Kumaha gunung seuneuan ngabentuk

bitu

Gunung seuneuan mangrupikeun struktur géologis dimana magma naék tina jero bumi. Ieu biasana ngagaduhan asal-usulna dina watesan lempeng tektonik, anu mangrupikeun akibat tina gerakanna, sanaos aya ogé anu disebut titik panas, nyaéta gunung seuneuan anu tempatna teu aya gerakan antar lempengan. Pikeun terang kumaha gunung seuneuan ngabentuk Éta rada rumit sareng, ku sabab éta, kami bakal ngajelaskeun dina tulisan ieu.

Upami anjeun hoyong terang kumaha gunungapi dibentuk, ieu tulisan anjeun.

Kumaha gunung seuneuan ngabentuk

bagéan gunung seuneuan

Gunung seuneuan mangrupikeun lolongkrang atanapi pecah dina kerak bumi anu ngalangkungan magma atanapi lava tina jero bumi dina bentuk lava, lebu vulkanik, sareng gas dina suhu anu luhur. Éta biasana kabentuk dina ujung pelat tektonik. Pembentukan gunung seuneuan ngagaduhan prosés anu béda:

  • Gunung seuneuan kalayan wates buana: Nalika prosés subduksi lumangsung, pelat samudera (kapadetan langkung luhur) nurunkeun pelat buana (kirang padet). Dina prosésna, bahan anu diculikeun lebur sareng bentuk magma, anu naék ngaliwatan retakan sareng diusir di luar.
  • Gunung bitu dorsal tengah laut: gunungapi dibentuk nalika lempeng tektonik misah sareng ngawangun lolongkrang anu magma dihasilkeun dina mantel luhur didorong ku arus laut konvensional.
  • Gunung seuneuan panas: gunung seuneuan dihasilkeun ku naékna kolom magma anu ngaliwat kerak bumi sareng akumulasi dina dasar laut janten pulau (sapertos Hawaii).

Kaayaan latihan

Dina istilah umum, urang tiasa nyarios yén gunungapi tiasa ngagaduhan jinis anu béda-béda gumantung kana ciri-ciri tinangtu formasi na (sapertos lokasi atanapi prosés anu pasti), tapi sababaraha aspék formasi vulkanik mangrupikeun dasar sadaya gunungapi. Gunung seuneuan dibentuk sapertos kieu:

  1. Dina suhu luhur, magma ngabentuk di jero bumi.
  2. Nanjak kana luhur kerak bumi.
  3. Éta bitu ngalangkungan retakan di kerak bumi sareng ngaliwatan kawah utama dina bentuk bitu.
  4. Bahan-bahan piroklastik akumulasi dina permukaan kulit bumi pikeun ngawangun kerucut vulkanik utami.

Bagéan gunungapi

kumaha gunung seuneuan ngabentuk

Sakali gunungapi asalna, urang mendakan bagian anu bénten-bénten anu ngawangunna:

  • Kawah: nya éta lolongkrang anu tempatna di luhur sareng éta anu ngalantarankeun lava, lebu sareng sadaya bahan piroklastik diusir. Nalika urang nyarioskeun bahan piroklastik urang nuju ngarujuk kana sadaya fragmen batuan beku vulkanik, kristal tina mineral anu sanés, jst. Aya seueur kawah anu bénten ukuran sareng bentukna, sanaos anu paling umum nyaéta buleud sareng lega. Aya sababaraha gunung seuneuan anu ngagaduhan langkung ti hiji kawah.
  • Ketel: éta mangrupikeun bagian tina gunung seuneuan anu sering rada lieur sareng kawah. Nanging, éta mangrupikeun déprési ageung anu ngabentuk nalika gunung seuneuan ngaleupaskeun ampir sadaya bahan tina ruang magma na dina bitu. Kaldera nyiptakeun sababaraha ketidakstabilan dina gunung seuneuan kahirupan anu kurang pikeun pangrojong strukturna.
  • Congcot vulkanik: éta mangrupikeun akumulasi lava anu padet nalika mendingin. Ogé bagian tina kerucut vulkanik nyaéta sadaya piroksida di luar gunung seuneuan anu dihasilkeun ku bituna atanapi ledakan ngalangkungan waktos.
  • Fissures: nyaéta celah anu lumangsung di daérah tempat magma diusir. Éta celah atanapi retakan kalayan bentuk manjang anu masihan ventilasi ka pedalaman sareng anu lumangsung di daérah anu magma sareng gas internal diusir ka arah permukaan.
  • Hawu: nya éta saluran anu mana rohangan magmatic sareng kawah nyambung. Éta tempat gunungapi dimana lava dilakukeun pikeun diusir. Langkung seueur, sareng gas-gas anu dileupaskeun nalika bituna ngalangkungan daérah ieu.
  • Dykes: Éta mangrupikeun formasi igneus atanapi magmatic anu bentukna tabung. Aranjeunna nembus lapisan batuan anu caket sareng teras ngukuhan nalika suhu turun.
  • Kubah: Éta akumulasi atanapi gundukan anu dihasilkeun tina lava kentel sareng anu ngagaduhan bentuk bunderan. Lava ieu padet pisan sahingga henteu tiasa gerak ti saprak gaya gesekan teuing kuat ku taneuh.
  • Kamar magmatik: Éta jawab ngumpulkeun magma anu asalna ti pedalaman Bumi. Hal ieu biasana dipanggihan dina bojong jero sareng mangrupikeun setoran anu nyimpen batu cair anu katelah magma.

Kegiatan vulkanik

kumaha gunung seuneuan dibentuk ti mimiti

Gumantung kana kagiatan dina frékuénsi gunung seuneuan anu bitu, urang tiasa ngabédakeun sababaraha jinis gunungapi:

  • Gunung seuneuan aktip: nujul kana gunungapi anu tiasa bitu iraha waé sareng dina kaayaan asrama.
  • Gunung seuneuan pikasieuneun: Éta nunjukkeun tanda aktipitas, anu biasana kalebet fumaroles, sumber cai panas, atanapi anu parantos lami teu antosan antara bituna. Kalayan kecap séjén, pikeun dianggap teu aktip, éta pasti mangabad-abad ti saprak bitu terakhir.
  • Gunung seuneuan punah: Rébuan taun kedah lulus sateuacan gunungapi dianggap musna, sanaos ieu henteu ngajamin yén éta bakal hudang dina sababaraha waktos.

Kumaha gunung seuneuan sareng bituna ngabentuk

Letusan mangrupikeun salah sahiji ciri utama gunung seuneuan, anu ngabantosan urang ngagolongkeun sareng nalungtikna. Aya tilu mékanisme anu béda tina letusan vulkanik:

  • Bitu magma: gas dina magma dileupaskeun kusabab dekompresi, hasilna turunna kapadetan, anu ngamungkinkeun pikeun magma bitu ka luhur.
  • Bitu Phreatomagmatic: lumangsung nalika magma kontak sareng cai pikeun niiskeun, nalika ieu kajantenan, magma sacara éksplosif naék dina permukaan sareng magma beulah.
  • Bitu Fréatic: Lumangsung nalika cai anu kontak sareng magma ngejat, sabab bahan sakitar sareng partikelna ngejat, ngan ukur magma anu tetep.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, gunung seuneuan rumit pisan sareng sering diulik ku élmuwan pikeun nyobian ngaduga bituna. Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan kumaha gunungapi dibentuk sareng naon ciri na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.