Kosmogon

kosmogonia

Dinten ayeuna urang badé nyarioskeun perkawis istilahna kosmogon. Éta ngarujuk kana mitos anu béda anu ngajelaskeun asal usul kahirupan di dunya. Kecap kosmogoni, numutkeun kamus, tiasa ngarujuk kana téori sains anu museur kana lahir sareng evolusi jagat raya. Nanging, panggunaan anu paling umum anu dipasihkeun nyaéta netepkeun séri carita mitos ngeunaan éta.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan kosmogoni sareng naon anu dicarioskeun ngeunaan asal muasal jagat raya.

Naon cosmogony

studi kosmogoni

Kami terang yén asal muasal jagat raya cukup rumit sareng henteu tiasa dipikaterang 1000% pastina. Aya seueur teori, big bang janten anu paling kapangaruhan. Pamakéan paling umum pikeun kosmogoni nyaéta pikeun akun médis ngeunaan évolusi sareng lahirna jagat raya. Di jerona, mitos sareng legenda ngabentuk carita-carita dimana déwa-déwi silih sambung dina sababaraha perang sareng perjuangan ngalahirkeun jagat raya. Jinis narasi ieu parantos aya dina mitologi Sumerian sareng Mesirka. Hartina éta parantos penting pisan dina sajarah sareng ngalangkungan seueur budaya.

Aya sababaraha jinis kosmogoni sareng éta parantos dikembangkeun ku seueur jinis budaya sapanjang sajarah. Sacara umum, masing-masing aya asal usul alam semesta sareng karusuhan. Dina kakacauan aya unsur anu dikelompokkeun babarengan sareng mesen berkat campur tangan kakuatan gaib atanapi ketuhanan. Émut yén seueur kosmogon henteu fokus pisan kana élmu. Kusabab kitu, aranjeunna henteu kedah bingung sareng astronomi.

Mangrupikeun séri carita sareng dongéng mitos anu ngarujuk kana téori polah cinephilia alam semesta ngalangkungan perang sareng mitos dimana déwa silih nyanghareupan hasilna nyiptakeun jagat raya sareng dunya.

Ciri utama

asal jagat raya

Anu mimiti sadayana nyaéta terang naon anu diajar kosmogoni. Tiasa waé tujuanna nyaéta pikeun diajar asal usul sareng evolusi galaksi sareng gugus bintang dina raraga nangtoskeun umur alam semesta. Nanging, pikeun ieu, éta ngandelkeun sapasang tiori mitos, filosofis, religius sareng ilmiah ngeunaan asal muasal jagat raya. Anjeunna nyobian basa bagian tiori na kana élmu, tapi nalika ngeunaan ngandelkeun carita mitos ogé, anjeunna ngagaduhan sakedik kapercayaan.

Istilah kosmogoni nunjukkeun tekenan kana pamahaman teoritis ngeunaan awal dunya anu, numutkeun kana élmu pangaweruh ayeuna sareng tiori anu ditampi, raket patalina sareng téori big bang. Sareng éta kosmologi ogé diajar struktur kosmos ayeuna.

Hayu urang tingali naon ciri utama kosmogon:

  • Éta ngandung sajumlah ageung mitos anu saling bertentangan. Mitos-mitos ieu dirobih salami peradaban sareng ayeuna aranjeunna henteu sami deui sareng anu sateuacanna.
  • Aranjeunna gaduh seueur tahayul sareng asimilasi tina karakter mitis sareng ketuhanan sareng asal muasal jagat raya.
  • Éta ngagaduhan panarimaan anu saé pisan di Mesir sareng aranjeunna sacara luas dianggo pikeun ngartos sareng nganyatakeun sajumlah besar kakuatan kréatip anu dimungkinkeun ku ketuhanan.
  • Ngaliwatan kosmogoni urang moal tiasa uih deui kana waktos anu saheulaanan atanapi tina kakacauan asli di mana dunya teu acan kabentuk.
  • Coba pikeun milari jalan pikeun netepkeun kanyataan ngaliwatan anggapan alam semesta, rohangan sareng asal muasal déwa. Émut yén éta nyobian ngajelaskeun sagala hal ku nyebutkeun pamitan anu dicampur sareng kamanusaan sareng unsur alami anu ngawangun éta.
  • Sadaya agama ngagaduhan kosmogoni anu tiasa diidentipikasi ku prosés nyiptakeun atanapi emanasi.
  • Kecap éta sorangan museur kana kajian lahirna dunya.
  • Peradaban manusa munggaran anu aya ngagaduhan kosmogon anu ngusahakeun ngajelaskeun fenomena darat sareng luar angkasa ngalangkungan mitos. Tina cabang "élmu" ieu sumping sajumlah ageung mitos ngeunaan asal usulna sareng panyababna rupa-rupa fénoména alam.

Kosmogon dina budaya Yunani sareng Cina

terang awal dunya

Urang terang yén unggal agama ngagaduhan jinis kosmogoni. Dina kasus budaya Yunani, éta diwangun ku sakumpulan carita anu ngagaduhan seueur kapercayaan sareng mitos peradaban Hellenic ngeunaan asal muasal jagat raya sareng manusa. Penampilan Theogony tina Hesiod mangrupikeun sumber inspirasi utama pikeun mitologi ieu babarengan sareng sajak Iliad sareng Odyssey. Pikeun urang Yunani, awal dunya mangrupikeun huru-hara anu hébat dina rohangan bumi, alam dunya sareng awal. Bumi mangrupikeun rohangan pikeun huntu, alam handapna aya di handapeun bumi sareng prinsipna anu ngabina interaksi antara komponén zat anu béda-béda.

Kaluar tina sadaya kakacauan timbul wengi sareng gelap. Nalika anjeunna leumpang babarengan, cahaya sareng siang didamel. Ieu kumaha aranjeunna nyobian nyaritakeun nyiptakeun dunya ngalangkungan mitos.

Di sisi anu sanésna, urang ngagaduhan Cosmogony budaya Cina. Konsépsi anu aya di Tiongkok ngalaan téori Kai t'ien anu mangrupikeun risalah anu ditulis sakitar abad kaopat SM Maséhi téori ieu mastikeun yén bumi sapinuhna datar sareng duanana dipisahkeun ku jarak 80.000 li (hiji li nyaéta sami sareng satengah kilometer). Salajengna, tiori ieu mastikeun yén panonpoé ngagaduhan diaméter 1.250 li sareng ngalir sirkular di langit.

Urang ogé ngagaduhan kosmogoni Kristen dimana urang ngagaduhan asal dunya dina Genesis, janten buku mimiti dina Kitab Suci. Kieu carana Dewa Yahve mimiti nyiptakeun dunya ti mimiti. Kacipta mangrupikeun prosés anu lumangsung ku pamisahan bumi sareng langit, bumi tina cai, sareng cahaya sareng gelap. Ieu ngandung harti yén dunya diciptakeun ku misahkeun komponénna mimitian ti huru-hara anu primal.

Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan kosmogoni sareng studi na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.