Naon kabur

Luncuran permukaan

Nalika urang nyarioskeun siklus hidrologis urang kedah ngabédakeun sababaraha kajadian anu mangrupikeun panyiri aliran cai. Salah sahiji kajadian ieu nyaéta kabur. Éta dipikaterang ku nami luncuran permukaan sareng mangrupikeun konsép anu ngajelaskeun aliran cai, hujan, salju atanapi cairan sanés dina taneuh. Bagéan ieu ngawangun potongan konci dina siklus cai.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun anjeun naon permukaan limpasan, kumaha pentingna sareng dimana ngahasilkeunana.

Naon permukaan limpasan

Nalika urang nyarioskeun permukaan kabur urang nyarios yén éta kajadian dina permukaan sareng éta lumangsung sateuacan ngahontal saluran sapertos walungan atanapi danau. Dina limpasan ieu urang mendakan seueur cai tina hujan sapertos cairan sanés tina pembuangan rereged. Nalika datang ka permukaan peluncuran, upami éta lumangsung sateuacan ngahontal saluran, éta disebat sumber non-titik. Upami sumber non-titik ieu ngagaduhan polutan ponggawa maka dikenal salaku polusi sumber non-titik.

Sakumna daérah anu tanggel waler pikeun ngahasilkeun saluran pamiciran cai limbah ieu janten cai taneuh sareng dasar sumber cai anu réa anu katelah saluran cai. Kami terang yén seueur pembuangan buatan manusa dihasilkeun tina pupuk kimia sareng tina pembuangan industri anu sanésna ka permukaan cai. Kusabab kitu, perlu dianalisis naha limpasan anu ngalir sapanjang lahan tiasa ngumpulkeun polutan anu aya dina taneuh. Rereged ieu tiasa janten minyak, péstisida, herbisida, inséktisida sareng pupuk, sareng anu sanésna.

Asal sareng generasi kabur

Sakumaha anu parantos urang sebatkeun sateuacanna, asal usulna kabur tiasa dihasilkeun ku présipitasi atanapi ku lebur salju, dinten ayeuna és dina glasier. Nalika lebur salju glasier lumangsung, nalika usum lebur sumping, biasana lumangsung ngan di daérah anu rada tiis. Runtuhan salju ieu biasana ngahontal puncak nalika usum semi nalika suhu naék. Glaciers lebur sapinuhna dina usum panas sareng ngahasilkeun aliran limpasan maksimal sareng aliran walungan kapangaruhan ku aranjeunna. Sadaya cai ieu tungtungna nambahan aliran walungan sareng erosi lahanna. Faktor anu nunjukkeun tingkat lebur salju atanapi glasier nyaéta suhu hawa sareng durasi kajadian radiasi panonpoé.

Kami nyarioskeun lebak di V nalika éta nyaéta lembah glasial saprak saprak éta sajumlah ageung aliran dikumpulkeun di walungan dina waktu anu singget. Ngan dina usum cair kami mendakan aliran di walungan anu cukup kuat pikeun ngikis sareng ngarobih lahan. Di sisi anu sanésna, nalika urang nyarioskeun lebak anu ngawangun U, urang nyarioskeun ngeunaan lebak konvensional. Formasi ieu disababkeun yén aliran aliran walungan tetep sapanjang taun. Dina kasus ieu urang ogé ngagaduhan waktos kirang aliran cai nalika usum panas.

Daérah gunung anu luhur ngagaduhan aliran anu naék dina dinten anu cerah sareng ngirangan dina dinten mendung kumargi radiasi surya anu kirang. Di daérah anu teu aya salju cai limpasan asalna tina présipitasi. Kedah disebatkeun yén henteu sadayana curah hujan ngahasilkeun limpasan. Hujan kabuyutan dihasilkeun nalika taneuh henteu tiasa nyimpen seueur cai kusabab hujan ageung.

Salaku conto, aya taneuh anu lami pisan di Australia sareng Afrika Kidul dimana ayana akar proteoid. Akar-akar ieu padet pisan sareng ngagaduhan seueur buuk anu sanggup nyerep cai hujan ageung. Kukituna, hese aya cai limpasan sabab sanggup nyerep hujan ageung. Salaku tambahan, kedah aya kamungkinan handap pikeun épaporasi pikeun permukaan limpasan janten langkung lami.

Aliran cai darat kalayan kaleuleusan panyusupan

Aspék penting anu kedah diperhatoskeun dina limpasan permukaan nyaéta prosés panyusupan. Mangrupikeun prosés anu nyusupkeun cai kana bagian bawah bumi. Di dieu cai disimpen dina akuifer sareng dijantenkeun sumber cai. Ampir baskom sagala aya toko cai bawah tanah leutik. Resapan ieu jarang lumangsung di daérah gersang sareng semi gersang dimana intensitas présipitasi langkung luhur sareng tingkat resapan langkung handap kusabab waterproofing permukaan.

Aya ogé jumlah anu langkung ageung tina permukaan sareng tingkat resapan anu langkung handap dina taneuh anu diaspal. Aspék sanésna nyaéta aliran overland anu langkung-jenuh. Ieu mangrupikeun kaayaan anu lumangsung sahingga aya limpasan permukaan anu langkung ageung. Dina hal ieu, taneuh jenuh dina cai sareng baskom parantos disimpen saloba mungkin. Dina kasus ieu, limpahan permukaan langkung seueur bakal kajadian kusabab seueur hujan. Tingkat kalembaban dina taneuh ogé mangrupikeun faktor anu mangaruhan sabaraha lami pikeun taneuh janten jenuh. Langkung seueur uap taneuhna, langkung gancang na bakal jenuh ku cai. Hasilna, anjeun tiasa nyimpen kirang cai sareng akhirna nyiptakeun langkung seueur permukaan.

Dampak manusa kana limpasan permukaan

Kabur kota

Peryogi dicatet yén manusa mangaruhan pisan kana jumlah aliran cai anu aya. Sareng éta urang teras-terasan nyiptakeun permukaan anu tahan cai sapertos aspal sareng gedong. Waterproof ieu hartosna yén cai henteu tiasa nyusup kana akuifer. Daripada cai nyulusup kana taneuh, cai maksa langsung kana aliran atanapi saluran pembuangan dimana aya érosi sareng sedimentasi anu langkung ageung. Kaayaan ieu anu nyababkeun banjir di kota.

Ngaronjatna luncuran permukaan ngirangan ngeusi cai jero taneuh sareng nurunkeun méja cai. Ieu kaayaan anu aranjeunna ngageuhgeuhkeun usum halodo khususna pikeun bidang tatanén sareng sadaya jalma anu gumantung kana sumur cai. Salaku tambahan, kana kaayaan ieu kedah ditambihan ayana polutan antropogenik anu leyur dina limpasan permukaan anu mangaruhan kasihatan masarakat. Beban polutan ieu tiasa ngahontal cai di walungan, situ sareng sagara sareng ngotoran cai na.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan limpasan permukaan.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.