kapunahan massal

dinosaurus

Planét urang gaduh langkung ti 4.500 juta taun évolusi. Sapanjang waktos ieu aya rupa-rupa parobahan anu nyababkeun seueur spésiés anu punah. période ieu tina kapunahan massal aranjeunna henteu anyar pikeun planét bumi. Unsur ieu culminated dina ampir sakabéh spésiés hadir dina waktu éta.

Dina artikel ieu kami baris ngabejaan Anjeun sagalana nu peryogi kauninga ngeunaan extinctions massal, ciri maranéhanana sarta pentingna aranjeunna geus miboga pikeun sajarah planét.

Naon anu kapunahan massal

kapunahan massal dunya

Mimitina, urang kedah terang yén spésiés janten punah nalika henteu aya spésimén anu tinggaleun di mana waé pangeusina anu tiasa baranahan sareng ninggalkeun turunan. Ayeuna, kapunahan massal mangrupikeun salah sahiji tina tilu jinis kapunahan anu aya. Hayu urang tingali di dieu naon anu disebut sareng naon bédana:

  • Pupusna latar: aranjeunna lumangsung sacara acak dina sakabéh biomes sarta laun ngaleungit.
  • Kapupusan Massal: hasilna ngurangan dramatis dina jumlah spésiés nu nyicingan wewengkon géografis sarta lumangsung salila periode waktu nu tangtu.
  • kapunahan massal catastrophic: aranjeunna lumangsung instan dina skala global, sarta salaku hasilna, biodiversiti spésiés turun drastis.

Nyababkeun punah masal

kapunahan massal

Sanggeus maca bagian saméméhna, Anjeun bisa jadi wondering naha kapunahan massal kajadian atawa naon ngabalukarkeun kapunahan massal spésiés. Aya seueur alesan kunaon spésiés ngaleungit, tapi ieu sababaraha diantarana.

alesan biologis

Ieu tempat maranéhna datang kana antrian ciri spésiés jeung kamungkinan endemisme jeung kompetisi antara aranjeunna. Ku cara kieu, spésiés tangtu, utamana spésiés invasif dina wewengkon maranéhanana, bisa mindahkeun batur tur ngajalankeun aranjeunna ka punah. Mindeng leungit latar tukang lumangsung pikeun jenis ieu alesan.

alesan lingkungan

Alesan lingkungan ngawengku: parobahan suhu, parobahan permukaan laut, parobahan dina siklus biogéokimia, gerakan lempeng, téktonik lempeng, jsb. Dina hal ieu, lamun spésiés teu bisa adaptasi jeung kaayaan hirup anyar, éta doomed ka punah. Pikeun bagian na, aktivitas vulkanik ogé mangrupa bagian tina sabab lingkungan anu mindeng ngakibatkeun kapunahan massal.

sabab extraterrestrial

Kami henteu ngarujuk ka Mars atanapi UFO, tapi kana dampak astéroid sareng meteorit dina permukaan Bumi. Dina kasus husus ieu, kapunahan lumangsung nalika jeung sanggeus dampak, sabab sanggeus dampak maranéhna ngabalukarkeun parobahan dina komposisi atmosfir, diantara épék séjén. Ku sabab kitu, punah massal anu dahsyat lumangsung, sapertos punah dinosaurus anu dipercaya parantos kajantenan.

sabab jieunan manusa

Éta sabab-sabab anu sagemblengna disababkeun ku kabiasaan manusa. Salaku conto, tatanén, pertambangan, ékstraksi minyak jeung kehutanan, polusi lingkungan, bubuka spésiés aheng, moro jeung trafficking spésiés liar sarta pemanasan global sababaraha masalah lingkungan diwanohkeun ku manusa kana ékosistem nu undoubtedly bakal ngakibatkeun punah spésiésna.

kapunahan massal dina sajarah Bumi

météorit

Dupi anjeun ngabayangkeun sabaraha extinctions masal geus lumangsung sapanjang sajarah Bumi? Tangtu aya lima kapunahan massal. Malah loba élmuwan nyebutkeun yén urang ngalaman kapunahan massal kagenep. Dina bagian ieu, urang bakal ngabejaan Anjeun nu jaman géologis, sabaraha lila, jeung naha unggal kapunahan massal lumangsung.

kapunahan Ordovician-Silurian

Punah masal munggaran lumangsung ngeunaan 444 juta taun ka tukang. Diperkirakeun yén éta lumangsung antara 500.000 sareng 1 juta taun, sahingga langkung ti 60% spésiésna punah. Aya sababaraha téori ngeunaan naon anu nyababkeun punah ieu, anu pangkuatna nyatakeun yén ledakan supernova nyababkeun parobahan dina permukaan laut sareng lapisan ozon.

kapunahan Devonian-Carboniferous

Éta kajadian kira-kira 360 juta taun ka tukang sareng langkung ti 70% spésiésna punah. Kajadian punah, anu lumangsung 3 juta taun, diduga dimimitian ku bitu mantel bulu, plumes jero handapeun kerak Bumi anu asalna ti titik panas sarta belts vulkanik.

kapunahan Permian-Triasik

Kajadian ieu lumangsung kira-kira 250 juta taun ka tukang jeung lumangsung sajuta taun. dina kasaimbangan, 95% spésiés laut jeung 70% spésiés darat geus leungit. Anu pasti sababna teu kanyahoan, tapi diperkirakeun disababkeun ku kagiatan vulkanik, gas anu dileupaskeun tina inti Bumi, sareng tabrakan astéroid.

kapunahan Triasik-Jurasik

260 juta taun ka tukang, kajadian kapunahan masal jutaan taun ieu ngaleungitkeun 70% spésiés. Téori-téori anu ngécéskeun naon sababna kalebet pecahna Pangea sareng letusan vulkanik berturut-turut.

Cretaceous - kapunahan tersiér

Éta kajadian 66 juta taun ka tukang sareng sigana mangrupikeun acara kapunahan massal anu paling kasohor, sabab spésiés dinosaurus anu nyicingan bumi parantos punah. Aya sababaraha téori pikeun ngajelaskeun naha, lolobana dumasar kana aktivitas vulkanik luhur sarta pangaruh astéroid badag. The peculiarity tina acara ieu nya éta maéhan teu ngan dinosaurus, tapi nepi ka leuwih ti 70% tina spésiés, sarta eta ngan lumangsung hiji diperkirakeun 30 poé.

kapunahan massal Holocene atawa kapunahan massal kagenep

kapunahan masal sato

Kajadian tinangtu ieu nyababkeun seueur kontrovérsi, sanés ngan ukur bakal kajantenan langsung, tapi kusabab alesanana ngan ukur didamel. kanyataan nyaéta laju punahna spésiés beuki ningkat ti saprak kamekaran kagiatan manusa, contona, mamalia punah dina laju 280 kali leuwih luhur ti normal. Sajaba ti éta, diperkirakeun yén spésiés nu geus punah dina dua abad panungtungan (200 taun) kudu punah dina 28.000 taun. Kusabab ieu, malah langkung jelas yén urang nyanghareupan kapunahan massal anu kagenep.

Pikeun ngalengkepan pamahaman kami ngeunaan kapunahan massal ieu dina sajarah Bumi, kami geus disadiakeun hiji timeline kapunahan massal di handap.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan kapunahan massal sareng akibatna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Fransisco cenahna

    Repetitive sarta pernah leungiteun transendence terus ayeuna, salawasna ninggalkeun jiwa urang ditandaan na ecstatic, salawasna tetep dina pikiran continuity tina warta ieu sareng hatur nuhun comrades