Köppen klasifikasi iklim

pembagian klasifikasi iklim koppen

Iklim planét tiasa diklasifikasikeun ku cara anu béda-béda numutkeun variabel sareng parameter anu tangtu. Perlu diklasifikasikeun iklim pikeun netepkeun tatanan di daérah distribusi seueur spésiés sato sareng pepelakan, desain arsitéktur, pendirian kota, prediksi meteorologi, jst Salah sahijina nyaéta Köppen klasifikasi iklim. Mangrupikeun sistem anu dumasar kana kanyataan yén vegetasi alam ngagaduhan hubungan anu jelas sareng iklim, janten watesan antara hiji iklim sareng iklim anu sanés parantos ditangtoskeun kalayan tumut kana panyebaran vegetasi di tempat anu khusus.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun naon Klasifikasi iklim Köppen dumasar kana sareng naon ciri utamina.

Ciri utama

iklim spanyol

Klasifikasi iklim Köppen dumasarkeun kana kabentukna iklim dumasar kana luas distribusi spésiés-spésiés anu tangtu. Paraméter pikeun tiasa nangtukeun iklim daérah biasana suhu sareng hujan rata-rata taunan sareng bulanan. Musim hujan hujan ogé biasana diperhatoskeun. Dina hal ieu, éta mangrupikeun hal anu bénten.

Ieu ngabagi iklim dunya kana lima kategori utama: tropis, gersang, sedeng, buana, sareng kutub, diidentifikasi ku huruf kapital awal. Unggal kelompok mangrupikeun subgrup sareng unggal subgrup mangrupikeun hiji jinis iklim.

Klasifikasi iklim Köppen mimitina didamel ku klimatolog Jérman Wladimir Köppen taun 1884, sareng teras dirévisi ku anjeunna nyalira sareng Rudolf Geiger, ngajelaskeun tiap-tiap jinis iklim ku séri hurup, biasana tilu, anu nunjukkeun paripolah suhu sareng hujan. Mangrupikeun salah sahiji klasifikasi iklim anu paling sering dianggo kusabab ka umumna sareng kesederhanaan.

Köppen klasifikasi iklim: jinis iklim

klasifikasi iklim koppen

Hayu urang tingali naon anu rinci ngeunaan prosedur pikeun nangtoskeun masing-masing kelompok iklim, jinis sareng subkelompok. Katalog iklim utama dibagi kana anu sanésna sareng nampilkeun pepelakan anu aya hubunganana sareng daérah dimana ayana.

Kelompok A: iklim tropis

Dina jenis iklim ieu, henteu bulan dina sataun gaduh suhu rata-rata handapeun 18 derajat. Hujan taunan langkung luhur tibatan tingkat évaporasi. Éta ngeunaan iklim anu aya di leuweung tropis. Dina kelompok A iklim urang gaduh sababaraha babagian. Ieu kieu:

  • Khatulistiwa: Dina iklim ieu, teu aya bulan anu hujan di handapeun 60mm. Ieu iklim anu panas sareng bencong sapanjang taun anu teu aya usumna. Tempatna di Ékuador dugi ka 10 derajat lintang sareng mangrupakeun iklim leuweung gelisah.
  • Muson: ngan ukur hiji bulan di handapeun 60mm sareng upami régenerasi bulan anu paling garing langkung luhur tibatan rumus [100- (Presipitasi taunan / 25)]. Iklim haneut sapanjang taun kalayan usum garing pondok dituturkeun ku lembab ku hujan gedé. Biasana kajadian di Afrika Kulon sareng Asia Tenggara. Éta téh iklim leuweung Musun.
  • Sepré: ngagaduhan sasih sahandapeun 60 mm sareng upami présipitasi di bulan paling garing kirang tina rumus [100- (Taunan Presipitasi / 25)]. Iklim haneut sapanjang taun sareng usum garing. Nembongan nalika urang ngalih ti Ékuador. Iklim mangrupikeun iklim anu aya di Kuba, daérah ageung Brazil, sareng seueur di India. Éta has sabana.

Kelompok B: iklim garing

Présipitasi taunan kirang tina poténsi evapotranspirasi taunan. Aranjeunna iklim padang rumput hejo sareng gurun.

Pikeun nangtoskeun upami iklimna garing, urang kéngingkeun ambang presipitasi dina mm. Pikeun ngitung ambang, urang ngalikeun suhu rata-rata taunan ku 20, teras nambihan upami 70% atanapi langkung présipitasi ragrag dina semester dimana panonpoe 280. Anu pangluhurna (ti April dugi ka Séptémber di beulahan bumi kalér, Oktober dugi ka Maret di beulahan bumi beulah kidul), atanapi 140 kali (upami présipitasi dina waktos éta antara 30% sareng 70% tina total présipitasi), atanapi 0 kali (upami waktosna antara 30% sareng 70%) Presipitasi kirang 30% tina total présipitasi.

Upami total présipitasi taunan rata-rata di luhur ambang ieu, sanés iklim B. Cobi tingali naon iklim garingna:

  • Steppe haneut: Winters anu hampang sareng haneut usum panas haneut pisan. Curah hujan langka sareng pepelakan alami na ngantosan. Biasana kajadian di daerah tropis sareng subtropika di ujung gurun subtropis.
  • Steppe tiis: dina iklim ieu sareng usum tiis tiis atanapi tiris pisan. Urang ogé tiasa mendakan usum panas anu sedeng atanapi haneut kalayan sakedik hujan sareng Esteban salaku pepelakan alami. Éta biasana ayana di lintang anu sedeng sareng jauh ti laut.
  • Gurun panas: Winters hampang sanaos daérah daratan suhu tiasa ngadeukeutan nol derajat wengi. Usum panas atanapi panas pisan. Di sababaraha daérah anu ngagaduhan iklim ieu, suhu usum panas pisan tinggi, sareng anu pangluhurna di planét parantos kacatet. Curah hujan langka pisan. Biasana lumangsung dina pinggiran subtropis kadua hémisfér.
  • Gurun tiis: dina iklim ieu sareng usum tiis rada tiis sareng usum panas hampang atanapi haneut. Curah hujan rada langka sareng pepelakan nyalira mangrupikeun gurun, kadang-kadang bahkan teu aya. Aya lintang anu sedeng.

Köppen klasifikasi iklim: kelompok C

jenis iklim di dunya

Dina kelompok C urang ngagaduhan iklim anu sedeng. Suhu rata-rata bulan anu paling tiis antara -3ºC (dina sababaraha klasifikasi 0ºC) sareng 18ºC, sareng bulan anu paling haneut ngaleungitkeun 10ºC. Leuweung anu hampang aya di iklim ieu.

  • Basisir ngahaja maritim: éta ngagaduhan usum tiis atanapi hampang sareng usum tiis. Curah hujan ogé disebarkeun sapanjang taun. Aya pepelakan alami anu leuweung tina kayu keras.
  • Maritim subarctic: Éta nangtung pikeun usum tiis sareng tanpa usum panas anu leres. Hujan sapanjang taun sareng aya sababaraha tempat kalayan angin kenceng anu boro-boro ngamungkinkeun ngembangkeun pepelakan.
  • TengahAranjeunna gaduh usum tiis hampang sareng usum panas anu panas sareng garing. Kaseueuran hujan ragrag dina usum salju atanapi dina usum panengah. Leuweung Mediterania mangrupikeun pepelakan alami.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan klasifikasi iklim Köppen sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.