Jinis mineral

Karakteristik mineral

Tiasa waé dina sababaraha kasempetan anjeun parantos diajar mineral sareng ciri-cirina. Aya seueur jinis mineral sareng masing-masing sasari ku cara sareng ngagaduhan ciri anu béda. Manusa anu ngamangpaatkeun mineral pikeun kagunaan anu béda-béda. Mineral sanés langkung ti padet anorganik anu ngandung zat alami sareng sareng formula kimia khusus.

Dina tulisan ieu urang bade fokus kana sababaraha jinis mineral anu aya di Bumi sareng naon anu dilakukeun. Naha anjeun hoyong terang langkung seueur perkawis éta? Ieu tulisan anjeun 🙂

Karakteristik anu ngartikeun mineral

Héséna mineral

Hal kahiji anu urang kedah tingali dina mineral nyaéta unsur inersik, inorganik, nyaéta henteu ngagaduhan kahirupan. Pikeun mineral janten mineral, sababaraha kaayaan kedah dipenuhan. Anu mimiti nyaéta éta henteu tiasa asalna tina mahluk hirup atanapi sésa-sésa organik. Ieu zat alami anu dihasilkeun di Bumi. Janten alami, éta kedah diekstraksi tina alam sareng henteu didamel sacara artifisial.

Kalayan masalah mineral aya seueur usaha. Aya jalma anu palsu mineral pikeun sintétik sanés anu didamel ku nyalira pikeun ngajualana ku ngorbankeun jalma anu percanten kana kakuatan mistis mineral. Conto anu jelas nyaéta labradorite, quartz, jsb.

Rumus kimia mineral kedah dilereskeun. Éta diwangun ku molekul sareng atom disusun dina cara anu tetep sareng henteu kedah dirobih. Dua mineral tiasa diwangun tina atom sareng molekul anu sami tapi ngagaduhan babandingan anu béda. Conto ieu cinnabar. Mineral ieu ngagaduhan rumus kimia HgS. Hartina komposisi na diwangun ku molekul raksa jeung walirang. Pikeun cinnabar janten mineral anu leres, éta kedah diekstraksi ti alam sareng janten teu anorganik.

Kumaha ngabédakeun hiji mineral tina mineral anu sanés

Jinis mineral

Nalika ragu, aya ciri anu tiasa ngabantosan urang ngabédakeun sababaraha jinis mineral sareng anu sanés. Kami émut yén unggal mineral ngagaduhan sipat anu ngajantenkeun unik sareng bénten ti sésana. Urang bade ningali naon ciri anu ngabantosan urang ngabédakeun antara mineral anu béda.

  • Anu mimiti nyaéta terang naha urang nyarios atanapi henteu Hiji kristal. Aya mineral anu kristal nyalira sareng asalna alami. Jelas, éta sanés kristal sapertos anu biasa urang tingali, tapi éta ngagaduhan bentuk, rupa, simpul sareng sisina. Kedah disebatkeun yén kaseueuran mineral mangrupikeun kristal kusabab strukturna.
  • Watek mangrupikeun bentuk anu biasana dipibanda ku aranjeunna. Gumantung kana suhu sareng tekanan dina waktos aranjeunna kabentuk, mineral gaduh watek anu bénten. Éta bentuk anu biasana dipiboga ku aranjeunna.
  • Warna na éta fitur anu cukup gampang pikeun ngabédakeun. Unggal panambang ngagaduhan warna anu béda anu tiasa ngabantosan urang terang anu mana. Aya ogé anu henteu warnaan sareng transparan.
  • Anu caang Mangrupikeun ciri sanés anu tiasa ngabantosan urang terang jinis-jinis mineral. Masing-masing gaduh cahaya anu béda. Aya diantarana nganggo logam, vitreous, matte atanapi adamantine luster.
  • Kapadetanna éta tiasa ditingali rada gampang. Gumantung kana ukuran sareng massa unggal mineral, anjeun tiasa sacara gampang terang kapadetanna. Mineral pangpadetna alit sareng beurat.

Pasipatan mineral

Pasipatan mineral

Mineral ngagaduhan sipat anu tiasa diklasifikasikeun sareng ngahasilkeun sababaraha rupa. Salah sahiji sipat utami na anu diklasifikasikeun nyaéta karasa. Tina anu paling sesah dugi ka paling lemes aranjeunna diklasifikasikeun ku skala Mohs.

Pasipatan anu sanésna nyaéta kameumeut. Nyaéta, sakumaha gampangna atanapi sesah pikeun pegatna ku sakali pukulan. Teu karasa teu kedah bingung sareng brittleness. Salaku conto, intan mangrupikeun mineral anu paling hese kumargi éta henteu tiasa digores kecuali upami nganggo intan anu sanés. Nanging, gampang pisan peupeus nalika keuna, sabab éta rapuh pisan.

Nalika mineral pecah, éta tiasa narekahan sacara henteu teratur atanapi exfoliate sacara rutin. Nalika kajadian anu terakhir, éta ngandung hartos yén aranjeunna gaduh potongan anu sami. Pikeun nganalisis mineral lengkep sadaya ciri sareng pasipatanana kedah diperhatoskeun.

Skala Mohs nyaéta kieu, mimitian ti paling karasa dugi ka sahanteuna:

  • 10. Intan
  • 9. Corundum
  • 8. Topaz
  • 7. Kuarsa
  • 6. Orthoclases
  • 5. Apatite
  • 4. Fluorit
  • 3.Calcite
  • 2. moyok
  • 1.Talc

Pikeun mempermudah pamahaman, kedah dicarioskeun yén karasa diwangun ku kamampuan anu tiasa digores. Dina hal ieu, talc tiasa digoréng ku saha waé, tapi éta henteu tiasa ngagores saha waé. Quartz tiasa ngeruk sesa daptar tina 6 ka handap, tapi éta ngan ukur tiasa digoréng ku topaz, corundum sareng intan. Intan, salaku anu paling hese, moal tiasa digoréng ku saha waé sareng éta tiasa ngorehan saha waé.

Jinis mineral

Pembentukan mineral

Cara mineral nembongan di alam ngabantosan aranjeunna ngaidentipikasi dua kelompok ageung. Dina hiji sisi, aranjeunna Mineral ngabentuk batu sareng, di sisi séjén, mineral bijih.

Conto jinis mineral munggaran nyaéta granit. Granit mangrupakeun batu anu diwangun ku tilu jinis mineral: kuarsa, feldspars, sareng mika (tingali Jinis batu). Tina jinis kadua urang gaduh bijih beusi. Éta téh bijih sabab diala langsung tina beusi. Bijih beusi ngagaduhan kandungan zat besi anu alami sareng murni anu tinggi, janten tiasa diekstraksi langsung. Kedah ditetepkeun yén bijih condong ngagaduhan pangotor.

Diantara mineral anu ngabentuk batu urang gaduh:

  • Ieu mangrupikeun kelompok mineral anu ngabentuk batuan kalayan langkung seueur. Kami mendakan biotite, olivine, quartz sareng ortose.
  • Teu aya silikat. Mineral ieu henteu gaduh silikon sareng gipsum, halit sareng kalsit.

Mineral ngabentuk batu

Di sisi anu sanésna, urang gaduh mineral bijih anu diekstraksi langsung ngalangkungan unsur éta. Akumulasi ageung tina salah sahiji jinis bijih mineral disebat deposit. Pikeun kéngingkeun logam tina hiji bijih, pangotorna dipisahkeun ku cara ditumbuk teras lebur deui dina suhu luhur. Ieu cara ngawangun ingot anu kawéntar.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung ngartos ngeunaan jinis-jinis mineral.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.