Kumaha Bumi diciptakeun

formasi bumi

Pasti anjeun kantos heran kumaha bumi diciptakeun. Upami anjeun jalma Katolik, aranjeunna bakal ngawartosan yén Gusti nyiptakeun Bumi sareng sadaya mahluk hirup anu nyicingan éta. Élmu, di sisi anu sanés, parantos nalungtik mangtaun-taun asal usul Bumi sareng kumaha éta mekar sapanjang jutaan taun ieu. Dina hal ieu, anjeun kedah tumut kana akun waktos géologis, kumargi skala épolusi Bumi kabur ka skala manusa.

Dina tulisan ieu kami bade ngajelaskeun sacara jero kumaha Bumi diciptakeun sareng kumaha éta mekar dugi ka ayeuna.

Formasi Bumi

kumaha bumi diciptakeun

Asal usul planet urang asalna nebula jenis protosolar. Asalna 4600 milyar taun ka pengker. Dina waktos éta diciptakeun, sadaya planét aya dina kaayaan debu anu handap kapadetan. Nyaéta, aranjeunna bieu masih kawangun sareng teu ngagaduhan suasana atanapi kahirupan (dina Bumi). Hiji-hijina hal anu ngajantenkeun nyiptakeun kahirupan di Bumi nyaéta jarak anu sampurna ti Surya.

Tina ayana awan gas anu nyababkeun tabrakan sareng partikel lebu anu teras leumpang tata surya ngumbara di sekitar ledakan hébat dihasilkeun. Partikel-partikel ieu kondensasi dina naon anu urang terang ayeuna salaku daérah Bima Sakti anu disebat Eagle Nebula atanapi pilar ciptaan. Éta tilu awan debu sareng gas anu ngabantosan ngahasilkeun bintang énggal nalika aranjeunna runtuh dina gravitasi.

Jisim partikel lebu kentel sareng Matahari diciptakeun. Dina waktos anu sami yén sésa planét anu ngawangun sistim tatasurya kabentuk, kitu ogé planét urang anu dipikacinta.

Ieu kumaha Bumi diciptakeun

formasi planét urang

Volume gas anu gedé pisan sapertos planét Jupiter y Saturnus kami di awal. Salaku waktu indit, éta janten kaayaan padet ku niiskeun kulit. Nyiptakeun kerak bumi ieu nyababkeun anu bénten lapisan jero Bumia, kumargi inti na henteu padet. Sésa kulit nyandak dinamika ayeuna anu urang terang Pelat tektonik.

Inti Bumi nyaéta cair anu diwangun tina beusi lebur sareng bijih nikel sareng magma. Gunung seuneuan anu kabentuk dina waktos éta aktip sareng aranjeunna ngaluarkeun lava sareng seueur gas sareng ngawangun atmosfir. Komposisina parantos robih mangtaun-taun dugi ka komposisi na ayeuna. Gunung bitu parantos janten unsur konci dina pembentukan Bumi sareng kulit na.

Formasi atmosfir Bumi

kabentukna atmosfir bumi

Suasana sanés hal anu kabentuk ujug-ujug atanapi sapeupeuting. Aya seueur émisi ti gunung seuneuan anu parantos dipancarkan salami rébuan taun janten tiasa ngawangun komposisi anu urang gaduh dinten ayeuna sareng ku, ku nuhun, urang tiasa hirup.

Dasar suasana mimiti diwangun ku hidrogén sareng hélium (dua gas anu panglobana di luar angkasa). Dina fase kadua kamekaranana, nalika seueur meteorit nyerang Bumi, kagiatan vulkanik teras langkung disorot.

Gas anu dihasilkeun tina letusan ieu katelah suasana sékundér. Gas ieu seuseueurna uap cai sareng karbon dioksida. Gunung seuneuan ngaluarkeun seueur gas sulfur, janten suasanana beracun sareng teu aya anu tiasa salamet. Nalika sadaya gas ieu dina atmosfir kentel, hujan dihasilkeun pikeun kahiji kalina. Éta nalika, tina cai, baktéri fotosintétik anu mimiti mimiti muncul. Bakteri anu ngalaksanakeun fotosintésis tiasa nambihan oksigén kana suasana anu beracun pisan.

Hatur nuhun kana oksigén anu leyur di laut sareng sagara, kahirupan laut tiasa diciptakeun. Saatos mangtaun-taun épolusi sareng palang genetik, kahirupan laut mekar pisan dugi ka mancanagara ngahasilkeun kahirupan terestrial. Dina tahap pamungkas pembentukan atmosfir, komposisina parantos sapertos ayeuna 78% nitrogén sareng 21% oksigén.

Pancuran meteor

pancuran meteor

Bumi dina waktos éta dibom ku seueur meteorit anu nyababkeun pembentukan cai cair sareng suasanana. Ti dieu ogé asalna téori yén élmuwan nyebutna téori Chaos. Sareng nyaéta tina karuksakan, sistem anu éntropi hébat tiasa ngahasilkeun kahirupan sareng ngalih ka titik kasaimbangan anu ayeuna urang gaduh.

Dina hujan munggaran anu lumangsung bagéan jero kulitna dibentuk salaku hasil tina kameumeutna anu aya dina waktos éta sateuacan beurat cai. Kieu carana hidrosfir didamel.

Kombinasi sadaya faktor anu ngabentuk Bumi ngamungkinkeun hirup pikeun berkembang sakumaha urang terang. Seueur pamekaran urang kusabab suasanana. Anjeunna anu ngajaga urang tina radiasi sinar ultraviolét anu ngabahayakeun, ragrag meteorit sareng badai surya anu bakal ngancurkeun sadaya sinyal sareng sistem komunikasi di dunya.

Planét anu ngurilingan bintang sareng formasi na terus didebat di sakumna dunya. Nanging, prosés anu kalibet dina ngawangun planét masih henteu jelas. Masalahna nyaéta, sakumaha kuring nyebatkeun dina awal tulisan, waktos géologis langkung dominan di dieu sareng henteu dina skala manusa. Maka, pembentukan hiji planét sanés hal anu urang tiasa nalungtik atanapi niténan prosés na. Urang kedah ngandelkeun bukti ilmiah sareng tiori.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung ngartos kumaha Bumi diciptakeun. Kapercayaan masing-masing ngeunaan latihanana gratis, di dieu urang masihan versi ilmiah kusabab éta mangrupikeun blog sains.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.