Naon kalembaban sareng kumaha cara ngukur na?

Cai turun kana gelas

Asor nyaéta jumlah uap cai anu aya dina atmosfir. Éta maénkeun peran anu penting pisan dina pembentukan awan; nyatana, upami teu aya uap cai, éta moal tiasa ngabentuk.

Sababaraha jinis dibédakeun, anu diperyogikeun pikeun terang upami anjeun hoyong langkung seueur terang ngeunaan iklim daérah, atanapi perkawis cuaca dina dinten anu tangtu. Hayu urang terang langkung seueur perkawis anjeunna.

Naon kalembaban?

Hujan dina jandéla

Mangrupikeun salah sahiji topik paguneman anu biasana timbul nalika badé hujan atanapi parantos parantos, atanapi nalika usum panas upami urang cicing atanapi aya di hiji pulau atanapi caket basisir. Ogé timbul, kumaha ogé, dina usum salju, khususna di nusantara: langkung luhur tingkat kalembabanna, langkung tiis na sigana. Nyatana, kuring tiasa ngawartosan anjeun yén di daérah kuring anjeun sering nguping jalma nyarios seueur yén, kumaha teuing anjeun dangdanan, anjeun raos pisan, tiris pisan (sareng suhu minimumna ngan ukur -1ºC! Lucu, leres?).

Tapi naon anu leres na? Ogé. Éta henteu langkung ti jumlah uap cai dina hawa. Éta ogé katelah kalembaban ambient.

Aya sababaraha jinis: dahareun, taneuh, tapi dina meteorologi urang ngan resep kana hiji, nyaéta hawa.

Naon kalembaban hawa?

Éta jumlah uap cai anu dikandung ku hawa. Penting pisan pikeun meunteun kanyamanan termal tina mahluk hirup. Salaku tambahan, éta gunana sabab éta dipaké pikeun meunteun kapasitas hawa pikeun ngejat Uap tina kulit; Sareng saolah-olah éta henteu cekap, hatur nuhun kana kalembaban pepelakan tiasa ngembangkeun tanpa masalah.

Uap cai ngagaduhan kapadetan langkung handap tibatan hawa, janten hawa anu lembab, nyaéta hawa anu campuran udara sareng uap cai, kirang kandel tibatan hawa garing. Bahan-bahan ieu, nalika dipanaskeun, kaleungitan kapadetan sareng naék kana atmosfir, dimana suhu turunna sakitar 0,6ºC unggal 100 méter, janten gumantung kana suhuna, hawa éta bakal gaduh uap cai langkung atanapi kirang.

Janten, upami aranjeunna dugi ka daérah anu tiis, awan bakal kabentuk, boh tina tetesan cai atanapi kristal és, anu sakali-kali sasarengan beuratna dugi ka katarik kana taneuh ku gaya gravitasi Bumi, janten tumiba dina bentuk hujan atanapi salju.

Hygrometer

Kalembaban dikedalkeun pisan ku kalembaban anu mutlak, khusus atanapi relatif ku kalembaban relatif.

  • Leres pisan: Éta mangrupikeun jumlah uap cai anu kapendakan per unit volume hawa dina hiji lingkungan. Uap cai biasana diukur dina gram sareng volume hawa dina méter kubik. Ku ngukurna, anjeun tiasa nyaritakeun sabaraha uap dina hawa. Éta dikedalkeun dina g / m3.
  • Husus: Éta jumlah Uap ku beurat anu diperyogikeun pikeun jenuh hiji kilogram hawa garing, atanapi, naon anu sami: gram uap cai anu ngandung 1kg hawa garing. Éta dikedalkeun dina g / kg.
  • Baraya: Éta hubungan antara jumlah uap cai nyata sareng naon anu kedah dikandungna pikeun jenuh dina suhu anu sami. Éta dikedalkeun dina perséntase.

Sakumaha diukur?

Méter uap nyaéta hibrometer, alat anu digunakeun dina meteorologi pikeun ngukur tingkat asor hawa dina atmosfir. Hasilna dikedalkeun dina perséntase, sareng aya dua jinis:

  • Analog: menonjol pikeun akurat pisan, sabab ngadeteksi parobihan dina kalembaban ampir langsung. Tapi ti waktos ka waktos aranjeunna kedah dikalibrasi, janten biasana henteu ngical seueur.
  • digital: diginary ogé akurat, sanaos rada kirang. Aranjeunna henteu peryogi pangropéa naon waé, sareng ogé siap dianggo pas anjeun ngagaleuh.

Asor sareng hawa tiis

Sensasi termal, nyaéta réaksi awak urang kana kaayaan cuaca, bénten-bénten gumantung kana suhu, kumaha langit, luhurna permukaan laut dimana urang, angin, sabaraha jauhna laut, sareng ogé kalembaban relatif. Salaku conto, sanajan langit jelas, upami térmométer nunjukkeun 20ºC sareng kalembaban 5%, urang bakal ngagaduhan sénsasi 16ºC. Sabalikna, upami aya suhu nyata 33ºC sareng kalembaban 80%, sensasina bakal 44ºC.

Sakumaha urang tingali, beuki luhur persentase, beuki panas urang bakal gaduh; sareng handapna langkung tiis, naha sabab sering nalika urang angkat ka tempat anu anyar urang katarajang suhu anu ditunjukkeun ku térmométer.

Sareng ieu urang parantos bérés. Kami arepkeun anjeun parantos diajar seueur perkawis topik anu pikaresepeun sareng sapopoe ieu salaku asor.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

3 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   José Gregorio Camargo cenahna

    Pos anu Saé, kuring hoyong langkung terang.

  2.   Paula Andrea cenahna

    Nuhun, lami pisan kuring panasaran kumaha kalembaban mangaruhan iklim anu béda.

    1.    Monica sanchez cenahna

      Hatur nuhun, Paula Andrea, parantos masihan koméntar 🙂. Kami bungah yén éta parantos ngalayanan anjeun. Sambutan.