Kumaha cuaca di padang pasir

Iklim di padang pasir

Naha anjeun kantos panasaran kumaha cuaca di padang pasir? Di tempat-tempat ieu suhu anu pangluhurna / panghandapna tina sadayana planét Bumi kacatet. Éta mangrupikeun nilai anu ékspéktasi sahingga saeutik pisan mahluk hirup anu tiasa hirup di dalamnya.

Sajaba ti éta, hujan di gurun langka pisanJanten mangtaun-taun tiasa kalangkung sateuacan ragrag. Teu aya manusa anu tiasa salamet lami di tempat-tempat ieu tanpa perlindungan anu leres. Surang bakal maca langkung seueur ngeunaan situs-situs panasaran ieu.

Jinis padang pasir

Nalika urang nyarioskeun »padang pasir» urang langsung mikirkeun gurun Sahara atanapi Sonora, tapi nyatana aya sababaraha jinisna.

Gurun panas

Gurun panas sahara

Dina grup jinis gurun panas urang mendakan:

  • Lintang tengah: Ieu ayana di antara paralel 30º N sareng 50º N, sareng di 30º S sareng 30º S. Éta aya di daérah subtropis tina tekanan tinggi, jauh ti sagara. Suhu beda-beda jauh sapanjang taun. Conto jenis ieu nyaéta anu Sonora di Amérika Kalér, atanapi anu Tengger di Cina.
  • Basisir: aranjeunna ayana di caket buana antara Tropika Kanker sareng Capricorn. Éta dicirikeun ku teu stabil pisan, sabab aranjeunna dipangaruhan pisan ku arus laut. Contohna nyaéta gurun Atacama, di Chili, anu mangrupikeun tempat anu pang garingna di Bumi, kalayan présipitasi 1mm unggal 5 taun sahenteuna, kusabab arus Humboldt.
  • Muson: monsoons berkembang kusabab variasi suhu antara laut sareng permukaan darat. Angin perdagangan ti kidul Samudera Hindia nyababkeun hujan ka India, tapi nalika meuntasna ti belah kidul ka kulon ka kalér-kulon, éta kaleungitan kalembaban, sareng nalika dugi ka belah wétaneun pagunungan Aravalii, teu aya deui. Conto jenis gurun ieu nyaéta Rajasthan sareng Cholistan, di India.
  • Kusabab halangan hawa beueus: halangan pagunungan ageung nyegah datangna awan hujan, janten nalika hawa naék, hujan turun sareng hawa kaleungitan kalembaban, ngabentuk gurun haneut di daérah angin (nyaéta tempat-tempat angin ngagelebug). Salaku conto urang ngagaduhan gurun Cuyo di Argentina, atanapi gurun Yudea di Israel.
  • Tropis: gurun tropis nyaéta tempat anu ayana caket kana katulistiwa. Aranjeunna parantos kabentuk berkat pemanasan hawa di daérah ieu. Angin perdagangan nyababkeun awan hujan anu tiasa waé sumping surut, janten suhu taneuh naék gancang. Conto anu jelas nyaéta gurun Sahara, anu suhu na tiasa naék janten 57ºC.

Gurun tiis

Gurun Polar

Upami urang terang yén padang pasir mangrupikeun tempat anu praktisna teu aya mahluk hirup, maka pasti urang ogé kedah nyebatkeun bagian paling tiis di planét. Maka urang gaduh:

  • Daérah gurun tiis: sapertos gurun Tibet, Puna, atanapi Gobi.
  • Zona kutub: kutub nutupan ampir 90 juta km2 dunya. Di dieu teu aya bukit pasir, tapi bukit salju, anu ngabentuk dina titik dimana curah hujan pangageungna. Per taun antara 100 sareng 200mm tiasa direkam. Suhu teras-terasan disimpen di handapeun 10ºC.

Saha anu cicing di gurun?

Onta di padang pasir

Di tempat-tempat ieu aranjeunna saeutik pisan jalma anu wani ngadegkeun padumukan permanén. Nanging, sababaraha urang bakal mendakan upami urang kantos wani nganjang ka bentang ieu.

Fauna sareng flora gurun tiis

Di gurun tiis nyicingan biruang kutub, pinguin, sapi kasturi, srigala, kawung salju, Paus, anjing laut, walrus, lumba-lumba, komo sababaraha Hiu bodas tiasa ngaliwat.

Sedengkeun pikeun flora, éta praktis teu aya. Teu aya tatangkalan, ngan pepelakan pondok pisan sapertos jukut, lichens, rumput laut, lumut.

Fauna sareng flora ti gurun panas

Gurun flora

Di gurun panas aya anu langkung seueur jinis fauna, sareng di luhur sadayana flora. Sasatoan anu cicing di dieu nyaéta: oray, kadal, bangbung, sireum, beurit, rubah, onta, dromédaries, wulung, sato jangjangan...

Sanaos suhu anu luhur kacatet, kaleresan aya macem-macem pepelakan anu menarik: sagala rupa kaktus (diantara anu Carnegiea gigantea, langkung dikenal ku nami Saguaro) sareng sababaraha crass (Lithops, Fenestraria, Argyroderma), tangkal tahan sapertos Akasia tortilis atawa Balanite aegyptiaca, korma salaku Phoenix dactylifera (kurma kurma) atanapi Nannorhops ritchiana.

Naon gurun pasir?

Gurun pasir

Kusabab urang nyarioskeun gurun, naon cara anu langkung saé tibatan ogé nyarioskeun ngeunaan gurun pasir. Ieu masalah ayeuna serius pisanKusabab pemanasan global sareng panggunaan lahan anu lemah, seueur daérah bakal gancang atanapi engké sigana ngiles.

Desertifikasi mangrupikeun prosés ku taneuh na ti saprak ngahasilkeun, subur, janten henteu kitu. Janten, sakedik-sakedik éta kakurangan pepelakan, anu dina dintenna ngabantosan akarna pikeun nyegah aranjeunna tina kakurasan ku kakuatan angin.

Sanaos seueur faktor anu ngalebetkeun gurun, tindakan manusa mangrupikeun salah sahiji anu utami, Kusabab manajemén anu teu cekap pikeun sumber anu aya.

Gurun mangrupikeun tempat anu saé, salami éta alami sareng sanés "buatan manusa", henteu saur anjeun?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

7 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Johana Andrea Ortega Zapata cenahna

    Pikeun kuring suhu gurun gumantung kana gurun panas pisan, kuring nempatkeun 01 derajat atanapi bahkan 0 derajat.

    Gurun pasir diwangun tina keusik, flauna naon éta sareng direbut hatur nuhun 😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😃😃😃😃😃😃😃😃😃😄😄😄😄😄😄😄

  2.   Amerika cenahna

    Éta henteu leres

    1.    BEATRIZ ESTRELLA DOTOR COYOTZIN cenahna

      Éta leres, éta panas di énjing-énjing sareng siang sareng wengi-wengi tiis sareng sapertos panas, éta sababna onta dina gundukanana nyandak cai tibatan anjeun henteu terang Amérika sababna internét atanapi google mangpaat

  3.   BEATRIZ ESTRELLA DOTOR COYOTZIN cenahna

    ANJEUN SISABES TAPI THE WEATHER IN LANOCHE IS COLD TAPI NYAHO NU ANJEUN ANJEUN MIKIR.
    TAPI THE WEATHER IN PEUTI SENI TAPI NYAHO NU ANJEUN ANJEUN MIKIR

  4.   Abigail rossi cenahna

    Hatur nuhun kana inpormasi, dina sagala hal kuring sareng jalma anu masihan seueur inpormasi anu saé pikeun jalma anu resep terang atanapi kedah diajar ieu pikeun kuliah, SMA, universitas atanapi anu sanésna ... hatur nuhun kanggo inpormasi ... salam.

  5.   fernanda cenahna

    ieu saé ...

  6.   iñigi cenahna

    pas pisan pas, ucapan salamet