Pangasaman Samudra Arktik ngancam pangeusina

Sagara Arktik

Salaku akibat tina pemanasan global, sagara mimiti kaasaman, ngabahayakeun salamet rébuan spésiés laut. Prosés ieu parantos dugi ka Samudra Arktik kulon, anu tiasa mangaruhan kerang sareng sato sanés anu diandelkeun ku warga numutkeun panilitian anu dilakukeun ku NOAA sareng kolaborator sanésna, sareng dimuat dina jurnal Nature Climate Change.

Panilitian anyar ieu nunjukkeun yén antara taun 1990 sareng 2010, jero cai asem naék ningkat ti sakitar 99 méter handapeun permukaan janten langkung ti 244 méter.

Nalika laut nyerep karbon dioksida, cai janten asam. Ku ngalakukeun éta, sato cangkang anu cicing di dinya, sapertos kerang atanapi kéong laut, henteu tiasa ngawangun "tameng" na sapertos anu kedahna; tah ku jalanna waktos aranjeunna ngaleuleuskeun. Sareng, nalika aranjeunna ngaleuleuskeun, populasi manusa anu cicing di Arktik bakal ngalaman masalah mendakan katuangan.

Numutkeun ka panulis ko-panulis Wei-Jun Cai ti Universitas Delaware, "Samudra Arktik mangrupikeun lautan munggaran anu ningali kanaékan asupan anu gancang sareng ageung, sahenteuna dua kali langkung gancang tibatan anu dititénan di Pasipik atanapi sagara Atlantik.".

Grafik kaasaman Samudra Arktik

Gambar - Tammy Beeson, Universitas Delaware

Analisis data Samudra Arktik sareng simulasi modél nunjukkeun yén ningkatna aliran cai ti Pasipik ka Arktik nalika usum salju, disetir ku pola sirkulasi sareng és laut dina usum panas, utamina jawab ékspansi Arktik.

Dina taun-taun ayeuna, és laut ngalembereh ngamungkinkeun langkung seueur cai ti Pasipik ngalir kana Samudra Arktik sareng akumulasi, naékna tingkat karbon dioksida anu luhur. Nanging, pH cai arktik turun.

Anjeun tiasa maca pangajian di dieu (Éta dina basa Inggris).


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.