Konveksi

Konveksi dina meteorologi

La konjol Mangrupikeun prosés anu lumangsung sacara alami anu panas ditransferkeun antara zat cair, gas atanapi cair kalayan cairan, padet sareng cair, jst. Sadaya kombinasi ieu dimungkinkeun nalika urang nyarioskeun ngeunaan prosés tukeur panas ieu dimana duanana awak, henteu paduli kaayaan dimana aranjeunna ayana, bakal ngagaduhan suhu anu bénten. Konveksi mangrupikeun prosés anu penting dina meteorologi anu ngalibatkeun mindahkeun panas antara massa hawa.

Naha anjeun hoyong terang langkung seueur ngeunaan konveksi? Dina tulisan ieu kami bakal ngajelaskeun sadayana ngeunaan éta.

Mindahkeun panas

Konveksi dina pot

Mindahkeun panas mangrupikeun hal anu utami dina konveksi. Henteu janten masalah kaayaan masing-masing awak, Salami aya bédana suhu anu diperhatoskeun, konveksi tiasa kajantenan. Ieu mangrupikeun prosés anu urang mangpaatkeun pikeun manaskeun cai dina pot. Nalika dua awak dina hawa anu bénten-bénten patepang, naon anu urang terang nalika aliran panas lumangsung. Éta awak kalayan suhu pangluhurna anu mindahkeun panas kana sakurang-kurangna.

Ieu salah sahiji alesan kunaon, nalika urang nempatkeun leungeun kana kompor, urang karaos panas. Kompor henteu mindahkeun panas éta. Aya ogé prosés mindahkeun panas sanés sapertos radiasi sareng konduksi anu dipedar sareng konveksi, janten kami ogé bakal marios engké.

Boh cairan sareng gas dianggap cairan. Gerakan molekulna jawab panas janten tiasa ngawangun aliran antara dua awak. Konduktivitas termal anu goréng ngandung hartos yén adonan kedah dipaksa nimba atanapi masihan panas. Pikeun ngalakukeun ieu, éta mendingan atanapi ngahaneutkeun padet atanapi cairan.

Panukar panas dianggo dina kulub. Ieu diwangun ku pipa logam dimana cai medar ka jero. Diluarna urang bakal gaduh gas dina suhu anu luhur pisan. Ngaliwatan prosés konveksi, gas bakal tiasa nyerahkeun panas na kana tabung logam sareng cai bakalan nampi ku konduksi. Tabungna panas sareng masihan panas kana cai anu ngalir ka arah anu sanés. Cai ieu, nampi panas ku konveksi, manaskeun janten uap.

Nyupiran

Nyupiran

Salah sahiji topik anu paling sering dibahas nalika ngeunaan énergi nyaéta mindahkeun panas langsung sareng henteu langsung. Dina panerapan listrik rumah tangga kami nganggo pemanasan sareng AC pikeun mindahkeun panas atanapi tiis. Alat-alat ieu ogé karugian énergi na. Global antara jumlah énergi anu urang anggo sareng anu urang leungit cocog salaku efisiensi énergi sareng éta mangrupikeun variabel anu penting pikeun diperhatoskeun dina harga akhir produk.

Nyupiran mangrupikeun prosés anu gampang kahartos ku sadayana. Nyaéta ngeunaan mindahkeun panas antara dua titik anu dina suhu anu bénten. Transfer ieu lumangsung tanpa aya pertukaran masalah antara aranjeunna. Conto saderhana nyaéta: urang ngagaduhan palang logam anu hiji tungtung na 80 derajat sareng anu sanésna dina suhu kamar. Upami teu aya pangaruh éksternal anu sanés, mindahkeun panas konduktif bakal kajantenan ti tungtung panas dugi ka tungtung anu tiis. Ieu bakal nyababkeun tungtung tiis janten panas. Naon anu kedah dicarioskeun yén nyetir sadayana gumantung kana jinis bahan anu urang carioskeun. Henteu sami nyarios ngeunaan palang logam tibatan batang kai. Konduktivitas mangrupikeun unsur anu kedah diperhatoskeun dina prosés fisik ieu bursa énergi.

Radiasi

Radiasi

Prosés sanés anu ditukeurkeun panas nyaéta radiasi. Kami ogé nganggo pisan di bumi. Éta panas anu awak dikaluarkeun kusabab suhu na tapi tanpa kontak antara awak. Kami ningali yén dina konduksi kedah aya gesekan antara awak atanapi penyuluhan panas ngalangkungan awak anu sami. Anu teu tiasa dipimilik nyaéta bursa masalah. Dina hal ieu, awak anu langkung haneut tiasa haneut kana tiis bahkan henteu keuna.

Dina jenis prosés ieu urang bakal ningali tukeur panas ku kanyataan saderhana yén awak langkung panas tibatan anu sanés. Pikeun prosés ieu ditanggap, perlu awak anu haneut dina suhu anu luhur pisan. Conto saderhana ieu tiasa ditingali nalika usum panas nalika anjeun ka pantai. Nalika anjeun ngantunkeun mobilna diparkir sareng jam-jam na, anjeun datang deui pikeun kéngingkeun naon-naon sareng nalika anjeun némpél logam panto anjeun kaduruk tina panasna. Panonpoé jauh pisan sareng, nanging, ku radiasi éta tiasa mindahkeun panas kana mobil.

Dina kasus radiasi kami ogé ngémutan jinis matéri anu urang kaayaan. Permukaan kai dipanaskeun tapi henteu tiasa nyimpen sakumaha seueur panas kusabab sifat-sifat na ngaisolasi.

Jenis konveksi

Hujan konveksi

Sakali kami parantos ngajelaskeun kamungkinan mindahkeun panas anu aya, urang badé ngitung jinis konveksi anu aya. Mindahkeun panas ku konveksi tiasa dilakukeun ku sababaraha cara sareng éta:

  • Kapaksa: éta dilumangsungkeun ngalangkungan kipas, upami hawa, atanapi pompa, dina hal cai, dimana cairanna ngalir ngalangkungan zona panas sareng panas diangkut ka zona tiis.
  • asli: lumangsung nalika cairan ngaluarkeun panas tina zona panas sareng ngarobih kapadetan na. Hal ieu nyababkeun anjeunna ngalih ka daérah anu paling tiis anu bakal masihan panas na.

Kanggo langkung ngartos jinis konveksi, urang bakal masihan conto. Upami urang ngahurungkeun radiator, urang kedah ngantosan suhuna ningkat. Upami urang nempatkeun panangan dina radiator dina jarak anu pondok, urang bakal ningali yén aya aliran hawa anu alami total, kusabab hawa panas condong naék. Hawa sakurilingna panas sareng turun tina kapadetan, sahingga beuratna kirang. Janten, éta ngalir ka luhur nyababkeun hawa nembus deui, teras-terasan ngabaruang nyalira. Siga éta prosés siklik.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan konveksi sareng mindahkeun panas.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Freddy cenahna

    Hai Kuring nembé maca tulisan anu saé dina konveksi. Mangrupikeun ilustrasi api unggun kaasup sareng naon anu bakal mindahkeun panas ku RADIASI, CONVECTION AND CONDUCTION. Élingan transfer ku radiasi sareng konduksi kuring ngartos pisan, anu sesah pikeun kuring bayangkeun nyaéta bédana antara RADIATION sareng CONVECTION. Kuring teu ningali bédana antara hiji sareng anu sanés, kecuali anu naék ka luhur bari radiasi nuju ka gigir. Dua bentukna sanés ku konveksi atanapi radiasi?
    Naha kuring kedah ngartos yén konveksi SANGSA luhur sareng henteu disisi?
    Kuring ngahargaan koméntar naon waé anu ngabantosan kuring ngartos ieu.
    Kuring hatur nuhun sateuacanna pikeun waktos sareng kabiasaan anu saé.
    pangalusna Wasalam