Komposisi hawa

Komposisi hawa

Di troposfir aya saruntuyan gas anu ngamungkinkeun urang hirup sareng berkembang sapertos ayeuna. Rangkaian gas ieu katelah hawa. Hawa mangrupikeun komponén penting kahirupan di planét urang. Éta henteu ngan ukur penting pikeun manusa, tapi pikeun kahirupan naon waé anu aya. Pentingna hawa teu tiasa dibantah, sapertos pentingna cai. Henteu sadayana terang komposisi hawa anu urang napas sareng naha éta penting pisan.

Éta anu urang aya di dieu pikeun ayeuna. Dina tulisan ieu urang badé nyarioskeun perkawis ieu komposisi hawa, fungsi anu dimiliki hawa dina ngembangkeun kahirupan sareng naon anu lumangsung ku polusi udara ayeuna.

Komposisi hawa anu urang ngambekan

Hawa Troposfir

Nalika urang ngambekan, urang henteu ngan ukur ngasupkeun oksigén anu urang kedah hirup sareng urang ngusir CO2 anu henteu perlu tina awak. Hawa anu urang ngambekan diwangun ku sababaraha gas anu aya di lingkungan. Jelas, saatos kabentukna planét, komposisi hawa dina suasana urang henteu sami. Éta parantos robih mang samilyar taun.

Dina awal pembentukanna, suasana primitif teu ngagaduhan eusi oksigén. Suasana ieu teu tiasa nempatkeun manusa atanapi ampir sagala bentuk kahirupan ayeuna. Ngan ukur baktéri anaérobik sareng métanogén, kumargi suasanana dina waktos éta seueur pisan metana.

Nanging, kumargi oksigén aya di atmosfir, éta janten salah sahiji gas utama sareng paling penting. Nanging, urang bakal ningali komposisi hawa dina sababaraha bagian:

  • Nitrogén. Gas ieu mangrupikeun salah sahiji anu ngandung ampir sadaya kandelna komposisi hawa. Éta dina 78% tina hawa atmosfir. Éta penting sabab, sanaos gas iners pikeun urang, éta mangrupikeun komponén penting tina asam amino sareng asam nukleik. Unsur-unsur ieu mangrupikeun konci pikeun mahluk hirup. Manusa diwangun ku 3% nitrogén. Éta mangrupikeun unsur anu urang ngambekan kalayan konsentrasi pangluhurna di sadaya troposfir.
  • Oksigén. Éta mangrupikeun bagian tina sakitar 20% hawa anu urang nghirup. Sanaos nitrogén penting, oksigén mangrupikeun unsur anu paling penting pikeun mahluk hirup. Peryogi tiasa ngalaksanakeun napas. Urang ogé tiasa mendakan unsur ieu dina awak urang, utamina dina sistem pernapasan.
  • Karbon dioksida. Sanaos teras nyarios yén konsentrasi karbon dioksida ningkat kusabab kanaékan pangaruh rumah kaca sareng perubahan iklim, éta ngan ukur nguseup 0,03% hawa. Éta inpormasi ieu henteu matak lieur anjeun. Konsentrasi ieu langkung ti cukup pikeun ngahasilkeun paningkatan suhu ieu sacara global. Mangrupikeun unsur anu urang ngusir salaku produk limbah nalika prosés pernapasan.
  • Cai. Mangrupikeun unsur penting anu sanés pikeun kahirupan manusa sareng ampir naon waé mahluk hirup. Dina suasanana ogé aya dina perséntase 0,97%. Dina hal ieu, urang mendakan éta dina bentuk uap cai. Konséntrasina teu tiasa dipasihan aman sabab éta gumantung pisan kana dimana urang ngukur. Konsentrasi uap cai dina atmosfir langkung luhur dina permukaan laut tibatan nalika urang jauh.

Gas mulya salaku komposisi hawa

Hawa seger

Gas anu mulya nyaéta gas-gas iners anu henteu ngaréaksi nanaon sareng stabil pisan. Henteu sadayana diantarana ngagaduhan ayana anu sami dina komposisi hawa, tapi sacara umum, éta ngabentuk 1% tina sadayana. Kami ngagaduhan gas ieu:

  • Argon. Éta gas mulya kalayan ayana pangageungna.
  • Neon. Mangrupikeun gas anu lumayan loba di jagad raya sareng polah dina ngawangun hawa.
  • Hélio. Cai mibanda saeutik ayana di atmosfir kumargi hampangna parantos nyababkeun ngejat.
  • Metana. Mangrupikeun salah sahiji gas rumah kaca anu paling penting.
  • Krypton. Mangrupikeun gas mulia kalayan kirang ayana.

Pencemaran hawa

Pencemaran hawa

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, komposisi hawa teu sami sapanjang sajarah planet urang. Sumawona, urang henteu nyarioskeun yén éta sami dina sababaraha abad ka pengker dugi ka ayeuna. Eusi gas rumah kaca éta parantos ningkat pisan kusabab aktivitas manusa. Gas ieu diperlakukeun salaku polutan sabab éta négatip mangaruhan kamekaran kahirupan sareng kaayaan lingkungan.

Kusabab hawa mangrupikeun komponén anu penting pikeun salamet sadaya mahluk hirup, polusi anu urang jalankeun tiasa ngarusak kaséhatan urang sareng umumna nganyenyeri dunya tempat urang hirup. Polusi udara tiasa kajantenan ku sababaraha cara. Nanging, anu paling umum sareng seueur nyaéta anu disababkeun ku kagiatan manusa anu, biasana, urang tiasa nyarios yén aranjeunna industri sareng transportasi. Kusabab kamajuan sains sareng teknologi, unggal dinten urang ngirimkeun langkung seueur gas rumah kaca kana atmosfir anu ngabahayakeun sareng ngabahayakeun upami urang narik napasna sareng kakeunaan aranjeunna.

Alam ngagaduhan kasaimbangan ékologis nyalira sareng, upami konséntrasi gas-gas ieu alami, ku nyalira aranjeunna sanggup nyaimbangkeun konséntrasi sareng tetep stabil sepanjang waktos. Nanging, ku aktivitas manusa sareng kaleuleusan pembuangan kana atmosfir, salami dasawarsa terakhir éta parantos disababkeun alam henteu mampuh ngalereskeun nyalira kasalahan anu dilakukeun ku manusa.

Salaku hasil tina polusi udara tina ayana gas-gas anu ngabahayakeun ieu, hawa anu urang nghirup disiksa sareng kaséhatan sadaya mahluk hirup katarajang. Penting pikeun terang éta polusi tiasa ngarobih komposisi hawa aslina, Janten langkung seueur gas beracun némbongan tibatan urang napas. Sadaya ieu ditarjamahkeun kana masalah pikeun kaséhatan sareng mahluk hirup.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan komposisi hawa sareng pentingna éta.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.