Jinis radiasi panonpoé

sol

La radiasi panonpoé Mangrupikeun variabel anu cukup penting anu terang pikeun terang jumlah panas anu urang tampi tina panonpoé dina permukaan bumi. Gumantung kana sababaraha faktor sapertos angin, mendung sareng usum taun, urang nampi radiasi surya anu langkung ageung atanapi kirang. Éta ngagaduhan kamampuan pikeun manaskeun permukaan taneuh sareng objék tanpa boro pemanasan hawa. Aya sababaraha jinis radiasi matahari gumantung kana asal sareng ciri na.

Terang sadayana ngeunaan radiasi surya, jinis-jinis anu aya sareng naon pangaruhna di planet sareng kahirupan.

Naon radiasi panonpoé

radiasi panonpoé

Éta aliran énergi anu ditampi ku panonpoé dina bentuk gelombang éléktromagnétik anu béda-béda frékuénsi. Diantara frékuénsi anu urang mendakan dina spéktrum éléktromagnétik urang paling dikenal salaku cahaya anu katingali, infra red sareng ultraviolét. Urang terang yén ampir satengah tina radiasi surya anu ditampi planét urang frékuénsi comprised antara rentang 0.4μm na 0.7μm. Jenis radiasi ieu tiasa dideteksi ku panon manusa sareng anu janten strip anu urang terang salaku cahaya anu tiasa ditingali.

Satengah sanésna kalolobaanana aya dina bagian infra merah tina spéktrum sareng bagian alit dina ultraviolét. Pikeun tiasa ngukur sabaraha radiasi anu urang tampi tina panonpoé alat anu katelah pyranometer dipaké.

Jinis radiasi panonpoé

kumaha karya radiasi matahari

Gumantung kana asal usul sareng ciri radiasi panonpoé, aya sababaraha jinis. Urang badé difokuskeun nangtoskeun naon rupa anu bénten sareng ciri utami:

Radiasi panonpoé langsung

Éta ngeunaan hiji éta éta asalna langsung tina panonpoé sareng ngalaman sakedik robahan arah. Ieu tiasa ditingali dipangaruhan ku angin, tapi henteu dugi pisan. Ngirangan panas tiasa karaos dina mangsa poé kaangin. Dina permukaan, panas henteu mangaruhan sakumaha kuat nalika aya rezim angin anu kuat. Jenis radiasi ieu ngagaduhan hiji ciri utami nyaéta yén éta tiasa ngabayangkeun kalangkang anu ditetepkeun tina obyék opak anu ngahalangan.

Nyebarkeun radiasi panonpoé

Mangrupikeun bagian tina radiasi anu ngahontal urang tina panonpoé sareng éta kagambar ku atanapi kaserep ku méga. Éta dipikaterang ku nami diffuse sabab manjang dina sagala arah. Prosés ieu lumangsung kusabab réfléksi sareng nyerep, henteu ngan ukur tina awan, tapi tina sababaraha partikel anu aya ngambang di atmosfir. Partikel-partikel ieu disebat lebu atmosfir sareng sanggup nyebarkeun radiasi matahari. Disebut ogé diffuse sabab dialihkeun ku sababaraha objék sapertos gunung, tangkal, wangunan sareng taneuh éta sorangan, gumantung kana konstitusi na.

Karakteristik utama radiasi ieu nyaéta éta henteu matak ngiuhan kana objék buram anu silih sambung. Permukaan horizontal nyaéta tempat-tempat dimana aya jumlah radiasi anu langkung ageung. Sabalikna pisan kajadianana sareng permukaan nangtung, sabab boro aya kontak.

Ditingali radiasi panonpoé

Mangrupikeun salah sahiji anu ngagambarkeun permukaan bumi. Henteu sadayana radiasi anu ngahontal urang tina panonpoé kaserep ku permukaan, tapi sabagian tina éta dibelokkeun. Jumlah radiasi ieu anu nyimpang tina permukaan dikenal salaku albedo. Albedo terestrial ningkat pisan kusabab pangaruh parobihan iklim sareng lebur és és kutub.

Permukaan anu horizontal henteu nampi jinis radiasi naon waé sabab henteu ningali permukaan darat. Kasus anu sabalikna aya ku radiasi surya anu sumebar. Dina hal ieu, nyaéta permukaan nangtung anu nampi jumlah radiasi anu paling réa.

Sinar surya global

Tiasa disebatkeun yén éta mangrupikeun pancaran total anu aya di planét ieu. Éta jumlah tina 3 radiasi dingaranan di luhur. Hayu urang nyandak conto dinten anu cerah pisan. Di dieu urang bakal ngagaduhan radiasi langsung anu bakal langkung unggul tibatan radiasi anu sumebar. Nanging, dina dinten anu mendung moal aya radiasi langsung, tapi sadayana kajadianana radiasi nyebar.

Kumaha mangaruhan kahirupan sareng planét

panels surya

Upami jumlah radiasi surya anu ditampi planét urang, hirup moal tiasa timbul sapertos ayeuna. Kasaimbangan énergi Bumi nyaéta 0. Ieu ngandung hartos yén jumlah radiasi surya anu ditampi planet sareng anu ngaluarkeun deui ka luar angkasa sami. Nanging, sababaraha nuansa kedah ditambihan. Dina hal éta suhu di planét bakal -88 derajat. Janten anjeun peryogi hal anu tiasa nahan radiasi ieu sareng ngajantenkeun tingkat suhu anu raoseun sareng dihuni supados tiasa ngadukung kahirupan.

Pangaruh rumah kaca nyaéta mesin anu ngabantosan radiasi panonpoe anu tumiba dina permukaan bumi tetep seueur. Hatur nuhun kana pangaruh rumah kaca urang tiasa ngagaduhan kaayaan anu tiasa ditempatan di planét. Nalika radiasi panonpoé pencét permukaan, éta mulih ampir satengah deui ka atmosfir pikeun ngusirna ka luar angkasa. Sababaraha radiasi ieu balik tina permukaan diserep sareng dibayangkeun ku awan sareng lebu atmosfir. Nanging, jumlah radiasi anu diserep ieu henteu cekap pikeun ngajaga suhu anu stabil.

Ieu tempat gas rumah kaca asup. Mangrupikeun rupa-rupa gas anu ngagaduhan kamampuan pikeun nahan bagian tina panas anu dipancarkeun ku permukaan bumi, mulihkeun radiasi panonpoe anu parantos dugi ka atmosfir. Gas rumah kaca sapertos kieu: uap cai, karbon dioksida (CO2), oksida nitrogén, oksida walirang, metana, jsb. Kalayan paningkatan gas rumah kaca anu disababkeun ku kagiatan manusa, radiasi panonpoe janten langkung ngabahayakeun sabab nyababkeun pangaruh kana lingkungan, flora, fauna sareng manusa.

Jumlah sadaya jinis radiasi panonpoé nyaéta anu ngamungkinkeun hirup di planét. Hayu urang ngarepkeun yén masalah paningkatan gas rumah kaca tiasa diringankeun sareng kaayaan henteu janten bahaya.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.