Kawah dina Bulan

Beungeut nyanghareupan Bulan

Sok aya panasaran hébat pikeun terang hiji-hijina satelit anu gaduh planet urang salaku Bulan. Satelit alam urang ngagaduhan jarak rata-rata ti planét urang 384,403 km. Sareng éta sisi séjén Bulan henteu katingali ti Bumi jadi teu mungkin pikeun moto gambar pameunteu tanpa nganggo usik luar angkasa. Salah sahiji rasa panasaran anu narik perhatian anu pangpentingna nyaéta kawah dina bulan.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan sadaya ciri, formasi sareng panasaran kawah dina bulan.

Ciri utama

Kawah dina Bulan

Hayu urang nganalisis heula sababaraha ciri sareng gaduh satelit alami urang pikeun tiasa ngartos sagala hal ngeunaan kawah dina bulan. Diaméter satelit ieu 3474 kilométer. Sisi poék bulan benten sareng raray, duanana tina segi jangkungna rata sareng dina tingkat kabentukna naon anu penting. Kaseueuran poto anu paling mangaruhan pemirsa dina permukaan bulan anu dikirim berkat usik luar angkasa nyaéta ti sisi anu teu tiasa ditingali tina planét urang.

Asal usulna bulan janten topik debat ilmiah. Aya sababaraha rupa téori ngeunaan formasi éta sareng sadayana nganggo analisa batu lunar pikeun ningali téori anu pikaresepeun tiasa dipasihkeun. Bahan-bahan anu ngawangun batu asalna tina mantel objék planet anu gedé. Salaku conto, tina tabrakan bahan ieu ngalangkungan gerakan bumi sareng inpormasi anu anom pisan.

Sareng nyaéta yén bulan panginten ngagaduhan asal salaku hasil tina paningkatan bahan anu diusir nalika krisis ageung. Dina awal nyiptakeun planét urang éta ngalaman tabrakan hébat sareng planét saukuran Mars, anu ogé ngagaduhan diferensiasi antara inti, cinta kana kerak bumi. Tabrakan lumangsung dina sudut dampak anu tangtu sareng kecepatan anu cukup luhur anu nyababkeun dua inti logam janten sekering. Sanaos inti éta saling ngagabung, bahan mantel tina dua obyék diusir, sanaos kabeungkeut ka bumi ku gaya gravitasi. Kaseueuran bahan dina bulan mangrupikeun bahan lalaunan dikempelkeun kira-kira naon anu janten satelit ayeuna.

Kawah dina bulan

Pembentukan kawah dina Bulan

Élmuwan teras-terasan diajar umur batu di planét sareng bulan urang. Batu ieu asalna ti daérah anu ditunjuk anu parantos tiasa nangtoskeun nalika kartelna kabentuk. Ku diajar sadaya daérah anu gaduh warna bulan langkung énggal sareng anu katelah dataran luhur, para ilmuwan mendakan inpormasi ngeunaan kabentukna bulan. Sareng éta anu dibentuk sakitar 4.600 dugi ka 3.800 juta taun ka pengker, sareng sésa batu anu murag dina permukaan bulan ngalaporkeun yén ngalakukeunana lumayan gancang. Hujan batu lirén sareng ti saprak éta aranjeunna ngawangun sababaraha kawah.

Sababaraha sampel batu anu diekstraksi tina kawah ieu disebat baskom sareng anu ngadegkeun yuswa sakitar 3.800 dugi ka 3.100 juta taun. Aya ogé anu aya conto sababaraha objék gergasi kalayan kamiripan astéroid, anu nyebrot bulan sapertos hujan ageung lirén.

Henteu lami saatos kajadian ieu, lava anu réa tiasa ngeusian sadaya baskom sareng nimbulkeun lautan anu poék. Ieu ngajelaskeun naha aya sababaraha kawah di laut sareng, tibatan, aya sababaraha diantarana di dataran luhur. Sareng di dataran luhur henteu seueur aliran lava anu tanggel walerna pikeun kawah asli nalika permukaan bulan dibom ku planetarium ieu nalika dibentukna tata surya.

Bagéan anu paling jauh di bulan ngan ukur aya hiji "kuda betina," kitu élmuwan Aranjeunna pikir daérah ieu diwakilan ku bulan nuju ngalih 4.000 milyar taun ka pengker.

Géografi bulan

Beungeut lunar

Dina raraga diajar kawah di bulan, urang kedah terang géografi bulan. Sareng sagala rupa dataran anu rata atanapi anu parantos janten bagian tina laut. Sapertos anu diarepkeun, laut ogé parantos aya dina satelit bulan. Anu gedé diantarana nyaéta Mare Imbrium, dipikaterang dina basa Spanyol ku nami laut hujan, kalayan diaméterna sakitar 1120 kilométer.

Aya sakitar 20 kajahatan anu paling penting dina sisi bulan nyanghareup ka bumi. Ti ayeuna ayeuna, urang kedah ngabédakeun dua sisi bulan: dina hiji sisi, sisi anu tiasa ditingali tina planét urang sareng, di sisi anu sanésna, sisi anu teu katingali tina bumi. Di sagara anu paling penting dina bulan nyaéta Mare Serenitatis (Laut Katenangan), Mare Crisium (Laut Krisis) sareng Mare Nubium (Laut Awan). Sadaya kajahatan ieu dianggap dataran sareng henteu lengkep datar. Mibanda géografi disebrangan ku gawir sareng pinuh kawah di bulan. Salajengna, permukaan sagara ieu ogé sering diganggu ku tindakan sababaraha gawir sareng sababaraha tembok tingkat luhur.

Urang tiasa mendakan lautan anu bénten-bénten bulan dikurilingan gunung ageung sareng jajaran gunung anu dipasihan nami sami sareng rentang gunung terestrial: Alps, Pyrenees sareng Carpathians. Rentang gunung pangluhurna bulan nyaéta Leibniz, anu puncak paling luhurna tiasa ngahontal jangkungna 9.140 méter, nyaéta, langkung luhur tibatan Gunung Everest, ieu mangrupikeun tempat pangluhurna di planet urang.

Aya rébuan kawah dina bulan sareng aranjeunna sering sanggup silih tindih. Hal ieu nyababkeun aya langkung ti sarébu lebak jero anu katelah fisura bulan. Retakan ieu biasana ngagaduhan jero sareng diaméterna panjangna antara 16 sareng 482 kilométer sareng sakitar 3 kilométer atanapi kirang na rubakna. Asalna fisur ieu dipasihkeun ku fisur di permukaan anu ngabentuk norma daérah bahkan langkung lemah disababkeun ku sababaraha jinis panas sareng ékspansi internal.

Kalayan inpormasi ieu kuring miharep anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan kawah dina bulan sareng permukaan satelit urang.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.