Karuksakan lapisan ozon

karuksakan lapisan ozon

Diantara lapisan atmosfir anu urang ngagaduhan aya anu ngajaga urang tina radiasi sinar matahari anu ngabahayakeun. Éta ngeunaan lapisan ozon. Lapisan ozon mangrupikeun lapisan anu aya dina stratosfer sareng diwangun utamina tina ozon. Masalahna nyaéta anu nyababkeun a karuksakan lapisan ozon salaku hasil tina kagiatan industri manusa. Hatur nuhun kana sababaraha perjanjian anu liang anu parantos didamel dina lapisan ieu ngaleutikan. Nanging, masih seueur seueur padamelan anu kedah dilakukeun.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun kumaha karusakan lapisan ozon mangaruhan planét urang sareng naon anu kedah dilakukeun pikeun ngurus éta.

Karuksakan lapisan ozon

karuksakan parah lapisan ozon

Mangrupikeun lapisan pelindung anu ayana di stratosfer. Éta tindakan salaku saringan pikeun radiasi panonpoé ultraviolét anu ngabahayakeun mahluk hirup. Sanaos lapisan ieu penting pisan pikeun salamet, urang manusa tetep sigana nekad ngancurkeunana. Klorofluorokarbon mangrupikeun bahan kimia anu ngancurkeun ozon dina stratosfer ngalangkungan sababaraha réaksi. Mangrupikeun gas anu diwangun ku fluor, klorin, sareng karbon. Nalika kimia ieu dugi ka stratosfer, éta ngalaman réaksi fotolisis kalayan radiasi ultraviolét tina panonpoé. Ieu nyababkeun molekulna rusak sareng ngabutuhkeun atom klorin. Klorin bereaksi sareng ozon dina stratosfir, nyababkeun atom oksigén janten kabentuk sareng ngarobih ozon.

Ozon aya dina stratosfir sareng jangkungna antara 15 sareng 30 kilométer. Lapisan ieu diwangun ku molekul ozon, anu dina gilirannana diwangun ku 3 atom oksigén. Fungsi lapisan ieu nyaéta nyerep radiasi ultraviolét B sareng janten panyaring pikeun ngirangan karusakan.

Ruksakna lapisan ozon lumangsung nalika réaksi kimiawi lumangsung anu nyababkeun karuksakan ozon stratospheric. Radiasi surya kajadian disaring ku lapisan ozon, dimana molekul ozon ditembus ku radiasi ultraviolét B. Nalika ieu kajantenan, molekul ozon janten oksigén sareng nitrogén dioksida. Proses ieu disebat fotolisis. Éta ngandung harti yén molekulna rusak handapeun aksi cahaya.

Alesan utama pikeun perusakan gancang lapisan ozon nyaéta émisi klorofluorokarbon. Sanaos urang parantos nyebatkeun yén sinar panonpoé kajadian ngancurkeun ozon, éta dilakukeun dina cara anu saimbang sareng nétral. Nyaéta, jumlah ozon anu diuraikeun ku fotolisis sami atanapi kirang ti jumlah ozon anu tiasa dibentuk ku pergaulan intermolecular.

Pentingna ngahindarkeun karuksakan lapisan ozon

Pamulihan tina liang ozon

Lapisan ozon ngalegaan sapanjang stratosfera di panjuru dunya. Éta henteu sami kandelna di sadaya daérah Bumi, tapi konséntrasina variabel. Molekul ozon diwangun ku tilu atom oksigén sareng dipendakan dina bentuk gas boh di stratosfir sareng dina permukaan. Upami urang mendakan ozon tropospherik, nyaéta dina tingkat permukaan bumi, éta najis sareng ngabahayakeun kaséhatan.

Nanging, ozon anu aya dina stratosfér ngagaduhan misi ngajaga diri tina sinar ultraviolét panonpoé. Sinar ieu ngabahayakeun kulit, vegetasi sareng fauna di planét. Upami lapisan ozon henteu aya, urang moal tiasa kaluar di luar tanpa ngaduruk diri sareng kanker kulit bakal langkung nyebar di sakumna dunya.

Lapisan ozon nyababkeun seueur radiasi panonpoe anu sumping ti luar angkasa tiasa dipulangkeun sareng henteu dugi ka permukaan. Ku cara kieu urang dijaga tina sinar anu ngabahayakeun éta.

Upami lapisan ozon dileuleuskeun dugi ka ngantunkeun sinar UVA anu ngabahayakeun panonpoé, éta tiasa sacara serius mangaruhan molekul anu penting pikeun kahirupan sapertos molekul DNA.

Dina manusa, kaleuwihan kakeunaan radiasi kontinyu sapertos kitu nyababkeun pangaruh kaséhatan anu serius, sapertos penampilan kanker. Dina pepelakan ogé aya a réduksi tingkat fotosintésis, pertumbuhan sareng produksi anu langkung handap. Tanpa fotosintésis, pepelakan henteu tiasa hirup atanapi ngahasilkeun oksigén, nyerep CO2 dina prosés.

Tungtungna, ékosistem laut ogé kapangaruhan dugi ka 5 méter mimiti jerona (anu mangrupikeun daérah anu aya kajadian anu paling luhur tina radiasi matahari). Di daérah ieu sagara, laju fotosintétik fitoplankton turun, hal anu penting sabab éta mangrupikeun dasar tina ranté dahareun.

Kumaha ngurusana

Kumaha ngurus lapisan ozon sareng bumi anu mampuh

Pikeun mayungan lapisan ozon, pamaréntah di sakumna dunya kedah netepkeun tindakan pikeun ngirangan émisi gas-gas bahaya ieu. Upami teu kitu, seueur pepelakan tiasa sangsara tina radiasi panonpoé, kanker kulit bakal ningkat, sareng sababaraha masalah lingkungan anu langkung serius bakal kajadian.

Dina tingkatan individu, salaku warga nagara, anu tiasa anjeun laksanakeun nyaéta mésér produk aerosol anu henteu ngandung atanapi didamel ku partikel anu ngancurkeun ozon. Diantara gas anu paling merusak tina molekul ieu nyaéta:

  • CFC (klorofluorokarbon). Éta anu paling merusak sareng dileupaskeun dina bentuk aerosol. Aranjeunna ngagaduhan hirup anu panjang pisan di atmosfir sareng, ku sabab éta, anu dileupaskeun di tengah abad ka-XNUMX masih nyababkeun karusakan.
  • Hidrokarbon halogén. Produk ieu aya dina alat pemadam kebakaran. Hal anu pangsaéna nyaéta mastikeun yén alat pemotong anu urang mésér henteu ngagaduhan gas ieu.
  • Métil bromida. Éta péstisida dianggo dina kebon kai. Nalika dileupaskeun ka lingkungan éta ngancurkeun ozon. Idéalna nyaéta henteu mésér parabot anu didamel sareng leuweung ieu.
  • Entong mésér semprot anu ngandung CFC.
  • Entong nganggo alat pemadam halon.
  • Mésér bahan insulasi anu teu ngagaduhan CFC ogé sapertos gabus anu aglomerat.
  • Upami a pangropéa AC anu saé, urang bakal nyegah partikel CFC tina ngahontal lapisan ozon.
  • Upami kulkas henteu tiis sakumaha kuduna, meureun bocor CFC. Nya kitu waé pikeun AC kendaraanna.
  • Anggo mobil sakedik mungkin sareng anggo angkot atanapi sapédah.
  • Mésér lampu bohlam énergi.
  • Salawasna milari rute anu paling pondok ngumbara nganggo mobil upami teu aya pilihan anu sanés nyaéta nyandak éta. Ku cara kieu urang ogé bakal ningali saku.
  • Anggo AC sareng pemanasan sakedik mungkin.

Kuring miharep éta kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan karusakan lapisan ozon sareng kumaha pentingna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.