Gelombang panas

Térmométer

unggal taun aya sakitar 30 dinten dimana perlindungan tina panonpoe janten langkung kabutuhan tibatan pilihan. Salami waktos éta, suhu anu saé pisan dugi ka hoyong nyéépkeun waktos dinten di pantai atanapi jalan-jalan di gunung, tangtosna, teras-terasan nyayogikeun panonpoé, sabab upami henteu anjeun tiasa tungtungna nundutan.

Usum ieu katelah Canicula, sareng ngalir antara 15 Juli sareng 15 Agustus. Tapi timana nami na? Sareng naha éta waktos anu paling haneut dina sataun?

Sajarah Canicula

Sirius

Bentangna Sirius (di kénca).

Sababaraha rebu taun ka pengker, khususna 5.300, usum panas paling panas di taun éta saluyu sareng naékna celiac rasi Canis Major, sareng ogé naékna bintang Sirius. Tapi kanyataanna nyaéta jaman ayeuna ieu sanés masalahna. Nyatana, kusabab ayana sumbu Bumi, Sirius némbongan salaku bintang anu paling caang di awal Séptémber, sedengkeun periode anu paling haneut dimimitian tanggal 21 Juni.

Timana nami na?

Istilahna asalna tina tiasa o canis dina basa Latin hartosna 'anjing'. Éta ngarujuk kana konstelasi Canis Major, kumargi bintang Sirius (ogé katelah "The Scorcher" mangrupikeun cahaya paling caang di langit wengi nalika waktos anu paling panas di Hémisfér Kalér. Bahkan ungkapan "anjing nuju dinten katukang" tiasa dikaitkeun sareng istilah ieu.

Naha période kanikuler paling panas?

Urang panginten panginten periode anu paling haneut dina sataun mimiti tanggal 21 Juni di Hémisfér Kalér sareng tanggal 21 Désémber di Hémisfér Kidul, kalayan solstis usum panas, tapi kanyataanna henteu. Kunaon Ku sababaraha rupa faktor: kacenderungan sareng rotasi planet bumi nyalira, radiasi panonpoé sareng pangaruh laut.

Planét, sakumaha urang terang, salian ti ngahurungkeun nyalira, ogé tilts rada. Kalayan solstis usum panas, sinar panonpoé ngahontal kami langkung lempeng, langkung langsung, tapi laut tetep ngagaduhan suhu anu haneut; Salajengna, bumi nembé ngan ukur nyerep panas. Kusabab kitu, pikeun sababaraha minggu anjeun tiasa lumayan di luar, saprak laut nyegerkeun suasana. Tapi ieu henteu lami. Dugi ka 15 Juli atanapi langkung, cai sagara bakal parantos haneuteun pikeun nangkal 30 dinten panas anu kuat.

Di daérah anu iklimna buana, pangaruhna kirang diucapkeun, jadi suhu maksimal naék tadi. Sabalikna, di tempat-tempat anu iklimna sedeng, khususna di daérah basisir, lumayan karaos.

Naha gelombang panas sami sareng gelombang panas?

Usum panas

Kusabab usum anu paling panas, urang tiasa nyebat gelombang panas ... tapi ieu moal leres-leres leres. Gelombang panas ngarujuk kana 30 dinten nalika panonpoe langkung kuat, tapi gelombang panas mangrupikeun fenomena meteorologis anu dicirikeun ku ieu:

  • Suhu minimum sareng maksimum anu luhur langkung luhur tina rata-rata anu kacatet di daérah pikeun tanggal anu dimaksud. Éta bakal gumantung kana daérah naha suhu dianggap "normal" atanapi "luar biasa". Salaku conto, di kota sapertos Córdoba nilai 37ºC dina bulan Agustus dianggap normal, tapi di Valladolid tiasa nyarios ngeunaan gelombang panas.
  • Durasi sahenteuna 4 dinten. Suhu tetep tetep langkung luhur tibatan rata-rata pikeun sababaraha dinten, sabab dina hiji dinten awak manusa boro-boro perhatosan akibat panas; Di sisi anu sanésna, upami éta mangrupikeun fenomena anu tahan, bumi, aspal, sadayana overheats, nyababkeun urang kedah ngarobih rutinitas atanapi kabiasaan dugi ka pas.
  • Gelombang panas mangaruhan sababaraha propinsi, sahenteuna. Nalika suhu anu saé pisan didaptarkeun di hiji kota, teu aya disebatkeun yén gelombang panas parantos kajantenan di dinya, sabab pikeun kajadian ieu kedahna mangaruhan kota sareng kota sanésna ogé. Gelombang 2003 khususna hese justru kusabab kapanjanganana, kumargi éta mangaruhan ampir sadayana Éropa. Di Denia, salaku conto, dina 2 Agustus aranjeunna ngagaduhan 47,8ºC.
  • Hanjakal, fenomena ieu tiasa nyababkeun maotna jalma langkung lemes, sapertos murangkalih atanapi sepuh. Salaku conto, saatos gelombang 2003, jumlahna aya 14.802 urang maot di sapanjang buana, anu ngagambarkeun 55% langkung seueur.

Janten, épisode gelombang panas nembongan dina mangsa anu katelah gelombang panas, tapi henteu kajantenan unggal taun (ieu beuki jarang, kusabab pemanasan global).

Kumaha carana ngatasi panas

Usum panas di padesaan

Suhu anu luhur, utamina nalika ngalangkungan 30ºC, bakal maksa urang nyandak sababaraha tindakan pikeun neraskeun dinten ka dinten urang. Cara anu paling saé pikeun ngungkulanana nyaéta nginum loba cai (minimum 2l / dinten), tuang hampang, kadaharan seger (sapertos salad sareng buah sapertos), sareng jaga duanana bumi sareng tempat damel ditambalan.

Dupi anjeun kantos nguping gelombang panas?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Pendapat cenahna

    «Urang tiasa mikir yén periode anu paling haneut dina sataun mimiti tanggal 21 Juni (…)«: mikirkeun hal éta, urang tiasa mikir yén dinten anu paling panas nyaéta 21 Juni, kusabab éta nyaéta dinten anu pangpanjangna, sareng ti saprak éta turun tina suhu janten dinten anu paling pondok. Sanaos sakumaha anu parantos dijelaskeun, ieu sanés kitu. Hal anu sami kajadian dina tanggal 21 Désémber, anu sanaos siang kalayan kirang sinar matahari (di beulahan bumi kalér), nyaéta nalika usum salju dimimitian sareng biasana henteu tiis sapertos Januari, nalika dinten-dinten na langkung panjang.