Jenis taneuh

jenis taneuh anu aya

Dina ékosistem anu béda-béda planét urang aya seueur jinis taneuh nu gumantung kana kaayaan lingkungan kayaning iklim, vegetasi, curah hujan, rezim angin jeung lima faktor nu ngabentuk taneuh: iklim, induk batu, relief, waktu jeung organisme nu hirup di dinya.

Dina artikel ieu kami baris ngabejaan Anjeun tentang tipena béda taneuh anu aya, ciri na pentingna.

Harti taneuh sareng komponenana

jinis taneuh

Taneuh mangrupa bagian permukaan kulit bumi anu aktip sacara biologis, balukarna tina disintegrasi batuan atawa parobahan fisik jeung kimia sarta sésa-sésa kagiatan biologis anu netep di dinya.

Sakumaha didadarkeun di luhur, unggal daérah di dunya ngagaduhan jinis taneuh anu béda-béda. Ieu kusabab faktor formasi taneuh robah sapanjang rohangan. Salaku conto, iklim sakabeh bumi béda, rupa bumi béda, mahluk nu hirup di dinya ogé béda, jsb. Janten taneuh lalaunan sareng laun-laun ngarobih strukturna nalika urang ngaliwat ékosistem anu béda.

Taneuh diwangun ku rupa-rupa komponén kayaning batu, keusik, liat, humus (decomposing zat organik), mineral, jeung unsur séjén dina babandingan variatif. Urang tiasa ngagolongkeun komposisi taneuh dina:

  • zat anorganik kawas keusik, liat, cai jeung hawa, hehehehe
  • Bahan organikkayaning sésa-sésa tutuwuhan jeung sasatoan.

Humus nyaéta sakabéh bahan organik nu geus decomposed nu ngajadikeun taneuh subur. Tina daun garing dugi ka bangkai serangga, aranjeunna mangrupikeun bagian tina humus taneuh. Ieu kapanggih dina lapisan luhur, sarta babarengan jeung sababaraha mineral, robah warna ka warna konéng-hideung, nu mere eta gelar luhur kasuburan.

sipat taneuh

pastis

Taneuh béda-béda dina sipat fisik, kimia, sareng biologisna.

Sipat fisik

Tékstur nangtukeun proporsi partikel mineral tina sababaraha ukuran anu aya dina taneuh. Struktur nyaéta cara partikel taneuh ngahiji pikeun ngabentuk agrégat. Kapadetan mangaruhan distribusi vegetasi. Taneuh anu padet tiasa ngadukung langkung seueur pepelakan. Suhu ogé mangaruhan distribusi vegetasi, khususna dina jangkungna. Warnana gumantung kana komposisina sareng parobihan ku eusi Uap taneuh.

Sipat kimia

  • Kapasitas tukeur: Éta kamampuan taneuh pikeun tukeur liat sareng humus, anu nyayogikeun gizi pikeun pepelakan ku cara nyerep partikel mineral.
  • kasuburan: nyaéta jumlah gizi anu aya pikeun pepelakan.
  • pH: Kaasaman, nétralitas atanapi alkalinitas taneuh. Engké urang bakal nempo kumaha carana ngarobah pH taneuh.

sipat biologis

Di dieu urang bisa manggihan jenis organisme nu hirup di dinya, kaasup baktéri, fungi jeung sato lianna. Sato ogé ngalaksanakeun fungsina dina taneuh, gumantung kana diet, kagiatan, ukuran, jsb.

Jenis taneuh

andosol

Jenis batu anu asalna tina taneuh, fitur topografi wewengkon, cuaca, iklim, jeung organisme nu nyicingan eta mangrupakeun lima faktor utama nu nangtukeun jenis taneuh.

Dumasar kana faktor-faktor anu ngabentuk taneuh ieu, urang nyebarkeun jinis taneuh ieu ka sakuliah dunya:

Taneuh keusik

Sakumaha ngaranna nunjukkeun, taneuh keusik kabentuk utamana tina keusik. Jinis struktur ieu, kusabab porositas anu luhur sareng agrégasi anu rendah, henteu nahan Uap, nu ditarjamahkeun kana eusi organik low na. Ku alatan éta, taneuh ieu goréng sareng henteu cocog pikeun penanaman di dinya.

lanté kapur

Taneuh ieu ngandung loba uyah kalsium. Aranjeunna biasana bodas, garing sareng gersang. Jenis batu anu seueur di ieu taneuh nyaéta batu kapur. Jadi tahan nu teu ngidinan tatanén sabab tutuwuhan teu nyerep gizi kacida alusna.

Lantai baseuh

Taneuh ieu disebut ogé taneuh hideung sabab beunghar ku bahan organik anu buruk, anu ngawarnaan taneuh hideung. Warnana poék sareng nahan seueur cai, janten idéal pikeun tatanén.

lempung

Ieu lolobana liat, rupa-grained, sarta yellowish dina warna. Taneuh jenis ieu nahan cai ku ngabentuk balong sareng tiasa cocog pikeun tatanén upami dicampur sareng humus.

taneuh batu

Sakumaha ngaranna nunjukkeun, aranjeunna pinuh ku batu jeung batu sagala ukuran. Kusabab teu gaduh cukup porosity atanapi perméabilitas, éta henteu nahan Uap ogé. Ku alatan éta, éta henteu cocog pikeun tatanén.

lanté dicampur

Éta taneuh antara keusik sareng liat, nyaéta, dua jinis taneuh.

Kumaha ngarobih pH taneuh

Kadang-kadang taneuh urang asam teuing atawa basa pikeun ngarojong vegetasi jeung/atawa pepelakan urang hayang tumuwuh.

Nalika urang hoyong ngarobih pH taneuh basa supados langkung asam, urang tiasa nganggo metode ieu:

  • Walirang tipung: pangaruh slow (6 ka 8 bulan), tapi leuwih dipaké sabab pisan mirah. Tambahkeun 150 nepi ka 250g/m2 jeung campur jeung taneuh jeung ngukur pH ti jaman ka jaman.
  • Ferric sulfat: Éta gaduh pangaruh anu langkung gancang tibatan walirang, tapi kedah diukur pH sabab urang tiasa ngirangan ka tingkat anu teu perlu. Dosis pikeun nurunkeun pH ku 1 derajat nyaéta 4 gram ferric sulfat per liter cai.
  • gambut emas: pH na pisan asam (3,5). Urang kudu dump 10.000-30.000 kg/ha.
  • Sabalikna, upami urang hoyong ngarobih pH taneuh asam supados langkung basa, urang kedah nganggo:
  • kapur taneuh: Anjeun kedah nyebarkeun sareng nyampur sareng bumi.
  • cai kalsium: Disarankeun pisan pikeun naekeun pH ngan dina sudut leutik.

Dina naon waé, urang kedah ngukur pH, sabab upami urang melak pepelakan asam (maple Jepang, camellia, jsb) sareng ningkatkeun pH di luhur 6, aranjeunna bakal langsung nunjukkeun tanda-tanda klorosis kakurangan beusi, contona.

pentingna taneuh

Taneuh penting pisan di sakumna dunya sareng ngahinakeun kusabab tekanan konstan anu diturunkeun ku manusa. Éta ngadukung pepelakan, perkebunan sareng leuweung di dunya sareng mangrupikeun pondasi sadaya ékosistem darat.

Salaku tambahan, éta ngaganggu siklus cai sareng siklus unsur. Seueur transformasi énergi sareng zat dina ékosistem aya dina taneuh. Ieu tempat tutuwuhan tumuwuh jeung sato pindah.

urbanisasi kota geus dicabut aranjeunna lahan sarta aranjeunna beuki degradasi ku kahuruan leuweung pengkuh tur polusi. Kusabab taneuh regenerasi lambat pisan, éta kudu dianggap sumberdaya non-renewable sarta beuki langka. Manusa meunang lolobana kadaharan maranéhanana henteu ngan tina taneuh, tapi ogé tina serat, kai, jeung bahan baku lianna.

Tungtungna, kusabab kaayaanana vegetasi, aranjeunna ngabantosan ngalembutkeun iklim sareng ngagampangkeun ayana arus cai.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan jinis taneuh anu aya sareng karakteristikna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.