Kumaha kajadian tsunami

megatsunami

Tsunami mangrupakeun fénoména berpotensi ngaruksak sanggup neundeun runtah ka sadaya kota basisir dina sababaraha menit. Éta mangrupikeun séri ombak anu dihasilkeun di sagara salaku akibat tina gempa bumi, longsor, bituna gunungapi atanapi dampak asteroid.

Upami hoyong terang kumaha tsunami lumangsungMaka kuring bakal ngajelaskeun sacara rinci sagala hal anu aya hubunganana sareng fenomena ieu.

Naon tsunami?

Sing saha anu resep ombak sok milari gelombang anu pangsaéna pikeun "naklukkeun", bari ngararasakeun laut sareng kondisina. Nanging, tsunami sanés kaulinan. Fénoména ieu tiasa gampang ngabunuh sababaraha belasan jalma sapertos anu kajantenan di 2004 di Samudra Hindia, ngabalukarkeun maotna jalma 436.983.

Gelombang fenomena ieu tiasa kalayan gampang ngukur langkung ti 100km panjangna, jangkungna dugi ka 30 méter, sareng perjalanan kalayan kecepatan 700km / jamJanten anjeun kedah kabur ti aranjeunna salaku gancang-gancang.

Kumaha cara ngahasilkeunana?

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun, éta tiasa dihasilkeun ku sababaraha cara:

  • Gempa jero cai: gerakan seismik ieu dihasilkeun ku gerakan pelat tektonik di Bumi. Ku ngalakukeun éta, cai dina permukaan naék sareng turun akibat gempa éta nyalira sareng gaya gravitasi. Samentawis éta, cai naék nyobian nyobian dina posisi anu stabil.
  • Urug kapal selam: Tsunami ogé tiasa dihasilkeun salaku hasil tina karendutan di laut.
  • Letusan vulkanik jero cai: gunungapi jero cai tiasa ngahasilkeun kakuatan anu cekap pikeun nyiptakeun kolom cai anu ageung anu bakal nimbulkeun fénoména ieu.
  • Pangaruh astéroidBatu gedé ieu, anu untungna ngahontal planét saeutik pisan, ngaganggu cai permukaan. Énergi na sapertos éta tiasa ngahasilkeun tsunami utami.

Tsunami di Florida

Kami arepkeun anjeun parantos terang langkung seueur ngeunaan fénoména ieu.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.