Kumaha badai keusik sareng debu lumangsung?

Badai keusik di Kuwait

nu badai pasir sareng debu Éta mangrupikeun fenomena anu luar biasa, sareng ogé bahaya upami pencét anjeun. Aranjeunna tiasa ngirangan pisibilitas sadaya kota dina sababaraha menit, sareng aranjeunna peryogi lami kanggo ngaleungit.

Upami anjeun hoyong terang kumaha cara ngahasilkeunana, tong nyandak panon anjeun tina monitor sabab kami bakal ngajelaskeun sacara rinci naon ari aranjeunna sareng naha badai aneh ieu kajantenan.

Badai keusik sareng debu biasana henteu pikaresepeun ka kami, sabab ku ngirangan pisibilitas, aranjeunna janten bahaya serius di jalan. Nanging, hatur nuhun ka aranjeunna, leuweung sapertos di Amazon tiasa dipupuk, Janten aranjeunna ogé ngagaduhan sisi anu positip pisan.

Kusabab badai keusik henteu sami sareng badai debu, urang bakal ningali aranjeunna nyalira:

Ribut keusik

Badai keusik

Badai keusik diwangun ku partikel keusik ti daérah gersang anu tetep dina permukaan. Nalika laju sareng intensitas angin naék, partikel ieu didorong kaluhur, mampuh ngumbara jarak jauh sacara horisontal.

Lahan dimana aranjeunna paling dihasilkeun nyaéta anu di jerona ampir teu aya pepelakan sababaraha, kanyataan yén ni'mat partikel diangkat ka luhur. Salaku conto, di gurun Sahara atanapi di dataran Amérika Kalér, éta umum pisan.

Ribut lebu

Ribut lebu

Beda utama anu badai sapertos badai sareng pasir nyaéta ukuran partikel dina gantung. Dina hal ieu, aranjeunna kirang ti 100 mikron, nyaéta, 0'01000000cm, ciri anu ngamungkinkeun aranjeunna langkung lega, tiasa ngajantenkeun urang ngarasa yén lingkungan najis. Salaku tambahan, kusabab ciri-cirina, aranjeunna nyegah dibentukna awan, sahingga hujan di daérah anu kabentukna jarang pisan.

Tempat dimana aranjeunna lumangsungna paling sering nyaéta gurun Sahara, dimana angin perdagangan bertanggung jawab pikeun debu anu dugi ka nagara urang, utamina nalika usum panas.

Kumaha kabentukna?

Badai keusik ditingali tina hawa

Pikeun formasi jenis ieu fénoména perlu aya kontras termal antara taneuh sareng lapisan tengah sareng luhur atmosfir. Kusabab permukaan bumi langkung haneut, massa hawa sareng lebu anu aranjeunna bawa ti dinya, tiasa ngahontal tingkat luhur troposfir. Tapi hal éta henteu bérés di dinya, sabab aranjeunna peryogi hawa ieu pikeun tabrakan sareng anu langkung tiis supados naék tiasa langkung luhur; jeung Éta anu bakal dilakukeun hawa tiis tina lapisan atmosfir anu pangluhurna.

Maka, kedah aya sistem frontal di daérah anu permukaanna haneut sareng garing. Sistem hawa payun, anu tiris, ngagentos hawa haneut dina rohangan, nyababkeun gradién tekanan ningkat. Ku cara kieu, laju angin ogé ningkat, nempatkeun dirina antara 80 sareng 160km / jam, ngabalukarkeun karusuhan. Suhu permukaan, haneut pisan, nyababkeun arus konveksi.

Partikel sahingga tiasa ditunda dina hawa kanggo waktos anu lami.

Kumaha ngajaga diri tina badai keusik atanapi debu?

Badai keusik di Mesir

Mangrupikeun fénoména anu ngirangan pisibilitas, urang kedah ati-ati pisan upami urang kéngingkeun. Naha anjeun cicing di daérah anu biasa atanapi upami éta kajantenan kadang-kadang, penting pikeun terang kumaha polahna supados anjeun tiasa kaluar tina éta henteu cilaka.

Dina mobil

Upami anjeun nyetir sareng ujug-ujug ningali tembok keusik atanapi lebu anu ngadeukeutan, anjeun tiasa ngalakukeun dua hal:

  • Ngaliwat ka dinyasalami anjeun tiasa ngahontal kacepetan maksimum anu diijinkeun tanpa ngabahayakeun saha waé.
  • Eureun di juru sareng antosan. Éta mangrupikeun pilihan anu paling disarankeun, tapi ogé anu biasana paling hariwang, sabab anjeun bakal gancang dibungkus ku keusik, sareng anjeun moal ningali nanaon sababaraha menit. Pikeun mastikeun yén moal aya anu kajantenan ka anjeun, jalankeun kana taktak (atanapi langkung saé, turun tina jalan upami anjeun tiasa), sareng tutup jandéla.

Leumpang

Upami badai keusik atanapi debu pencét anjeun nalika anjeun leumpang, hal anu pangpayunna dilakukeun nyaéta masker kana irung sareng sungut anjeun. Upami anjeun ngagaduhan, oléskeun sababaraha jeli minyak bumi kana liang irung anjeun pikeun nyegah tina garing.

Sakali parantos, anjeun kedah ngajagi panon anjeun. Jang ngalampahkeun ieu, anjeun tiasa ngajagaan raray nganggo hiji panangan, atanapi nganggo kacamata kedap udara. Anjeun kedah terang yén lensa normal henteu mayungan teuing ngalawan partikel; nganggo kedap udara langkung saé.

Ayeuna, anjeun kedah milarian perlindungan. Anu paling disarankeun nyaéta asup kana zona leeward (nyaéta ngajaga tina arah angin anu bakal datang), sapertos di tukangeun tangkal jangkung atanapi tangkal palem; sareng iraha anjeun tiasa, aya di tempat anu luhur.

Sarta pamustunganana, nyalindungkeun diri tina barang beurat anu tiasa ngapung. Bantosan diri anjeun nganggo ransel anjeun, atanapi caket kana taneuh anu anjeun tiasa.

Badai keusik sareng debu tiasa nyababkeun seueur masalah, kitu langkung saé tipayun. Ati-ati perhatosan cuaca di kota anjeun supados anjeun henteu kajaga.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Adrian Rodríguez Aréal cenahna

    Tingali, kuring henteu terang naha aranjeunna parantos perhatoskeun; sareng upami ieu tiasa dibaca ku halaman atanapi; langkungna, panyuntingna, kuring nyarankeun yén anjeun kedah ngalakukeun éta, kumargi naon anu dinyatakeun dina dokumén ieu mangrupikeun kamuflikan sapertos katedral sareng ogé dibarengan ku detil anu saur kuring; sareng mastikeun kasaéan halaman éta sorangan; Upami éta dimaksad janten ketat sareng obyektif sareng dipercaya sabisa dimuat sareng publikasi na, kuring nyarankeun yén editor / éditor merhatoskeun hal-hal ieu:

    Dina dokumén ieu nyatakeun yén bédana utama antara badai pasir sareng badai debu nyaéta bédana antara butiran atanapi partikel anu ngawangun atanapi anu nyababkeun badai cenah; dina kasus badai polno, dinyatakeun yén partikel na didamel tina lebu; Sabalikna tina pasir, anu, sakumaha nunjukkeun namina, kabut ku kaributan atanapi ku gangguan meteorologi alam angin anu disababkeun ku kapindahan massa hawa, anu nyababkeun naékna bijil pasir sareng sakabéh prosés. Tapi masalahna nyaéta nalika atanapi nalika data dina dimensi granul debu anu nyababkeun badai debu dirumuskeun dibéré rujukan diménsi; nunjukkeun sareng negeskeun dina téks / dina dokumén kalayan jelas pisan, »literal»: yén partikel lebu osilasi atanapi gaduh ukuran langkung alit tibatan 100 mikron; atanapi naon anu sami, 100 µm mikrométer; ditulis ku hurup "mu" salaku awalan sistem internasional hijian; nunjukkeun yén éta kirang ti 0,1mm atanapi> 0,1mm; anu pangukuranana sami sareng 0,0001cm sareng henteu 0,01000000cm sakumaha anu dituduhkeun dina halaman sareng ogé nyatakeun yén éta sami. Anu hartosna kasalahan tina dimensi stratospheric pikeun tulisan anu pura-pura ilmiah. Sareng naon anu langkung parah. Éta ogé dibarengan ku 7 unit penting khususna pikeun masihan langkung kaku; nalika anu leres-leres dilakukeun nyaéta ngajantenkeun kaayaan atanapi pernyataan anu ditepikeun dina dokumén langkung parah.