Klimatologi

Pasti anjeun kantos bingung meteorologi sareng klimatologi. Iklim mangrupikeun hal anu matak pikahariwangeun ku saréréa sabab éta anu nangtoskeun cara hirup jalma. Tradisi, budaya, cara hirup, flora, fauna, vegetasi, pertanian, jst. Sadayana dikondisikeun ku iklim hiji daérah. Dina raraga diajar variabel anu mangaruhan iklim daérah urang gaduh élmu anu disebat klimatologi. Éta ngeunaan élmu anu nalungtik iklim sareng sagala variasi na dumasar kana waktos.

Dina tulisan ieu urang badé nyarioskeun perkawis naon waé anu aya hubunganana sareng cuaca.

Naon ari klimatologi

Pembentukan awan

Mangrupikeun élmu anu fokus kana terang épék, fungsi sareng akibat tina ayana iklim di daérah anu tangtu. Salaku conto, pikeun terang kumaha variabel météorologi sareng klimatologis anu béda mangaruhan Spanyol, perlu diajar data tina rékaman anu langkung panjang. Parameter sareng variabel klimatologi sami sareng meteorologi, tapi ditaliti dina jangka panjang.

Barina ogé, iklim hiji daérah henteu langkung tina jumlah sadaya cuaca dina waktosna. Susunan fenomena meteorologis anu ngagambarkeun kaayaan anu biasa nyaéta anu ngawangun iklim dina kajian jangka panjang. Kanggo pamahaman anu langkung saé: hayu urang sebutkeun yén nilai hujan sareng suhu di daérah dirékam teras-terasan mangtaun-taun sareng taun. Éta kabuktosan yén éta henteu teras hujan sami sareng suhu anu sami. Nanging, leres yén nilai-nilai ieu aya dina kisaranna sorangan anu nangtukeun ciri-ciri iklim dimana urang ayana.

Conto anu gampang nyaéta iklim Spanyol. Kami resep suhu hampang dina usum salju sareng suhu luhur nalika usum panas. Hujan taunan rata-rata 650 mm. Naha éta hartosna hujan sami sami? Henteu nilai-nilai sakitar hujan rata-rata taunan rata-rata salawasna. Taun kalayan hujan langkung bakal di luhur sareng taun kalayan usum garing langkung handap.

Ieu robih sacara global ku anu disebat perubahan iklim. Ieu mangrupikeun épék anu nyababkeun dina atmosfir kusabab kanaékan pangaruh rumah kaca anu nyababkeun parobihan variabel anu ngawangun iklim di dunya.

Ciri utama

Stasion Cuaca

Nalika di kota, daérah, sisi gunung, jst. Kami mendakan iklim anu bénten sareng iklim di sadaya daérah, éta katelah topoklimat. Normalna, éta dicirikeun ku pangaruh anu langkung ageung di tingkat lokal tibatan sesa faktor géograpis. Dipikawanoh salaku mikroklimat anu henteu ngagaduhan babagian anu langkung handap sareng anu tiasa urang mendakan di kamar, handapeun tangkal atanapi di juru jalan. Harti ieu nangtoskeun ciri-ciri arsitektur bioklimatik.

Iklim tiasa teratur salami waktos anu lami pisan sareng seuseueurna tangtoskeun évolusi siklus géograpis hiji daérah. Ieu ngamungkinkeun yén sababaraha jinis vegetasi sareng jinis-jinis taneuh berkembang gumantung kana ciri iklimna. Dina jaman géologis, iklim ogé robih sacara alami. Parobihan waktos sareng iklim anu sami tiasa robih dina hiji daérah. Salaku conto, salilana és Jaman, iklim daérah tinangtu beda-beda sacara lengkep.

Anjeun kedah niténan parobihan suhu, tekanan atmosfir, angin, kalembaban sareng hujan. Variabel ieu katelah unsur cuaca. Data ieu dikumpulkeun dina stasiun cuaca. Urang tiasa ngumpulkeun data ieu sareng nyiapkeun tabel nilai-nilai rata-rata anu ditransferkeun kana anu sanés climagrams anu nunjukkeun urang variasi sadaya variabel ieu dumasar kana waktos.

Kumaha diajar klimatologi

Klimatologi daérah

Pikeun diajar klimatologi urang kedah ngémutan sababaraha cara anu fungsina pikeun terang variabel meteorologis sareng ngira ciri na:

  • Klimatologi Analitis. Éta élmu dumasar kana analisis statistik tina ciri-ciri anu dianggap paling penting pikeun nalungtik iklim. Salaku conto, nilai rata-rata pikeun sadaya elemen atmosfir netepkeun sareng kamungkinan yén aranjeunna tiasa ngahontal nilai ekstrim dina kasus-kasus anu tangtu.
  • Klimatologi dinamis. Ieu mangrupikeun bagian anu nyayogikeun pandangan anu langkung dinamis tina susunan parobihan manifestasi anu tiasa urang mendakan dina atmosfir. Salaku conto, ngalangkungan mékanika cairan sareng termodinamika, urang tiasa ngajelaskeun manifestasi anu urang perhatoskeun parobahan atmosfir.
  • Klimatologi Sinoptik. Éta mangrupikeun analisis konfigurasi sadaya unsur atmosfir. Anu dimaksud pikeun dihontal nyaéta nambahan élmu ngeunaan suasana.

Faktor iklim

Karakteristik iklim

Urang badé ngadaptarkeun faktor-faktor anu ngalaksanakeun ciri-ciri iklim hiji daérah. Faktor iklim pakait sareng ciri géografi. Hayu urang analisa aranjeunna hiji-hiji:

  • Tanaga surya: Éta tingkat radiasi panonpoé anu mangaruhan permukaan.
  • Lintang: Éta jarak tempat dimana ayana daérah Ékuador daratan, langkung ka kalér atanapi kidul.
  • Ketinggian sareng lega: jangkungna di luhur permukaan laut dimana daérah anu ditalungtik ayana sareng lampingna relief anu dipibanda. Daérah gunung henteu sami sareng daérah padang atanapi leuweung.
  • Buana: Éta tempatna daratan buana tanpa basisir.
  • Sababaraha faktor sapertos sebaran lahan, dataran, kelimpahan vegetasi leuweung, gunung sareng gurun mangaruhan faktor iklim ieu.

Hal anu anjeun pasti terang nyaéta suhu hawa penting sakumaha unsur klimatologis. Éta tiasa disebatkeun yén éta mangrupikeun konci sareng dasar sadaya ciri iklim daérah. Variabel pangpentingna dimana sababaraha faktor sanésna ngembangkeun sapertos ayana flora sareng fauna, bentang, relief, sareng sajabana. Suhu ieu ogé nandaan rezim hujan, sirkulasi massa hawa sareng formasi awan.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan klimatologi sareng kumaha diajar dina élmu. Di sagigireun utiliti anu tiasa dipimilik.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.