Margaret Salas

Panaliti Margarita Salas

Dina dunya sains sareng panilitian, aya awéwé anu maju pisan sareng ngaléngkah. Salah sahijina nyaéta Margaret Salas. Babarengan sareng salakina, anjeunna ngamimitian ngembangkeun biologi molekular di Spanyol. Panilitian na parantos fokus kana virus baktéri Phi29 sareng parantos ngantepkeun kami terang kumaha jalanna DNA. Hatur nuhun kana instruksi na kami terang yén éta dirobah kana protéin sareng kumaha protéinna saling pakait sareng ngawangun virus fungsional.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadayana biografi sareng sumbangan ilmiah Margarita Salas.

Biografi Margarita Salas

Élmuwan Spanyol

Kitu ogé, awéwé ieu ngartikeun dirina salaku jalma anu saderhana sareng rajin. Anjeunna pameget lukisan modern sareng patung. Diantara kahadéanna anjeunna kedah jujur ​​sareng bentang anu dipikaresepna nyaéta laboratorium di tukangeun padesaan Asturian. Anjeunna salawasna nyatakeun yén laboratorium éta dimana anjeun tiasa hilap deui sakumna dunya. Anjeunna lahir di 1938 di kota di basisir Asturian anu disebut Canero. Perkawis latihan anjeun, kolotna jelas pisan yén murangkalihna kedah kuliah.

Anjeunna henteu ngagaduhan jinis diskriminasi ngeunaan lanceukna, kusabab éta tilu sadulur. Margarita Salas asup ka sakola pikeun biarawati dina yuswa tilu taun sareng neraskeun dugi ka réngsé SMA. Di pusatna aranjeunna ngagaduhan latihan anu cukup lengkep pikeun humaniora sareng sains. Sanaos anjeunna resep duanana, anjeunna mimiti langkung jero kana latihan élmu. Anjeunna milih angkat ka Madrid pikeun diajar kursus selektif anu kalebet fisika, kimia, matématika, biologi sareng géologi. Sadaya mata pelajaran ieu kedah diliwatan supados kéngingkeun gelar kimia.

Margarita henteu sumanget ngeunaan géologi sareng henteu meryogikeun cabang ieu pikeun tiasa ubar. Sagala hal anu diulikna ngamungkinkeun anjeunna ngalakukeun duanana studi sareng anjeunna tungtungna mutuskeun élmu kimia. Éta mangrupikeun pilihan anu saé, kumargi anjeunna ningali kagumbiraan nyéépkeun waktos di lab kimia organik. Salah sahiji frasa na anu paling terkenal nyaéta «Panggeroan ilmiah henteu lahir, éta didamel».

Margarita Salas pendak sareng Severo Ochoa sareng anjeunna nyarankeun yén anjeunna ngiringan anjeunna kana konperénsi dina panyilidikan. Dina biantara ieu ku para ahli, tindakan sanés pikeun biokimia. Dina taun kaopat gelar éta anjeunna patepung sareng anu bakal janten cinta hirupna anu disebut Eladio Viñuela. Anjeunna mangrupikeun jalma anu cerdas, ganteng sareng pikaresepeun anu gaduh seueur minat. Dina waktos éta gelar éta pisan deskriptif sareng salakina Eladio resep genetika. Duanana silih resep langsung sareng di akhir gelar janten kabogoh.

Studi sareng panilitian

kamar margarita

Eladio mimiti ngudag gelar doktor di genetika di pusat riset biologis anu sami sareng anjeunna. Nanging, anjeunna sadar yén jinis genetika anu nuju diulikna saleresna mangrupikeun anu paling dipikaresepna. Anjeunna resep kana genetika anu langkung diadaptasi kana biokimia, inti tina kajian anu langkung molekular. Akibatna, anjeunna nyungkeun anjeunna ngadamel skripsi babarengan. Aranjeunna nikah di 1963 sareng aranjeunna tiasa ngalaksanakeun tésis berkat dasawarsa anu diwangun ku 12000 pesétas lami.

Dina kasimpulan sadaya padamelan anu dikembangkeun di laboratorium Sols, aranjeunna mutuskeun nuturkeun naséhat anu dipasihkeun Severo Ochoa. Aranjeunna ngalih ka laboratorium anjeunna di New York sareng aranjeunna tiasa ngawujudkeun kahoyongna kusabab beasiswa sareng dukungan kauangan anu dipasihkeun. Di laboratorium ieu, anjeunna henteu kantos ngaraos diskriminasi janten awéwé. Sadaya manuk beo ngagaduhan pangakuan anu pantes. Saatos sababaraha taun di laboratorium ieu aranjeunna mutuskeun balik ka Spanyol pikeun tiasa ngembangkeun biologi molekular di dieu. Aranjeunna sadar yén aranjeunna tiasa dipendakan di daérah anu minat ilmiah kirang teras henteu mungkin pikeun ditalungtik. Upami kaayaan sapertos kieu, aranjeunna bakal balik deui ka Amérika Serikat.

Patarosan penting anu mimiti diangkat nyaéta pilihan topik tina padamelan ngeunaan naon anu aranjeunna hoyong nalungtik sareng sateuacanna. Aranjeunna henteu ngan ukur maksad pikeun neraskeun sareng panyilidikan anu dilakukeun di laboratorium Ochoa, kumargi di Spanyol aranjeunna henteu tiasa bersaing sareng pusat ieu. Kukituna, aranjeunna milih phage Phi29, anu lumayan rumit sacara morfologis. Phage ieu lain ngan ukur virus anu nginféksi baktéri. Panilitian ieu sigana rada pikaresepeun, sabab éta mangrupikeun virus anu parantos nimbulkeun kontribusi munggaran dina genetik molekul dina lima puluhan.

Tujuan duanana nyaéta pikeun ngébréhkeun sadaya mékanisme anu dianggo virus pikeun morfogénesisna. Nyaéta, kumaha partikel virus kabentuk tina komponénna. Kami terang yén komponén utama nyaéta protéin sareng bahan genetik. Salain tina ngahontal tujuanana, aranjeunna peryogi modal asing. Nunjukkeun yén Spanyol henteu ngagaduhan artos kanggo panilitian, Severo Ochoa anjeunna ngagaduhan aranjeunna dana janten hiji-hijina panaliti di laboratorium anu aranjeunna kedah ngalengkepan sakedik-sakedik.

Kontribusi Margarita Salas kana élmu

panilitian sareng sains

Di Spanyol, Margarita Salas ngaraos diskriminasi kusabab janten awéwé. Di laboratorium anjeunna henteu ngagaduhan masalah sareng mahasiswa doktor, tapi ti luar laboratorium éta ngan ukur pamajikan Eladio Viñuela. Ieu sangar adil, sabab anjeunna ogé ngagaduhan jasa. Pikeun ngeureunkeun diskriminasi ieu, panilitian dimimitian taun XNUMXan ngeunaan virus muriang babi Afrika. Panilitian Phi29 sacara éksklusif di handapeun arahan Margarita. Ieu kumaha anjeunna tiasa nunjukkeun yén anjeunna sanggup ngalaksanakeun panilitian nyalira tanpa kedah Eladio sareng janten élmuwan anu namina nyalira sanés ngan ukur "pamajikan".

Éta dipikaterang yén éta mangrupikeun virus sareng éta sanés maénna pikeun manusa tapi éta nginféksi baktéri Bacillussubtilis. Hal munggaran anu tiasa dipanggihan berkat Margarita Salas nyaéta yén DNA ngagaduhan protéin ésénsial anu napel na tungtung na supados tiasa ngamimitian ngadua na. Ieu mangrupikeun kahiji kalina protéin sapertos kitu dipendakan aya dina DNA mahluk anu hirup. Sadaya ieu mangrupikeun papanggihan dina mékanisme énggal pikeun réplika bahan genetik. Hatur nuhun kana pamanggihan ieu, dimungkinkeun pikeun nganggo modél pikeun nganalisis virus anu sanés anu ogé ngagaduhan jenis protéin ieu. Sadaya pidéo ieu biasana langkung parah, tah sateuacanna ieu parantos cukup relevan.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Margarita Salas sareng biografi na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.