Kepingan salju, kumaha cara ngawangunna sareng naon gumantungna jinisna?

Kepingan salju

Ampir sadayana resep ningali salju atanapi hoyong ningali éta upami aranjeunna henteu pernah ngalaman. Dina pilem animasi boh animasi lain animasi, éta selalu nyababkeun perasaan bumi, tiis, usum salju, Natal, jst. Tingali kumaha aranjeunna murag kepingan salju ngaliwatan jandéla tiasa janten tetempoan.

tapi, Naha urang terang naon éta kepingan salju, kumaha kabentukna, sareng jinis-jinis kepingan salju anu aya?

Naon ari salju sareng kumaha cara na ngabentuk?

Kepingan salju mangrupikeun klompok seueur kristal és anu kabentuk dina méga dina luhurna sareng dina suhu anu handap pisan. Supados kristal-kristal és ieu kabentuk, sakedik cai kedah beku heula sakitar partikel anu ditunda dina méga. Partikel ieu tiasa lebu atanapi sari sareng disebat inti kondensasi. Nalika cai di jero awan beku, éta bentukna prisma héksagonal. Pikeun tetesan cai pikeun nyandak bentuk ieu, perlu éta suhu awan ngahontal sahenteuna -12 atanapi -13 °. Ku cara kieu, sesa titisan cai tiasa ngurilingan gelas sareng kentel dina permukaan na.

Kristal és

Sakali sésa titisan laun nambahan kana kristal és, éta ngalir ngaliwatan sesa méga. Titik cai anu ngahijikeun gelas ngalakukeunana di gigirna sabab éta nonjol langkung seueur tibatan bagian anu sanés. Éta sababna juru-juru beuki tuwuh sareng mimiti kabentuk "panangan" disebat dendrit. Prosés formasi ieu disebat bercabang sareng éta anu ngajantenkeun kepingan salju janten rumit sapertos bentukna.

Tungtungna, kepingan salju bakal ngalih sapanjang méga dugi ka ragrag dina beurat na nyalira.

Jinis kepingan salju

Jinis kepingan salju sareng cabang tina prisma gumantung kana kaayaan lingkungan formasi sapertos suhu, tekanan atmosfir, jumlah cai, jumlah partikel anu ditunda, jst. Éta sababna, nalika hujan salju urang tiasa pendak seueur jinis salju anu béda kusabab kaayaan pembentukanna anu bénten.

Pikeun nekenkeun pentingna kanyataan ieu bahkan langkung, dina 1988, a Tim peneliti Wisconsin nunjukkeun yén tumuhna hiji kristal és gumantung kana seueur faktor anu sipatna henteu teratur yén teu mungkin aya dua serpihan anu sami aya di alam. Sanaos ogé, di sisi anu sanésna, aranjeunna tiasa mensimulasikeun dina kaayaan lingkungan laboratorium sahingga sami sareng anu aranjeunna tiasa nyiptakeun dua serpihan és anu sami-sami.

Salajengna urang bade ningali jinis formasi és kristal anu paling umum di alam:

Prisma saderhana

Jinis prisma ieu anu paling dasar tina kepingan salju. Bentukna tiasa bénten-bénten tina prisma héksagonal panjang dugi ka sababaraha pelat héksagonal ipis. Ukuran prisma ieu leutik pisan sahingga hésé pisan ningali éta ku panon taranjang.

Prisma kristal és saderhana

Agul-agul Starry

Éta anu paling sering dianggo pikeun ngagambar sareng ngagambarkeun salju salju klasik. Ieu kristal és laminasi kalayan genep panangan anu cukup lega pikeun ngawangun hiji bintang. Biasana urang mendakan yén aranjeunna ngagaduhan ujung dahan anu dihias ku tanda simétris anu ngajantenkeun langkung istiméwa.

Foil Starry

Dendrites stellar

Istilah dendrite ngarujuk kana bentuk tangkal, nyaéta hartosna, bentuk kristal tina és bercabang. Ieu sababna dendrites stellar mangrupikeun jenis snowflake anu ngagaduhan 6 cabang utama sareng sababaraha jinis cabang sekundér. Kepingan salju ieu langkung ageung tibatan anu sateuacanna sareng tiasa ditingali ku panon taranjang.

Dendrites stellar

Kolong jeung jarum kerung

Bentuk héksagonal kadang-kadang ngagaduhan bentuk anu langkung kerucut dina tungtung na anu ngajantenkeun siga kolom kerung. Ukuranana saukuranana leutik sahingga ampir teu mungkin ningali aranjeunna ku panon taranjang. Serpihan ieu ngabentuk dina suhu sakitar -5 ° C.

Tihang kerung, kristal és

Kristal segitiga

Upami kristal és naék dina suhu ngan -2 ° C, biasana biasana bentukna segi tilu tibatan héksagonal. Prosés ieu biasana jarang pisan kajadian.

Kristal segitiga

Bullet Rosette

Jenis snowflake ieu wujud dina kaayaan nalika bentukna kristal és, aya sababaraha anu kabentuk dina orientasi acak. Nalika kristal anu béda anu dibentuk dina waktos anu sami janten kolom, aranjeunna disebat rosette pelor. Éta disebatna sabab nalika kristal murag sareng rusak, kristal és bentuk pelor masing-masing wujud.

Rosette pélor

Salju tiruan

Di lingkungan wisata, mesin dianggo ngahasilkeun salju ponggawa pikeun ngabantosan pamaén ski ngarobih lamping sareng henteu kaburu salju pikeun latihan olahraga. Nanging, kepingan salju anu kabentuk tina salju buatan ieu teu aya hubunganana sareng anu kabentuk ku prosés alami. Aranjeunna henteu ngagaduhan bentuk geometri.

Salju tiruan

Naon ukuran rata-rata kepingan salju sareng naon anu nangtukeun ukuranana?

Kepingan salju biasana diaméter hiji séntiméter, salawasna gumantung kana kaayaan kabentukna. Éta tiasa dugi ti séntiméter diaméterna dugi ka kadang-kadang aranjeunna biasana ngahontal 8 dugi 10 séntiméter. Salaku anekdot kuring bakal nyaritakeun yén kepingan salju panggedéna anu parantos kacatet didokumentasikeun ku Fort Keogh, di Montana dina Januari 1887 sareng diukur sakitar 38 séntiméter diaméterna.

Struktur kepingan salju ditangtukeun ku suhu sareng kalembabanna hawa anu dilangkungan nalika kepingan salju murag kana taneuh. Dina raraga mengklasifikasikan sadaya jinis kepingan salju dumasar kana suhu hawa, kaayaan ieu parantos disimulasikeun di laboratorium kanggo tiasa terang kumaha pangaruhna:

  • Antara 0º sareng -4º C lempeng héksagonal ipis sareng bintang dihasilkeun
  • Antara -4º sareng -6º jarum dihasilkeun
  • Antara -6º sareng -10ºC kolom kerung dihasilkeun
  • Pelat dihasilkeun antara -10º sareng -12ºC
  • Antara -12º sareng -16ºC dendrites dihasilkeun
  • Ti -16ºC, kombinasi pelat sareng kolom dihasilkeun

Salah sahiji karakteristik kepingan salju anu paling narik perhatian masarakat sareng ilmuwan naha serpihan simétri. Dina dunya matématika, objék simétris mangrupikeun objék anu sampurna. Ieu lumangsung dina kepingan salju kusabab titik-titik cai ngahiji sareng ngembun sapanjang dahan kristal és, sabab kabentuk dina kaayaan lingkungan anu sami dina waktos anu sami, éta dibentuk sacara simétris. Nanging, urang panginten henteu tiasa ngahargaan sumur ieu, sabab nalika kepingan salju turun ka permukaan bumi, aranjeunna bakal sumping rusak, fragmentasi atanapi ngahiji sareng serpihan anu sanés.

Naha kepingan salju katingal bodas?

Éta mangrupikeun patarosan anu langkung ti hiji anu kantos naros. Naha, sanajan kepingan salju didamel tina cai sareng és, naha katingalina bodas? Nya, saleresna, kepingan salju di candak masing-masing aranjeunna katingali transparan, utamina upami anjeun caket kana mikroskop. Nanging, nalika sadaya kepingan salju katingali digumpal babarengan katingali bodas sabab cahaya ngagambarkeun sababaraha permukaan kristal és sareng sumebar sami dina sadaya warna spéktralna. Kusabab cahaya bodas diwangun ku sadaya warna dina spéktrum anu tiasa ditingali, panon urang ningali kepingan salju bodas.

Salju bodas

Panasaran ku salju

Salaku panasaran leutik, kuring bakal nyarios sakedik ngeunaan sora anu aya dina salju salju nalika ragrag. Upami anjeun kantos ningali salju sareng anjeun lirén ngupingkeun sora anu salju sapertos turun nalika ragrag, anjeun bakal sadar tiiseun didinya. Kunaon salju salju anu murag henteu disada upami aya sakitar diaméterna 8 séntiméter?

Nya, ieu kusabab kepingan salju murag sareng akumulasi dina taneuh ngajebak hawa antara kristal masing-masing. Ieu nyababkeun nyerep seueur geter dihasilkeun ku ragrag sareng kumargi kitu, aranjeunna langkung sepi. Konon lapisan salju akumulasi sakitar 2 sentimeter kandel tiasa ngalaunan akustika bentang. Sanaos kedah disebatkeun yén salju beuki karasa sareng langkung ageung, kualitas nyerep noise na bakal leungit.

Kepingan salju

Kalayan ciri sareng inpormasi ieu ngeunaan kepingan salju urang tiasa ningali curuk salju tina sudut pandang sanés. Tiasa terang jinis-jinis serpihan anu tiasa kabentuk sacara alami sareng nyobian pikeun ngaidentipikasi nalika anjeun gaduh dina panangan tiasa pikaresepeun sareng ngahibur. Janten urang tiasa waé angkat ka tempat anu salju atanapi ngantosan salju di kota anjeun.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.