Kartografi sajarah

pentingna kartografi sajarah

Nalika urang nyarioskeun sababaraha rupa sumber sajarah sareng kajadian anu kajantenan, urang kadang-kadang mopohokeun pentingna peta. The kartografi sajarah tanggung jawab diajar pentingna pamekaran peta sapanjang sajarah. Peta dianggo salaku pelengkap analisis sareng pangetahuan ngeunaan prosés sajarah. Maka teu aya pentingna kartografi sajarah pikeun diajar sareng nalungtik sajarah.

Dina tulisan ieu kami bade nunjukkeun naon ciri-ciri kartografi sajarah sareng pentingna.

Manifestasi tina kartografi sajarah

kartografi sajarah

Aya seueur interpretasi tina kanyataan geografis dunya anu dikenal sapanjang sajarah. Tina agén jaman baheula sareng abad pertengahan aya seueur peta anu janten modél éksprési universal sareng konsepsi dunya ngalangkungan peta. Aya kanyataan triple anu ditepikeun dina peta: idéologi, grapik sareng géografis. Dina hal ieu, géografis ngagaduhan aspek fisik sareng aspek manusa. Ieu ngandung harti yén ampir sadaya masarakat parantos ngagunakeun peta salaku instrumen anu cocog pikeun ngagambarkeun dunya anu dipikaterang sareng ogé dunya anu dibayangkeun. Ku cara kieu dimungkinkeun pikeun nyiptakeun visi teratur anu terinstitusional ngeunaan lingkungan manusa.

Sapanjang sajarah urang parantos ningali peta yén sababaraha ngagaduhan ciri nyalira, anu sanésna ngagaduhan ciri anu asli sareng anu sanésna kadang-kadang alien sareng asumsi saderhana tina anu dibayangkeun. Ti jaman baheula anu paling jauh lalaki parantos ngaraos perluna ngerjakeun skétsa sareng peta ngagaduhan médium anu valid anu fungsina ngeunteung atanapi ngirimkeun inpormasi ngeunaan kanyataan fisik dunya. Tempat-tempat anu paling maju ku cara kartografis nyaéta 3: Mesopotamia, Yunani sareng Roma.

Kira-kira 3000 SM, sababaraha ciri unggul peradaban mimiti muncul di daérah sabit anu subur sareng di dieu ayana. studi astronomi munggaran sareng kalayan manifestasi kartografi. Éta mangrupikeun manifestasi kartografi pangkolotna anu urang terang. Nya urang Sumerians sareng Akkadians anu ngadamel skétsa lokal. Éta ogé ngarancang sababaraha peta kota, lingkungan, kanal atanapi gedong anu langkung lami. Peta pangkolotna anu ditalungtik kartografi sajarah dipendakan antara taun 2700 sareng 2200 SM. Éta saluyu sareng anu disebut tablet Nuzzi sareng ngagaduhan pendekatan administrasi.

Ku harita, urang Mesopotamia nganggap yén langit sareng bumi ngawangun dua cakram datar sareng ngadukung dina cai.

Laut dina peta kartografi

Éta kedah diémutan yén kartografi sajarah, Laut mangrupikeun unsur anu penting pisan dina pamekaran géografi kartografi. Perjalanan, seuseueurna diantarana sifat komersial, nya éta anu nyayogikeun inpormasi geografis anu berharga di basisir, ayana jangkar, arah angin sareng sungut walungan, sareng anu sanésna.

Ieu dimana seueur inpormasi anu kaala pikeun tiasa ngalaksanakeun angkutan komérsial antara kota. Kelompok manusa anu mimiti anu sadar yén tiasa ngalaksanakeun kagiatan ékonomi di lingkungan anu tangtu nyaéta urang Yunani dina tahap kuno. Délégasi sareng aranjeunna ngahontal kagiatan anu saé kusabab seueur jajahan diadegkeun di pantai kalér Laut Aegean, pantai kulon sareng kidul Laut Hideung, kidul semenanjung Italia sareng Sisilia.

Sanaos aya sababaraha élmu géografis, pendekatan anu dilakukeun ku urang Yunani tina kartografi kalintang goréngna. Cartografi sajarah parantos fokus kana diajar kumaha peta munggaran didamel. Pikeun aranjeunna, lahanna bentukna sapertos disk datar sareng dikurilingan ku arus gancang Walungan Samudra. Wates dunya dina waktos éta dipikanyaho nyaéta basisir wétan Laut Tengah.

Mangtaun-taun engké, jaman Hellenistik dicirikeun sabab aya kamajuan anu luar biasa dina élmu anu pasti. Dina kamekaran élmu ieu ngagaduhan aplikasi hébat dina bidang géograpis. Fokus geografis aya di Alexandria, Asia Minor, sareng Yunani. Salami abad ka-XNUMX sareng ka-XNUMX aya dorongan anu langkung ageung dina kagiatan géografis, khususna di Alexandria. Éta di dieu yén siswa anu paling cemerlang dina élmu tepat sareng ngudag inteléktual mimiti nganggo metode astronomi pikeun nangtukeun lintang. Ieu nyayogikeun dasar anu paling diperyogikeun pikeun ngukur lahan sareng pamekaran kartografi sajarah di akhir abad katilu.

Pentingna kartografi sajarah

Eratosthenes of Cyrene mangrupikeun jalma anu ngitung ukuran meridian Bumi. Ieu di dieu sareng kumaha dimungkinkeun pikeun ngahontal presisi anu masihan dorongan anu luar biasa pikeun géografi. Hatur nuhun kana itungan ieu, studi matématika sareng gastronomis tiasa dimimiti, ngumpulkeun sadaya karya anu sateuacanna. Di dieu ditekenkeun yén bumi mangrupikeun dunya sareng dua kutub sareng khatulistiwa. Desain bumi sareng konfigurasi na didesain dina garis lintang sareng bujur, misahkeun kana lima zona: dua zona tiis, dua zona sedeng anu sanés sareng zona haneut.

Kuring ngagabungkeun desain ieu sareng dasar méridian dumasar kana modél eksperimen kumargi duanana garis meuntas di Rhodes. Rhodes mangrupikeun pulau anu bakal janten pusat kartografi sareng titik rujukan pikeun sakumna dunya anu dicicingan. Dinten ieu meridian enol ngaliwat London. Eratosthenes sanggup ngarengsekeun peta ku ngagambar sababaraha paralel anu ngalangkungan lokalitas pituduh na meridian. Éta ogé tumut kana meridian anu pakait sareng kota-kota anu kasohor atanapi kasohor. Anjeunna hoyong tiasa ngarobih visi hiji-dimensi perjalanan sareng konfigurasi dua-dimensi anu langkung modéren.

Cartografi sajarah ngagambarkeun Eratosthenes salaku bek pikeun kabiasaan di sadaya zona sedeng na éta disimpulkan yén mungkin balayar ti Hispania ka India wawatesan sareng Afrika. Ieu mangrupikeun salah sahiji prestasi anu paling pikaresepeun anu mimiti pangaruh kartografi sajarah. Teras dina Abad Pertengahan, sareng lahirna agama sareng Kristen, kapercayaan yén bumi datar ngarobah sadaya kartografi.

Kiwari, dinten ayeuna, berkat satelit kami gaduh pandangan lengkep ngeunaan planét urang, janten kami gaduh kartografi anu paling akurat anu tiasa aya.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan kartografi sajarah sareng pentingna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.