tungtungna, anu sanés tina adaptasi pikeun terang kumaha pepelakan salamet di gurun pasir nyaéta tingkat fotosintésis. Fotosintésis henteu langkung ti konvérsi karbon dioksida, cai sareng énergi tina panonpoé kana gula sareng oksigén. Tutuwuhan nyerep karbon dioksida ngalangkungan sista. Dina cuaca anu panas, sista ngabareuhan sareng cai ngejat. Ieu ngabantosan ngirangan leungitna cai. Sabalikna, dina iklim anu tiis stasionata sok kabuka. Jalur C4 nyaéta anu ngabantosan pepelakan gurun nyerep karbon dioksida tanpa kaleungitan cai. Éta struktur anu béda dina sél anjeun anu ngamungkinkeun ngalereskeun karbon dioksida dina kadar cai sareng suhu anu luhur pisan.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan kumaha pepelakan salamet di gurun.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.