koordinat UTM

Koordinat UTM

Nalika urang ningali peta koordinat kami ningali yén aya sistem pikeun nempatkeun koordinat ieu. Mangrupikeun sistem anu dumasar kana proyéksi kartografis sareng hijianna aya méter dina permukaan laut. Dupi nelepon koordinat UTM. Ieu mangrupikeun dasar tina sistem rujukan. Dina basa Inggris akronim ieu hartosna Universal Transversal Mercator. Éta ngagaduhan sababaraha kagunaan sareng ciri anu bakal urang tingali dina tulisan ieu.

Upami anjeun hoyong terang langkung seueur ngeunaan koordinat UTM, karakteristikna sareng kagunaanna, ieu tulisan anjeun.

Ciri utama

koordinat dina peta

Nalika urang nyarioskeun sistem koordinat UTM urang nuju ngarujuk kana sistem dumasar kana proyéksi kartografis anu hijianna méter dina permukaan laut. Diantara ciri utama urang terang yén éta mangrupikeun proyéksi silinder. Ieu ngandung harti yén éta diproyeksikan di sakumna dunya dina permukaan anu silinder. Éta ogé proyéksi transverse. Sumbu silinder kabeneran sareng sumbu khatulistiwa. Kukituna, nilai sudut dijaga pikeun mastikeun langkung pas nalika ngitung lokasi sareng jarak.

Kaunggulan anu ngagaduhan sistem ieu tibatan anu sanés nyaéta nyaéta:

  • Paralel sareng meridian diwakilan ku garis anu ngawangun grid. Ku cara kieu, presisi anu langkung saé kahontal nalika ngitung jarak atanapi ningali dimana ayana titik dina peta.
  • Jarak jauh leuwih gampang pikeun ngukur dibandingkeun sareng sistem koordinat anu sanés.
  • Bentuk bentuk bumi dilestarikan pikeun daérah anu langkung alit. Kieu carana urang tiasa terang lega sareng jinis rupa bumi anu aya di hiji daérah.
  • Bantalan sareng arah gampang ditandaan. Hatur nuhun kana koordinat ieu, manusa tiasa netepkeun rute anu béda-béda, boh laut boh hawa.

Tapi sakumaha anu anjeun ngarepkeun, sadaya sistem gaduh sababaraha kakurangan. Hayu urang tingali naon karugian anu béda tina koordinat UTM:

  • Jarakna biasana digedéan nalika urang ngalih tina titik tangency tina bola sareng silinder. Jarak ieu aya dina arah anu jejeg sareng silinder.
  • Latihan sapertos kitu langkung penting dina lintang luhur. Kituna, urang ningali yén resép na turun nalika urang angkat ka lintang anu langkung luhur.
  • Dina lintang anu béda henteu dina babandingan anu tetep antara permukaan.
  • Zona kutub henteu diwakilan. Émut yén daérah ieu ogé penting pikeun daérah anu béda-béda

Koordinat UTM sareng zona

peta global

Pikeun méréskeun sadaya masalah deformasi proyéksi peta koordinat UTM, spindle diwanohkeun pikeun ngabagi permukaan bumi. Sakabeh permukaan parantos dibagi kana 60 spindles atanapi zona 6 derajat bujur, hasilna 60 proyéksi sami sareng meridian pusat masing-masing. Kami nyobian ngabagi masing-masing spindle saolah-olah éta mangrupikeun bagean tina jeruk.

Pikeun ngawangun divisi anu hadé pikeun spindles, dinomeran tina 1 dugi ka 60 mimitian ti Greenwich meridian alatan wétan. Masing-masing dibagi kana daérah anu béda-béda anu ditunjuk ku aksara gedé. Turutan arah ti kidul ka kalér sareng dimimitian ku hurup C sareng ditungtungan ku hurup X. Supados teu kacatur teu aya vokal sareng hurup kuring anu tiasa dibingungkeun sareng angka.

Unggal zona UTM koordinat ogé dikedalkeun ku nomer zona sareng hurup zona. Daérah ieu diwangun ti daérah persegi panjang kalayan jarak 100 kilométer per sisi. Nilai koordinat ieu teras-teras positip supados henteu matak lieur pamaca. Sumbu Cartesian X sareng Y didamel dina spindle, sumbu X mangrupikeun khatulistiwa sareng sumbu Y meridian.

Urang badé masihan conto koordinat UTM lokasi Déwan Kota A Coruña. Éta 29T 548929 4801142, dimana 29 nunjukkeun zona UTM, T pita UTM, nomer kahiji (548929) nyaéta jarak méter ka Wétan sareng nomer kadua (4801142) nyaéta jarak méter ka Kalér. Sistem koordinat geografis ieu dianggo sacara universal pikeun ngarujuk ka titik-titik di bumi. Ieu kumaha anjeun tiasa sacara gampang milarian daerah mana waé di planét. Hatur nuhun kana sistem koordinat ieu nilaina tiasa dilebetkeun dina program komputer anu sanés pikeun ngukur ukuran anu akurat.

Proyék koordinat UTM

Peta koordinat UTM

Proyeksi digunakeun pikeun ngagambarkeun obyék dina pesawat. Di dieu ogé, panggunaan didamel tina géométri sareng sumbu Cartesian. Unggal panggunaan gaduh bujur 6 derajat sareng aya tengah tengah dina 3 derajat bujur anu ngabagi kana dua bagian anu sami sareng dianggo pikeun proyéksi UTM. Kanggo akurasi anu langkung ageung, urang terang yén unggal zona dibagi ku paralel asal dina Equator. Paralel ieu ka asal ngabagi kana dua bagian anu sami numutkeun belahan bumi. Kami terang yén urang planet urang gaduh beulahan bumi kalér sareng belahan bumi kidul dibagi ku garis khatulistiwa.

Meridian pusat ieu sareng Equator mangrupikeun anu ngawangun dua sumbu Cartesian dina spindle pikeun nempatkeun hiji titik dina permukaanna sadayana. Upami urang hoyong ngabayangkeun sadayana ieu tina pesawat urang tingali yén méridian tengah daérah nyaéta sumbu X sedengkeun Equator mangrupikeun sumbu Y. Maka, sumbu X bakal aya asal na di tengah tengah daérah sareng ngagaduhan nilai tina 500000. Nilai ieu turun nalika urang ngulon sareng ningkat nalika urang ka wétan. Ku cara kieu, nilai-nilai ieu parantos ditetepkeun pikeun salawasna ngagaduhan nilai positip sumbu X.

Sumbu Y asalna di Ékuador tapi éta dilakukeun ku cara anu khusus. Beda sareng sumbu anu sanésna, di beulahan bumi kalér Ékuator bakal ngagaduhan nilai 0 anu ningkat arah kalér dugi ka ngahontal nilai 10000000 di Kutub Kalér. Di sisi sanésna, beulahan bumi beulah kidul bakal ngagaduhan nilai 10000000 sareng bakal tumuh ka arah kidul dugi ka ngahontal nilai 0 di kutub kidul. Nilai-nilai ieu parantos disetél sapertos kieu supados teras-teras ngagaduhan nilai sumbu Y positip.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan koordinat UTM sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.