Jinis kuarsa

jinis kuarsa

Quartz mangrupikeun mineral anu paling seueur dina kulit bumi, éta dicirikeun ku sababaraha jinis, bentuk sareng warna na, anu ngajantenkeun pikaresepeun pisan sareng berharga. Kusabab rupa-rupa sareng macem-macemna, éta ngagaduhan seueur aplikasi. Aya anu bénten jinis kuarsa sareng aranjeunna gaduh kagunaan anu beda-beda gumantung kana warna sareng komposisi anu dipibanda.

Kituna, urang bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun naon rupa-rupa jinis kuarsa anu aya di dunya sareng naon ciri utamina.

naon

formasi kristal

Kuarsa diwangun ku hiji bagian gél silika sareng dua bagian oksigén. Kusabab komposisina, aranjeunna tahan pisan sareng ngagaduhan sipat anu ngajantenkeun mineral ieu unsur sampurna pikeun alat sapertos jam tangan atanapi alat transmisi frékuénsi radio. Batu ieu ogé dipercaya ngagaduhan panyembuhan, pelindung, sareng kamampuan ngadalikeun énergi. Peradaban kuno sapertos urang Mesir, urang Azték sareng Romawi nganggona dina perhiasan sareng jimat sabab aranjeunna yakin éta ngagaduhan kakuatan pikeun ngubaran awak sareng pikiran sareng nolak énergi négatip.

Quartz nembongan ampir dimana waé di dunya sareng sumping dina warna anu béda. Éta dibasajankeun transparan nepi ka lengkep buram, sareng masing-masing dianggap ngagaduhan hartos anu béda.

Numutkeun komposisina, aya sababaraha jinis quartz, sanaos anu paling kawéntar nyaéta amethyst, citrine sareng susu quartz, anu dianggap dina gemology. Naon deui, Aya sababaraha jinis kuarsa anu dianggap batu permata sanaos nilaina relatif handap. Umumna, ieu diklasifikasikeun dumasar kana jinisna tina kristalin, nyaéta warna na. Sababaraha anu paling umum nyaéta:

  • Kuarsa bodas susu, tembus atanapi ampir kabur.
  • Gelas asep, nada transparan sareng kulawu.
  • Citrine quartz, konéng janten oranyeu terang.
  • Amethyst, kirang langkung ungu jero.
  • Kuarsa acuk, kusabab ayana aluminium.

Karakteristik jinis kuarsa

jinis kuarsa ku warna

Diantara ciri anu paling umum di antara sadaya jenis quartz anu aya urang gaduh kieu:

  • Kaca kuarsa kagolong kana kelas silikat, khususna tectosilicates.
  • Komposisi kimia murni na pakait sareng silikon dioksida (SiO2), anu mangrupikeun hiji bagian silikon sareng dua bagian oksigén.
  • Éta dicirikeun ku karasa Mohs luhur na 7.
  • Densitas atanapi gravitasi khusus na mirip pisan sareng nilai rata-rata kulit bumi, berayun antara 2,6 sareng 2,7 gram per séntiméter kubik.
  • Cai mibanda sistem kristal utama pakait sareng sistem kristal héksagonal.
  • Kilatna mirip pisan sareng kristal kaca.
  • Lampin atanapi transparansi na tembus atanapi transparan, sahingga cahaya tiasa gampil nembus gelas.
  • Tungtungna, warna belang na henteu warna atanapi teu aya.

Jinis kuarsa

kristal alami

Ragam kuarsa ngarujuk ka sadaya jinis quartz, hiji-hijina bédana nyaéta pangotor dina komposisi kimia kristal anu béda, tapi komposisi kimia aslina tina quartz (SiO2) tetep tetep. Keragaman komposisi kimia ieu masihan kuarsa sababaraha warna.

Kuarsa kristal

Kuarsa kristal nyaéta sadaya jinis kuarsa, éta muncul ogé kristal anu terstruktur sareng partikel anu tiasa ditingali, nyaéta, di dieu anjeun tiasa jelas ningali bentuk quartz sareng sadaya ciri na.

Conto anu paling umum dina grup ieu nyaéta kristal kuarsa (kristal batu), partikel mineral anu aya dina batu granit sareng batu pasir, sareng kuarsa aya dina urat.

Cryptocrystalline atanapi microcrystalline

Grup ieu dibentuk ku mineral quartz, anu diwangun ku kristal kuarsa mikroskopis, nyaéta kristal ieu henteu katingali ku mata taranjang, tapi sasarengan ngawangun hiji jinis quartz microcrystalline. Grup ieu sering disebat chalcedony.

Asal sareng pembentukan batu

Quartz mangrupikeun mineral anu paling seueur dina kerak bumi, naha éta seueur dianggo dina sistem klasifikasi batuan beku, batu sédimén sareng batu metamorf. Asalna, genesis sareng formasi gumantung pisan kana lingkungan géologis anu aya hubunganana. Kuarsa ngabentuk batu kapanggih gaul sareng sajumlah mineral dina sababaraha jinis batu, janten bagian tina komposisi kimia mineral sareng tékstur batuan.

Dina batuan beku, kuarsa mengkristal jero magma sareng janten bagian tina granit, diorite, granodiorite, jst. Variétas kristalis kuarsa tiasa dikristalisasi tina ngadadak mendakan lava sareng bahan-bahan piroklastik, contona, quartz mangrupikeun bagian tina rhyolite, pumice atanapi dacite. Tungtungna di las rocas sedimentarias los granos de cuarzo van asalna ti disgregación, meteorización, erosión diangkut ka dinya desde otro tipo de rocas hasta anu saluyu sareng sémi nérva sedimentaria.

Quartz hidroterma

Quartz hidroterma mangrupikeun jenis quartz kristalisasi tina silikon dioksida dina cairan hidroterma, sareng umumna aya hubunganana sareng jinis deposit mineral atanapi urat hidroterma atanapi deposit mineral dina bentuk urat. Seueur urat kuarsa ieu sering narik pikeun éksplorasi penambangan géologis sabab tiasa ngandung logam anu pikaresepeun sapertos emas, pérak, sareng seng.

Quartz hidroterma mangrupikeun gabungan magma anu ngandung cai sareng kristal anu ngawangun lava. Prosés ieu asalna tina suhu anu luhur pisan sareng tekanan di handapeun permukaan bumi, sareng cai tiasa ngaleyurkeun mineral anu béda. Nalika suhu magma turun, cairan sésana nyaéta kuarsa sareng cai, larutan ieu ngalir ngaliwatan retakan dina batu sakurilingna, dimana éta tiis sareng mimiti nguatkeun gancang.

Prosés ieu tiasa ngabentuk kristal quartz éndah, ogé kristal tina garnet, kalsit, sphalerite, turmalin, galéna, pirit, komo pérak sareng emas. Salah sahiji conto anu paling jelas tina jenis ieu nyaéta amethyst, nyaéta kuarsa microcrystalline ungu. Warnana tiasa langkung atanapi kirang kuat, gumantung kana jumlah beusi (Fe + 3) anu dikandungna. Ieu kabentuk dina sendi leyuran beusi oksida beusi, dina suhu handapeun 300 ° C, aranjeunna bakal nunjukkeun warna ungu anu ciri.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan jinis kuarsa sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.